Що змінюється з 1 червня: перерахунок пенсій, тариф на світло, курс долара, ціни на паливо та їжу

29 травня 2024, 12:00
6386
"Главред" опитав експертів з приводу того, що може очікувати на українців з 1 червня нинішнього року - тариф на світло, перерахунок пенсій, ціни на продукти і паливо.
Що змінюється з 1 червня
Що змінюється з 1 червня? / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Чи буде перерахунок пенсій з 1 травня?

В Україні з 1 червня 2024 року планується новий перерахунок пенсій для тих пенсіонерів, які ще працюють.

Але, як розповів в ексклюзивному коментарі "Главреду" кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський, він вважає, що в середньому підвищення буде незначним - у районі 170 грн.

"Оскільки пенсіонери продовжують працювати, то їхній страховий стаж зростає, відповідно зростає і розмір пенсії. Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам здійснюється кожні 2 роки. Сам перерахунок пенсій має здійснюється 1 квітня. Але оскільки Пенсійний фонд отримує дані про сплату ЄСВ з деяким запізненням, то пенсіонери, які працюють, отримають доплати в червні. Причому вони отримають доплати і за два попередні місяці. Доплати отримають понад 600 тисяч пенсіонерів. У середньому збільшення пенсій становитиме 170 грн", - сказав він.

відео дня

Як розповіла "Главреду" адвокатка з адвокатського бюро "Івана Хомича" Олена Воронкова, для перерахунку пенсій пенсіонерам, які працюють, потрібно здійснити чітко визначений протокол дій.

"Для початку такого процесу потрібно подати заяву до територіального управління Пенсійного фонду України. Як це може вплинути на суму пенсії? Якщо заробітна плата за ці 24 місяці не перевищувала середню по країні, то тут коефіцієнти заробітку не зміняться і перерахунок відбудеться тільки шляхом відпрацьованих років. У такому разі це може бути плюс 20 грн, а може плюс 100 грн до пенсії, залежно від того, в якому році особа вийшла на пенсію. Водночас, якщо особа, перебуваючи на пенсії, продовжувала працювати й отримувала заробітну плату, вищу за середню по країні, то такий перерахунок пенсії може збільшити суму пенсії такої особи і на 1000 грн", - сказала вона.

Як каже Воронкова, до лютого 2023 року пенсіонери, які перебувають у віковій вилці від 70 до 80 років, могли розраховувати на горезвісну "доплату за вік". Але 24 лютого Кабмін ухвалив постанову №168, яка її скасовувала.

"До ухвалення постанови Кабінету міністрів України від 24 лютого 2023 року № 168 "Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткові заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найуразливіших верств населення у 2023 році", пенсіонери віком від 70 до 80 років могли розраховувати на додаткову виплату, відому як "доплата за вік". Однак, з ухваленням цієї постанови від 24 лютого 2023 року, цю доплату було скасовано. Ця зміна вплинула на численних пенсіонерів, які покладалися на додаткову фінансову підтримку у зв'язку з віковими потребами. Постанова, спрямована на індексацію пенсій та підвищення рівня соціального захисту, водночас скасувала доплату за вік, що викликало занепокоєння серед пенсіонерів цієї вікової групи. Водночас, постанова про індексацію пенсії цього року цю ситуацію трохи вирішила шляхом встановлення доплат до мінімального розміру пенсії, встановленого для відповідної вікової категорії осіб", - стверджує адвокат.

змінюється з 1 червня

Що буде з курсом долара з 1 червня?

Як розповів в ексклюзивному прогнозі "Главреду" Олександр Хмелевський, з огляду на величезний дефіцит держбюджету і дефіцит торговельного балансу, НБУ доведеться посилювати девальвацію гривні. І тому курс долара до національної валюти в червні зросте приблизно до 40,5 грн.

"У травні Нацбанк провів черговий етап валютної лібералізації. Так підприємства отримали можливість купувати валюту для оплати послуг іноземних компаній без обмежень. Також підприємствам дозволено сплачувати відсотки за іноземними кредитами, які було отримано до 20 червня 2023 р. Крім того, підприємства з іноземним капіталом тепер можуть виплачувати дивіденди за поточний рік. Однак, масова виплата дивідендів за 2024-й почнеться тільки у 2025-му. Така лібералізація призведе до зростання попиту на валюту, а отже Нацбанку доведеться збільшити обсяг валютних інтервенцій. З огляду на величезний дефіцит держбюджету і дефіцит торговельного балансу, Нацбанку доведеться посилювати девальвацію гривні. У держбюджеті на 2024-й середньорічний курс долара закладено на рівні 40,7 грн. Тому в червні курс долара на міжбанку досягне позначки 40 грн і перевищить її. Також останніми днями спостерігається зростання попиту на готівкову валюту. Курс готівкового долара коливається в районі позначки 40 грн. Очікується його подальше зростання до 40,5 грн. Курс євро на міжбанку в червні може досягти рівня 44 грн", - сказав експерт.

Що таке Національний банк України?

Національний банк України (НБУ) - центральний банк України, особливий центральний орган державного управління, який є емісійним центром, проводить єдину державну політику в галузі грошового обігу, кредиту, зміцнення грошової одиниці України - гривні. Також регулює і наглядає за діяльністю комерційних банків в Україні та небанківських фінансових установ, повідомляє "Вікіпедія".

976

Як можуть підняти тариф на електрику з 1 червня?

Як розповів в ексклюзивному прогнозі "Главреду" Олександр Хмелевський, найімовірніше, тариф на світло для українців зросте з нинішнього показника в 2.64 грн за кіловат-годину до 3,5 грн. Але не виключено, що більш серйозне підвищення цін відбудеться трохи пізніше - наприклад, з 1 липня.

"Зараз рішення про підвищення цін на електроенергію з 1 червня ще не ухвалено. Однак це питання активно обговорюється. Найімовірніше, новий тариф для населення буде на рівні 3,5 грн за кВт. Схоже, що підвищення тарифів буде дещо відкладено. Можливо воно відбудеться з 1 липня або пізніше. Відключення постачання електроенергії населенню, яке зараз відбувається, є своєрідною підготовкою суспільства до підвищення тарифів. Нас запевняють, що енергосистема зазнала величезних руйнувань і для її відновлення потрібно підвищити тарифи. Тим не менш, Захід надає Україні чималу допомогу для відновлення енергосистеми, як фінансову, так і постачанням енергообладнання. Цієї допомоги при ефективному використанні цілком достатньо, щоб забезпечити відновлення енергосистеми без підвищення тарифів", - заявив він.

змінюється з 1 червня

Ціни на паливо з 1 червня

Як розповів в ексклюзивному коментарі "Главреду" Олександр Хмелевський,

"Дефіцит палива в червні не очікується. За перші чотири місяці 2024 року Україна імпортувала 2,3 млн тонн бензину і дизеля (хоча це на 7 % менше, ніж у 2023 році - проте на 9 % більше, ніж у 2021 році). [...] Зниження постачання нафтопродуктів в Україну найближчими місяцями не очікується. Ходять чутки, що через ухвалення нового закону про мобілізацію, водії бензовозів боятимуться виходити в рейси, що призведе до перебоїв у постачанні. Проте основна маса імпорту пального в Україну здійснюється залізничним транспортом. Тому, навіть якщо імпорт пального автотранспортом скоротиться, то залізниця може замістити непоставлені обсяги", - сказав він.

Але, як нагадав Хмелевський, у травні Кабмін подав до Верховної Ради законопроєкт №11256, який передбачає поступове наближення акцизів в Україні до рівня ЄС.

"Якщо Верховна Рада найближчим часом ухвалить цей законопроєкт, то акцизи і відповідно ціни на пальне можуть зрости вже з 1 липня. Однак, цілком можливо розгляд законопроєкту затягнеться і підвищення акцизів відбудеться дещо пізніше. Законопроєкт передбачає, що акцизи на бензин зростуть з 213,5 євро за тисячу літрів до 242,6 євро, а акцизи на дизельне пальне - з 139,5 євро за тисячу літрів до 177,6 євро, акцизи на скраплений газ з 52 євро за тисячу літрів до 55,6 євро. Наступне підвищення акцизів очікується з 1 січня. Якщо Верховна Рада схвалить запропоновані Кабміном акцизи, то ціни на паливо можуть зрости на 10-15%. Однак, таке підвищення буде не раніше липня - серпня. Зараз ціни на пальне, які зростали з початку року, стабілізувалися", - сказав експерт.

змінюється з 1 червня

Ціни на продукти підвищать з 1 червня?

У літній період 2024 року помірно зростатимуть ціни на цукор, м'ясо та "молочку" - зокрема й через проблеми в енергетичній системі України. У всякому разі, так стверджує у своєму прогнозі для "Главреда" Олександр Хмелевський.

"Відбуватиметься помірне зростання цін на м'ясо і молочні продукти. Це пов'язано зі скороченням поголів'я великої рогатої худоби і дефіцитом молока в Україні. Також влітку забій худоби знижується, тому зменшуються поставки м'яса. Зростатимуть ціни на цукор, адже сезон збирання цукрових буряків ще не скоро, зараз розпродаються старі запаси цукру. Також у міру дозрівання ягід і фруктів люди варитимуть варення, що збільшить попит на цукор. Серед чинників, які сприятимуть зростанню цін на продукти - зростання цін на електроенергію та перебої в її постачанні. Відключення підприємств від енергопостачання негативно позначається на їхній роботі, збільшуються простої, псується продукція, зростає її собівартість. Електроенергія вироблена генераторами має значно вищу собівартість, ніж електроенергія від електростанцій. Якщо підприємства будуть використовувати генератори, то собівартість їхньої продукції також зросте", - сказав він.

Але, каже Хмелевський, водночас у червні, як і раніше, дешевшатимуть овочі, деякі ягоди (насамперед полуниця), а також курячі яйця.

"Влітку спостерігається зниження цін на ранні овочі. Все більше овочів дозріває, пропозиція збільшується, тому ціни знижуються. У травні вже істотно знизилися ціни на огірки, помідори, зелень. У червні ціни на ці продукти продовжуватимуть знижуватися. Також знижуватимуться ціни на ранню картоплю та капусту. У травні істотно подешевшали яйця. У червні можна очікувати продовження цієї тенденції, хоча зниження цін уже не буде значним. Знижуватимуться ціни на полуницю", - сказав він.

Хто такий Олександр Хмелевський?

Олександр Хмелевський - незалежний експерт з питань економіки.

Освіта: Київський Національний Університет імені Т.Г.Шевченка, спеціальність - "політична економія".

Науковий ступінь: кандидат економічних наук, Інститут економіки НАН України.

Працював у банківській та інвестиційній сфері. Пройшов шлях від економіста до заступника голови правління великого системного банку.

Вас може зацікавити таке:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти