Скільки стажу мінімально потрібно для пенсії: як правильно порахувати

26 травня 2024, 10:11
3652
Мінімальний стаж для отримання пенсії становить 15 років (якщо, звісно, людині виповнилося 65 років), кажуть у Пенсійному фонді.
Монети, старий.
Скільки стажу мінімально потрібно для пенсії: як правильно порахувати / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні мінімальний стаж для отримання пенсії становить 15 років. Щоправда, з ним українці можуть вийти на заслужений відпочинок тільки після того, як їм виповнилося 65 років. Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

За словами чиновників, у 2024 році відбулися зміни у вимогах до страхового стажу для отримання пенсії за віком.

Починаючи з 1 січня для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, громадяни повинні мати принаймні 31 рік страхового стажу. Ті ж, хто досяг 60 років, але не мають достатнього стажу, зможуть отримати пенсію в 63 роки (якщо вони накопичили щонайменше 21 рік).

відео дня

За наявності стажу від 15 до 20 років, пенсійні виплати можуть бути призначені в 65 років. Люди зі стажем менше 15 років, кажуть у ПФУ, матимуть право на державну соціальну допомогу замість пенсійних виплат у віці 65 років.

Її розмір розраховуватиметься як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні півроку. Водночас така виплата не може перевищувати прожитковий мінімум для працездатних осіб (зараз цей показник 2361 грн).

Що відомо про Пенсійний фонд

Пенсійний фонд створено для реалізації державної політики з питань пенсійного забезпечення, загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності. Фонд веде облік осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, та осіб, які мають право на пільги, а також реалізує державну політику у сфері надання житлових субсидій та пільг на оплату послуг ЖКГ, йдеться на офіційному сайті ПФУ.

Пенсії в Україні - останні новини

Нагадаємо, 2024 року в Україні збільшили вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію у віці 60 років - тепер необхідно мати страховий стаж у 31 рік. Раніше цей показник становив 30 років.

Також щорічна індексація пенсій призвела до збільшення виплат для військових пенсіонерів, включно з тими, які отримують пенсію по інвалідності. Мінімальні виплати для них зросли на 600-700 гривень, залежно від групи інвалідності та звання.

Крім цього, з 1 квітня частину пенсійних виплат можуть призупинити. Щоб уникнути призупинення, пенсіонери мають пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року у відділення "Ощадбанку" або в Пенсійному фонді України, або через відеоідентифікацію.

Інші новини за темою:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти