Золото, земля, долар або криптовалюти: у що в 2022 році українцям варто вкладати гроші

31 грудня 2021, 18:15
Економісти назвали єдиний надійний на сьогоднішній день варіант вкладення коштів.
Експерти вважають, що в доларах і євро в 2022 році не варто зберігати свої заощадження
Економісти радять українцям у 2022 році зберігати свої заощадження в золоті / depositphotos.com

Приблизно третина українців (32%) не мають взагалі ніяких фінансових заощаджень, а чверті населення України (23%) заощаджень вистачило б всього лише на місяць. Про це говорить соціологічне дослідження Research & Branding Group, проведене в жовтні 2021 року.

Ті українці, у яких є якісь грошові заощадження, традиційно вважають за краще зберігати їх у доларах США (40%) і євро (19%). Національній валюті – гривні – довіряє лише кожен десятий житель України (10%).

Однак, економісти вважають, що в 2022 році найнадійнішими для зберігання заощаджень будуть не долар-євро і не криптовалюта, а дорогоцінні метали, перш за все, золото.

відео дня

Експерти пояснили Главреду, чому в новому році не варто вкладати свої кошти в долар І євро, наскільки вдалим рішенням буде покупка нерухомості або земельної ділянки, а також чому найвигіднішим варіантом буде зберігання заощаджень у золоті.

Для пересічних українців ситуація погіршується, тому що темпи інфляції в нашій країні дуже високі, і робочих місць не вистачає. Але при цьому влада чомусь йде шляхом посилення тиску на споживачів: зростають податки, встановлюються такі законодавчі норми, які дозволяють банкам вільно відбирати гроші, оголошувати когось банкрутом, вільно списувати гроші або затримувати платежі.

Іншими словами, банківська політика в Україні надалі буде спрямована проти споживача і клієнта. А банківська система вибудувана так, що людям там нічого робити: ризики дуже високі, послуги дуже неякісні, а ставлення до клієнтів зневажливе.

За таких умов цінним і надійним вкладенням залишається тільки золото. Це універсальна цінність, так було в усі часи. От і зараз золото стало кращим варіантом для зберігання своїх заощаджень, оскільки під час будь-якої кризи золото залишиться своєрідним оберегом.

У звичні для багатьох українців долар і євро в 2022 році вкладатися однозначно не варто, оскільки знецінення цих валют продовжиться. Адже і США, і Євросоюз сьогодні активно друкують "вертолітні гроші", і вони продовжать це робити в новому році. Єдині валюти, які можна купувати, – це фунти і швейцарські франки.

Також у 2022 році не варто тримати гроші в акціях. Якщо і тримати, то тільки в тих акціях, які точно не будуть падати. Однак ні акцій Google, ні акцій YouTube, ні акцій інших технологічних компаній це не стосується. Тому краще повернутися до акцій компаній, пов'язаних, наприклад, із продуктами харчування.

Криптовалюта в новому році рости не буде. Раз падає Китай і азійські ринки, значить, буде обвал і криптовалют, у тому числі біткоїну. Та й романтизму по відношенню до криптовалют поменшало. Тому у 2022-му майнити їх можна, але купувати поки що шкідливо. Це – дуже кон'юнктурний актив.

читайте такожНад криптовалюта висить сокира, або чому біткоїн приречений

Землю варто купувати тільки там, де не буде війни, а в Україні в земельні ділянки взагалі поки що не можна вкладатися, тому що вся наша країна цілком може стати територією бойових дій. Адже тепер до тиску Росії, що чиниться на Україну, підключилася і Білорусь. А дальність польоту ракети, випущеної ЗРК С-400, становить близько 450 км, при цьому відстань від білоруського кордону до Києва – трохи більш як 200 км. Так само близько розташовані і Львів, і Житомир, і Луцьк, і Чернігів. Всі ці міста С-400 накриває одразу. Більше того, у 2022 році буде небезпечно навіть займатися сільським господарством.

Крім того, не варто інвестувати і в нерухомість, особливо в містах. Якщо будуть нанесені прямі удари по Києву, то кому ця нерухомість буде потрібна? У разі наступу Росії великі міста і облцентри будуть обстріляні одразу. За таких умов затребуваними будуть тільки якісь гуртожитки у невеликих містах, куди тікатимуть люди, а також логістичні центри для біженців.

Єдине, у що в 2022 році можна сміливо вкладати гроші – золото, платина і срібло. Найвигідніше вкладення – невеликі золоті злитки 999-ої проби. Однак накопичувати їх потрібно десь за кордоном, не в Україні.

Всі інші вкладення в 2022 році будуть марні.

Найбільш вигідним вкладенням для українців в 2022 році буде покупка нерухомості та землі.

Ринок землі в Україні вже відкрився. І вартість активів зараз мінімальна через те, що на українській території йдуть бойові дії – нижчою вона вже не буде ніколи. Тому, якщо є фінансові можливості, варто купувати земельні ділянки під будівництво будинку або під сільське господарство.

Також варто вкладатися в нерухомість, тому що вартість квадратного метра зараз мінімальна. Далі вона буде тільки рости.

читайте такожПрощайте, долар і євро, або чому українцям в 2022 році не варто вкладатися в звичну валютуЯкщо таких фінансових можливостей немає, тоді заощадження слід зберігати в банківській системі, розділивши їх на три рівні частини: гривня (тут будуть найбільші відсотки), долар і євро. Або інша "тверда" валюта.

Розділивши гроші, ви убезпечите себе: якщо буде девальвація або ревальвація, на одній валюті ви виграєте, на іншій програєте. Так ви будете максимально захищені від будь-яких ризиків.

У будь-якому випадку, заощадження слід зберігати в банківській системі, а не під подушкою – під подушкою відсотки не нараховуються. Так ви лише втратите, оскільки ці гроші знеціняться, як мінімум, на інфляцію.

У 2022 складається нова ситуація в плані збереження вільних грошових коштів громадян. За 30 років незалежності українці звикли до постійної девальвації гривні (з моменту введення в 1996 році вона знецінилася більш ніж в 15 разів щодо долара). Оскільки гривня девальвувала, населення намагалося захищатися, зберігаючи свої заощадження в доларах і частково в євро.

Новизна нинішньої ситуації в тому, що мільйони людей, які намагалися зберегти свої гроші в доларах, потрапили в складне становище. Обсяг цих коштів на руках у населення дуже великий, за різними оцінками, від 35 до 60 мільярдів доларів. Ці люди потрапили в складне становище, тому що долар, як з'ясувалося, теж став швидко знецінюватися внаслідок політики "грошового пом'якшення" Федеральної резервної системи США.

читайте також50 гривень за долар: чому гривня в 2022 році ризикує полетіти в тартарариПроцентні ставки по долару в світі, включаючи українські банки, впали. Наші найбільші банки за депозитами в доларах дають ставки менше 1%, нерідко вони встановлюються на рівні 0,01% на рік, тобто на нульовому. І це при інфляції долара в США більше 6%.

Тобто однозначно зберігати заощадження в доларах і євро стало збитково. В останні роки більш вигідним було навіть зберігати заощадження в гривні. Тому сьогодні складно кому-небудь рекомендувати продовжувати накопичувати долари як засіб заощадження доходів.

Коли проявилися нові тенденції, значна частина цих коштів стала перетікати в сферу покупки дорогої нерухомості. Однак тут є свої проблеми, пов'язані з тим, що ціни на нерухомість теж схильні до вкрай сильних циклічних коливань, і, коли ціни падають, можна зазнати серйозних втрат. Плюс цей вид інвестицій – справа ризикована, частина новобудов у Києві та Україні вже "заморожені". Це пов'язано зі зростанням цін на будматеріали: цеглу, скло і тощо.

Утім, є й інші напрямки вкладень – громадянам доступна покупка дорогоцінних металів через банки, припустимо, золота. Вкладення в золото може бути досить непоганим рішенням у випадках, коли є необхідність зберегти вартість своїх коштів на тривалий період часу – скажімо, 10 років і більше.

Якщо ж бізнес прагне себе якось убезпечити і намагається вкласти гроші, то вкладення в певні матеріальні ресурси, які довго зберігаються без втрати вартості, на сьогодні можуть бути досить ефективними. Скажімо, той, хто займається будівництвом, може закуповувати заздалегідь будматеріали, тому що з часом вони дорожчають.

читайте такожСтрімке занурення в безодню криз: що чекає на Україну в 2022 роціЦілі країни сьогодні скуповують рідкоземельні метали (літій, титан і т.д.). Так, українські титанові родовища як об'єкт інтересів навіть увійшли до закону США з оборони. Американці готові скуповувати наші родовища титану, розуміючи, що це перспективно: титан дорожчатиме, а попит на нього у світі зростатиме.

Цей приклад показує, що Україні навіть не потрібно турбуватися про продаж своїх природних ресурсів. Ці ресурси – і газ, і титан, і марганець, і уран, і десятки інших найменувань ресурсів, якими володіє Україна – будуть або викуплені, або якось присвоєні транснаціональними корпораціями. Ми ж самі залишимося без цих ресурсів. Але Захід у цьому якраз і зацікавлений. Це загальносвітова тенденція.

Купівля земельної ділянки також, імовірно, є вигідним вкладенням. Однак покупка землі – це вид вкладень для економічно активних і грамотних людей, як і будь-який інший вид виробничих активів. Тому що об'єкт власності, який видно, числиться в реєстрах, в умовах, коли законодавство часто змінюється, стає цікавим для різних людей, починаючи від простих бандитів, які будуть намагатися цю ділянку відібрати, і закінчуючи державою, яка в будь-який момент може ввести додаткові податки на цей вид власності, як це нещодавно було зроблено в скандальному законопроєкті № 5600.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти