Гроза Сергій Миколайович

9 березня 2023, 09:50оновлено 13 березня 2023, 14:29
Сергій Гроза, Сергій Миколайович Гроза, Serhii Groza, GNT Group, GNT

Бізнесмен, співзасновник та співвласник українського холдингу GNTGroup.

Біографія

Сергій Миколайович Гроза народився 1 березня 1959 року у Павлограді, (Дніпропетровська область).

Його батьки працювали на місцевих підприємствах: мати – на швейній фабриці, батько – в енергоуправлінні міста. Мати пройшла повний шлях кар’єрними сходами від посади швачки до директорки підприємства. Батько ж став заступником голови в енергоуправлінні.

відео дня

Сергій Гроза навчався в Академії цивільної авіації, де отримав спеціальність "Управління повітряним рухом".

Сім’я

У Сергія Грози троє дітей, він одружений.

Державна служба

Після закінчення Академії влаштувався до Дніпропетровського аеропорту, де працював авіадиспетчером.

Невдовзі взяв участь у конкурсі для молодих фахівців, переміг і за це був переведений до Києва, де продовжив працювати на посаді диспетчера.

За певний час був переведений в Управління цивільної авіації. Там Сергій Гроза був призначений інспектором та мав займатися розробкою документації для аеропортів спільного використання.

Пізніше за власним бажанням перейшов з Управління цивільної авіації на роботу в аеропорт "Бориспіль", де продовжив будувати кар’єру. Невдовзі він вже був заступником начальника "Борисполя", а також став головою Центру управління київським авіавузлом.

Бізнес

Після краху СРСР Сергій Гроза звільнився з державної служби та поїхав закордон – на Кіпр. Там він заснував металотрейдингове підприємство.

В той же час аналогічний бізнес будував в Україні Володимир Сергійович Науменко. В 1995-1996 роках Сергій Миколайович Гроза познайомився із ним, коли купував металопродукцію для свого бізнесу на Кіпрі.

Після знайомства вони спробували реалізувати глобальний спільний проект з експорту металопродукції на Далекий Схід. Після вдалої реалізації дійшли згоди, що надалі розвивати бізнес будуть разом.

Перші роки вони працювали виключно в сфері металотрейдингу, але невдовзі відкрили для себе новий напрямок – експорт зернових. Для цього Сергій Гроза і Володимир Науменко в 2001 році купили ТОВ "ЗПК "Інзерноекспорт".

У 2003-му вони почали активно масштабувати свій бізнес та купили ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл".

2004 року Сергій Миколайович Гроза та Володимир Сергійович Науменко ухвалили стратегічне рішення про зосередження зусиль на роботі в аграрному секторі.

Значно збільшити об’єми експорту зерна вдалося завдяки терміналу "Омега", який знаходився на території ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл". Партнери купили його в 2004 році та адаптували його потужності під роботу із зерновими (початково термінал був призначений для відвантаження добрив).

Для покращення якісних та кількісних показників ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл", Гроза та Науменко вирішили побудувати на території підприємства ще один термінал, який був би сучаснішим, досконалішим та ефективнішим.

В 2006 році вони уклали договір з австрійським Raiffeisen Bank та розпочали будівництво.

Після економічної кризи 2008 року їм довелося шукати нового інвестора, але вже в 2009-му їх партнером стало американське об’єднання CHS Group Inc.

У 2010 році було завершено будівництво першої черги нового терміналу, а до 2015 року – наступних двох.

Партнери одразу почали будувати четверту чергу, інвестувавши в це прибутки GNT Group.

Також в 2015 році вони почали співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку. Отримали від нього 3 кредити та побудували за ці гроші мережу внутрішніх елеваторів, побудували і запустили зернопереробний завод.

Термінал ТОВ
Термінал ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл", Одеса

Четверта черга будівництва була завершена в 2019 році, і вже планувалося починати роботу над п’ятою та шостою чергами, але старту робіт завадила криза COVID-19, а пізніше – повномасштабна війна. Тому останні черги будівництва, що мали зробити ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл" найбільшим стивідорним підприємством України, поки що не реалізовані.

Не зважаючи на це, ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл" входить в десяток найбільших зернових терміналів України за об’ємами відвантажень, а технологічне наповнення робить його найсучаснішим стивідорним підприємством країни.

З серпня 2022 року ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл" має статус підприємства міжнародного значення завдяки роботі для забезпечення експорту української продукції в рамках "Зернової ініціативи".

У грудні 2022 року виник великий скандал навколо спроби кредиторів здійснити рейдерське захоплення зернового терміналу ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти