Україна може перемогти на Євробаченні-2021, але не ясно, що ми будемо з цим робити – Денис Путінцев

22 травня 2021, 09:34оновлено 22 травня 2021, 10:40
Тільки якщо українські олігархи скинуться, Україна проведе таке Євробачення, що Нідерланди здадуться сільською дискотекою, вважає продюсер.
Денис Путінцев
Денис Путінцев / УНІАН

На сайті Главред відбувся чат із продюсером, медіаменом, творцем промокомпанії STARBOM.COMpany Денисом Путінцевим. Спілкуючись із читачами, він розповів, які шанси в української групи Go-A перемогти на Євробаченні-2021, представники яких країн будуть головними суперниками наших музикантів, що не так із номером учасниці конкурсу від Росії Маніжи, чому на Євробаченні "прописався" Філіп Кіркоров, чи відмовиться Україна від організації конкурсу, якщо раптом Go-A переможе, а також хто повинен представляти нашу країну на Євробаченні наступного разу.

Представляємо стенограму чату з Денисом Путінцевим.

Ginger: У соцмережах чимало критикували пісню Go-A "Шум": то за натяки на легалізацію легких наркотиків, то за політичний підтекст, угледівши в пісні критику чинної "зеленої" влади. Наскільки обґрунтовані ці претензії, по-вашому? І за що б покритикували цю пісню ви, як її можна було зробити такою, яка більше "чіпляє"?

відео дня

Денис Путінцев: Наша національна забава – всюди шукати підтекст або "зраду". Як говорив один із моїх клієнтів лідер гурту "ТіК" Віктор Бронюк у відповідь на мої роздуми про "масонські змови": "Денисе Сергійовичу, ви надто глибоко копаєте".

Так і у випадку з піснею Go-A "Шум" не потрібно копати глибоко і шукати в ній підтекст про критику президента або пропаганду наркотиків. Це якась маячня.

Спочатку після перемоги Go-A на національному відборі Євробачення я не особливо схвально про них відгукувався, але не тому що не поважаю їх як музикантів, а тому що вони були досить сирими, щоб представляти країну. Були сирими – два роки тому. Але пандемія коронавірусу явно пішла їм на користь: завдяки ній у них з'явився додатковий рік на підготовку до конкурсу.

Після виступу Go-A в півфіналі я готовий взяти назад всі свої слова щодо енергетичної складової номера. Але солістці групи Каті Павленко я б рекомендував попрацювати над образом. Зараз її порівнюють з Трініті з фільму "Матриця", і вона дійсно дуже фактурна, зі специфічною мімікою. У Каті готична зовнішність, але вона повинна більш гармонійно вписуватися в музичний контекст, оскільки енергетичний драйв, фольклористика і водночас автентична урбаністика входять у легкий дисонанс із її внутрішньою подачею. А зовні накрутити можна що завгодно: одягнутися в наряд із перероблених відходів, зробити зелену шубу, танцювати, пробити сцену…

Go-A в першому півфіналі точно були фаворитами попри те, що наші північні сусіди стверджували, що найбільше зал аплодував Маніжі.

Загалом, всі звинувачення і підтексти не обґрунтовані. Пісня – про шум у всіх сенсах: медійний, соціальний – будь-який, що оточує нас у цьому житті, а також про те, що потрібно концентруватися на чомусь головному, до чого лежить душа і для чого ти народжений.

Денис Путінцев
Денис Путінцев / УНІАН

Tala: За кількістю переглядів на YouТube виступ України на Євробаченні на другому місці з більш ніж 5 тисячами переглядів, попереду – тільки Росія з 7 мільйонами. Питання: теоретично чи може Європа з політичних міркувань дозволити перемогти Росії? Чому знову повторюється ситуація, і знову Україна-Росія йдуть на Євробаченні ніздря в ніздрю, як було, коли змагалися Джамала і Лазарєв?

Денис Путінцев: У шоу-бізнесі продюсер будь-якого шоу, особливо телевізійного, повинен тримати публіку в напрузі, а для цього використовуються всі хайпові соціальні історії. Складна історія непростих відносин між Україною і Росією зрозуміла і відома всім уже не перший рік, тому її і використовували.

До того ж, російський і український музичні ринки досить сильні, тому цілком логічно, що представники цих країн виходять у фінал. У цьому немає жодних політичних підтекстів.

читайте такожЯк я перестала Слухати Кіркорова і ГазмановаКрім того, і в Росії, і в Україні Євробачення завжди пов'язане з найбільш запеклими і адреналіновими історіями. Складно уявити, щоб, наприклад, в Естонії настільки активно обговорювали у всіх ефірах цей конкурс. У Росії, Україні, Білорусі та певною мірою в Молдові просто фанатичний інтерес до Євробачення.

Якщо для всіх країн Євробачення – це просто тусовка і розвага, то ми його проживаємо корвалольно, для нас цей конкурс, як вибори президента.

Go-А – драйвові. Своєю піснею, хоч вона і має соціальний підтекст, вони довели всім, що в Україні не лише горюють. Утім, група все це чудово поєднала. Колись те саме зробила Руслана – перша переможниця Євробачення незалежної України. Однак якщо Руслана створювала автентику на фольклорній карпатській історії, то у Go-А більшою мірою урбаністика.

Що стосується кількості переглядів виступів конкурсантів на YouTube, то не варто в цьому шукати підтексти. Росія – величезна по території країна, і російськомовних цінителів Росії, в тому числі і в Україні, дуже багато.

Тому ті, хто опинився на другому місці за кількістю переглядів – герої.

Що ж стосується політичного контексту, який завжди обговорюється у зв'язку з Євробаченням, то все не так складно, як ми думаємо. Просто історично Росія і Україна розташовані поруч, і Україна зараз переживає розвиток масової популярної музики, а Росія – деградацію. І так відбувається не вперше, адже ми пам'ятаємо, звідки родом зірки радянської естради: Кобзон, Ротару та інші.

Тому у нас є привід радіти другому місцю за кількістю переглядів. Щоб бути на першому, нам потрібно ще кілька років пожити в якійсь стабільності – тоді ми зможемо поборотися з цією машиною з величезними грошима під назвою "російський шоу-бізнес".

Денис Путінцев
Денис Путінцев / УНІАН

Сергій К.: Завдяки чому Go-A напередодні першого півфіналу зуміли прорватися в топ-10 турнірної таблиці? Чому букмекери так високо оцінюють шанси України на Євробаченні цього року?

Денис Путінцев: В принципі, спочатку Україна була не на найнижчих позиціях – уже на старті вона входила в десятку. А після першого прослуховування стрибнула на четверте місце. Зараз Go-A трохи потіснив швейцарець, і ми спустилися на п'яте.

Однак, як свідчить практика, вірити букмекерам особливо не варто. Так, люди, на яких ставлять букмекери, в результаті дійсно займають лідируючі позиції, але далеко не завжди виявляються переможцями. Тому обговорювати букмекерські ставки немає сенсу.

Упевнений, що Україна буде в числі лідерів. Питання тільки в якому числі лідерів – у першій п'ятірці або в першій десятці.

Віталій: Навіщо в першому півфіналі "Євробачення" Україну змусили так понервувати: це був суто драматичний момент, щоб залучити глядача в те, що відбувається ще більше, або Go-A дійсно ледве втиснулися у фінал і першу десятку?

Денис Путінцев: Продюсери бачили реакцію залу на Go-A, а тому намагалися навмисне якомога довше зберігати інтригу. У підсумку – ми всі на корвалолі. Таким чином, продюсери підвищують рейтинг шоу, тому що перед ними якраз і стоїть таке завдання.

Go-A не "втискувалися" у фінал – нас змусили понервувати навмисно.

Денис Путінцев
Денис Путінцев / УНІАН

Скептик: Катерина Павленко якось говорила, що пісні Go-A змушують іноземців вчити українську мову. Думаєте після Євробачення багато європейців захопляться "солов'їною"?

Денис Путінцев:Це навряд чи буде повальне захоплення українською мовою, але хтось точно захопиться. Адже це вперше за всю історію участі України в Євробаченні конкурсна пісня повністю виконується українською мовою, без англійської. Це круто. Та й було б неорганічно, якби "Шум" співали б ще й англійською.

Згадайте також "чорнобильську історію" кліпу на пісню "Шум". Чорнобиль – це нездоровий символ України, але завдяки йому ми зможемо звернути увагу на нашу автентичність і силу, яка живе всупереч усьому і в нас, і в українській музиці.

Ольга: На тлі інших учасників Євробачення як виглядала Україна, і як ви оцінюєте шанси на перемогу?

Денис Путінцев: На тлі інших учасників Євробачення представник України гурт Go-A виглядав краще за всіх. І це не просто красиві слова – це дійсно так.

Основними фаворитами в боротьбі за лідируючі позиції у фіналі Євробачення і головними конкурентами Go-A 22 травня будуть учасники від наступних країн:

  • Ісландія, з придуркуватою сімейкою у светриках – всі хлопці настільки гармонійні і трендові, що, дивлячись на них, одразу розумієш, що це Ісландія, хоча там немає ні фольклористики, ні етносу. І це геніально! До п'ятірки увійдуть залізно;
  • Португалія, просто тому що дуже сильний музичний номер. Португалія не переможе, але займе лідируючі позиції;
  • Болгарія, тому що їх представниця – це болгарська Біллі Айліш з емоційним посилом, який розбурхав увесь світ;
  • Фінляндія, виключно тому що рокери. Звичайно, їм ще далеко до фріковості Lordi. Однак у музичному плані вони непогані, хоча нічого нового для важкої музики і не показали. Але вони створили metal-хіт, тому у них є шанс опинитися у п'ятірці або переможцями;
  • Швейцарія, швейцарець – просто космічний, не такий, як усі, і дуже трендовий для молодої аудиторії. Якщо молодь буде активною при голосуванні, у нього є всі шанси перемогти.

Втім, думаю, що найбільше шансів у Швейцарії та Ісландії, і саме вони протистоятимуть у фіналі Україні.

Україна має всі шанси перемогти. Але, чесно кажучи, не знаю, що ми з цим будемо робити. Нам зараз для повного щастя ще тільки Євробачення не вистачало…

Денис Путінцев
Денис Путінцев / УНІАН

Олечка: Італія, Франція, Мальта і Швейцарія лідирують у рейтингу переможців перед Україною. Думаєте, у кого більше шансів перемогти в Євробаченні? Якщо перемогу отримає Україна – чи не буде це політичною махінацією європейських країн?

Денис Путінцев: Про Швейцарію мова вже йшла. Франція та Італія автоматично потрапляють у фінал як країни-засновниці Євробачення.

Італійці цього року – цікаві: у них цікаве музичне минуле і сильний тестостероновий посил.

читайте такожНа Євробаченні 2021 іноземці висловилися про Україну і групу Go-AФранція зрозуміла мені, з точки зору емоцій. Вона без чогось нового і надприродного. Сама французька виконавиця зізнається, що пісня на базі Шарля Азнавура, Едіт Піаф та інших стовпів французької естради. Це – для людей, які скучили за французьким шармом: переможе французький шарм, а не пісня або номер. Француженка цього разу прямо дихає Францією. Тим не менш, це не той номер, який здатний стати проривом.

Що стосується "політичних махінацій", то я трохи втомився від подібних питань, але розумію, що вони будуть завжди. Ми бачили номер групи Go-A, і він очевидно в числі лідерів. Ще про вихід Греції та Албанії у фінал можна було б сперечатися, але представник України дійсно сильний. Хлопці дуже виросли за ці два роки, у них сильний номер і хороша подача. Сподіваюся, вони збережуть цю енергію у фіналі – у Go-A є всі шанси опинитися в числі лідерів, а, може, і переможцем. І я не думаю, що це буде результатом політичної махінації.

Денис Путінцев
Денис Путінцев / УНІАН

П'єр: Враховуючи, що в України традиційно складна економічна ситуація, ще й посилена коронакризою, як думаєте, а чи потрібна нам перемога на Євробаченні? Чи потягнемо ми витрати на організацію конкурсу в разі чого. Не секрет, що коли перемогла Руслана, на неї посипалися не тільки привітання і похвала, а й докори...

Денис Путінцев: Докори у нас звучать завжди, тому що українці в усьому шукають "зраду": звинувачують у чомусь переможців і ко́пають ногами переможених. Наша проблема в тому, що немає пророка в нашій батьківщині, що ми завжди на когось рівняємося, незважаючи на наш уявний патріотизм. І в музиці у нас найчастіше заходить те, що вже зайшло в Російській Федерації: став Іван Дорн популярним в Росії – все, він зірка і в Україні, а те, що Дорн робив в Україні до цього, нікого не хвилювало. Подібних прикладів музикантів, які, тільки реалізувавшись в РФ, стали затребувані і в Україні, безліч.

Так відбувається з однієї простої причини – в Росії великий ринок, величезна кількість грошей, машина, що бездоганно працює та когось періодично підсвічує і каже: "Ось зірка".

Якщо Go-А переможуть, це буде круто. Адже це спрацює на бренд України в Європі.

До речі, завдяки Go-A нас уже можна привітати з тим, що ми стали рекордсменами Євробачення: Україна – єдина з усіх країн-учасниць конкурсу 16 разів поспіль виходила у фінал!

Якщо Go-A займуть перше місце, значить, ми поповнимо і без того значний список перемог. Завдяки цьому на нашу музичну культуру можуть звернути увагу західні продюсери, зокрема, європейські.

Деякі артисти нарікають, що держава їм не допомагає при підготовці до Євробачення. Держава, звичайно, може допомогти, проте, в першу чергу, участь або перемога на Євробаченні потрібна самому артисту. Адже артист – це комерційна організація, він не живе на державні дотації. Тому артист повинен зуміти зробити з цього бізнес і використовувати такий шанс.

читайте такожЕксперт пояснила, чим Go-A підкорили глядачів Євробачення 2021Що ми будемо робити, якщо переможемо? Щось зробимо. Буквально недавно побував на зйомках у Межигір'ї і прекрасно розумію, що таких "межигір'їв" по нашій країні безліч. Досі є люди, які живуть в угіддях навіть більших, ніж колишні володіння Януковича – вони розпоряджаються цілими селами. З приводу Євробачення можна звернутися до них. Тим більше, Зеленський став активно боротися з олігархією...

Якщо наші олігархи скинуться по 5% від свого річного доходу, ми проведемо таке Євробачення, що Нідерланди здадуться сільською дискотекою.

Всі ці розмови про складну економічну ситуацію позбавлені сенсу. Поки доводиться по п'ятницях стояти в заторах на київських дорогах між Bentley, BMW X6 і Maserati, складно повірити в розповіді про те, що в України немає грошей на проведення Євробачення.

Олексій: Чи відмовиться Україна від організації Євробачення в 2022 році, якщо переможе 22 травня?

Денис Путінцев: Відмовиться, якщо будуть обмеження, пов'язані з коронавірусом. У всіх інших випадках не в наших інтересах відмовлятися.

Денис Путінцев
Денис Путінцев / УНІАН

Sirena: Солістка Go-A стала персонажем численних жартів і мемів через свій образ: одні запитували "а хіба можна було відправляти на конкурс Трініті з Матриці?", інші жартували, що заради створення її зеленої шуби замочили одного з персонажів Маппет-шоу... Як ви вважаєте, чи вдалий був обраний образ, якщо довкола нього такі жарти?

Денис Путінцев: У Go-А цілком нормальний номер. Може бути, він не геніальний, не супер-мега технологічний і новаторський. Однак, враховуючи те, яку енергію в нього вклали самі хлопці, вони зробили все, щоб цей номер можна було вважати хорошим і якісним.

Зелена шуба – це окей. Адже мова йде про екологічність, причому не тільки хіміко-фізичну (чим ми дихаємо, що ми їмо), а й екологічність людських взаємин. Саме ця зелена шуба повинна була символізувати екологічність, а образи хлопців – радіоактивність, яка живе поруч із маленькою зеленою частиною нашої планети, яка залишилася.

Схожість з Трініті у Каті Павленко справді суттєва: і в зачісці, і в манерах. Мені здається, що цю схожість потрібно було використовувати ще більше, навіть перебільшено. Вони ж скористалися напівзаходами, тому меми і з'явилися. Втім, якби це було зроблено перебільшено, то могло б виникнути питання з авторськими правами братів Вачовські, які тепер сестри…

Dorris: Як вам пісня представниці Росії на Євробаченні? Чому її заплювали в Росії, а в Європі оцінили? Чи не будуть Маніжа і наші Go-A боротися в одній ніші?

Денис Путінцев: А хто сказав, що Маніжу заплювали в Росії? Її не заплювали – адже обрали зрештою, щоб вона представляла Росію на конкурсі. Російські політики залишилися незадоволені вибором? Але вони самі вже давно живуть за законами шоу-бізнесу: вони хайпують на цій історії, щоб про них говорили і писали. Причому на цій темі хайпують однаково що любителі "скреп", що любителі толерантності.

Що стосується номера Маніжи, то зізнаюся чесно: взагалі не розумію, про що це. Не розумію, що в ній знайшли, чому саме вона представляє Росію. У Маніжі немає нічого нового, що могло б "зачепити".

У самому музичному номері намішана маса різких переходів, які викликають суцільні питання. Про таке не скажеш, що класно зміксували, що вийшов хороший ф'южн. Це інше: здається, що пісня Маніжи різко обривається, і раптом починається пісня іншого виконавця.

Причому до Маніжи як до виконавиці питань немає. Прослухавши її матеріал, переконався, що вона хороша і досить самобутня вокалістка. А от номер…

Після перегляду номера Маніжи залишається одне-єдине питання – і що? Не розумію цього номера і його меседжа в контексті Євробачення.

У Маніжи і Go-A абсолютно різні ніші. У них різний посил, різна енергія. Незважаючи на деяку фріковість і одного, і іншого образу... Посил абсолютно різний, і Go-A виглядає набагато гармонійніше у своєму посилі, ніж Маніжа – в своєму. Тому не думаю, що вони будуть боротися в одній ніші. Скоріше, буде наша одвічна боротьба Росії проти України.

Денис Путінцев
Денис Путінцев / УНІАН

Semtv: Чому Кіркоров прописався на Євробаченні і постійно когось туди везе? Чим, по-вашому, схожі всі номери "від Кіркорова"? Чому "кіркоровщина" в Росії так довго зберігає популярність, і чи грішать наші виконавці "кіркоровщиною"?

Денис Путінцев: Все дуже просто: для Кіркорова це додаткове джерело доходів. Чомусь вважається, що Кіркоров – гуру постановки номерів на Євробаченні, проте ніхто з артистів, для яких він ставив номери, ніколи не перемагав. Ані Лорак свого часу посіла друге місце, але не тому що до створення її номера був причетний Філіп Кіркоров, а тому що це Лорак.

Кіркоров "законсервувався" на стадії Ані Лорак: по-перше, у всіх його артисток однакові сукні, по-друге, у всіх – суцільний мюзикл. Кіркоров завжди тяжів до жанру мюзиклу, про це свідчить і те, як він поводиться, і те, як він одягається, і те, як він себе по життю позиціонує. Філіп Бедросович – це суцільний яскравий Бродвей! І всі його продукти на Євробаченні – це суцільне "Чикаго", "Мулен Руж" і відгомони всього цього. А все-таки іноді потрібно експериментувати, адже Євробачення, незважаючи на всю його консервативність, йде в ногу з часом, і тренди в ньому проявляються (правда, із запізненням на рік-два). Так, наприклад, в цьому році був чітко помітний тренд на 80-90-ті роки, особливо в другому півфіналі він пройшов червоною ниткою.

Причому все це про Кіркорова я говорю без негативу. Він артист, музикант і вокаліст високого класу, інакше б він не був стільки років популярний і цікавий своїй багатомільйонній аудиторії.

читайте такожПредставниця Росії на Євробаченні 2021 висловилася про Go-A і конфлікт з УкраїноюНа Євробаченні Філіп Бедросович просто реалізує свої внутрішні амбіції. До того ж, з урахуванням дискоболу, який постійно крутиться у нього на голові, Євробачення – це його стихія. При цьому він просто "рубає капусту" на багатих тітках, чоловіки яких спонсорують їх артистичну кар'єру. Згадайте, наприклад, Агрубаш і представницю Молдови на нинішньому Євробаченні Наталію Гордієнко. Філіп Бедросович тут як тут, готовий заповнити поріділі за період коронакризи запаси фінансів. Тож Агрубаш і Гордієнко, на мою суб'єктивну думку – це чистої води інвестиційні історії.

З Сергієм Лазарєвим була, швидше, брендоутворююча мета. Коли ми говоримо про Росію, Євробачення та наставництво, перше, що спадає на думку – Філіп Кіркоров. Лазарєв був потрібен Філіпу Бедросовичу, тому що у Сергія була величезна ймовірність перемоги. Уявіть, які б преференції дала б Кіркорову перемога на конкурсі його артиста…

Денис Путінцев
Денис Путінцев / УНІАН

Олена: Хто в найближчі роки повинен поїхати від України на Євробачення і чому? І окреме питання чому Kazka, пісня якої так "зайшла" у світі, жодного разу не вдалося перемогти у національному відборі? Чого не вистачило?

Денис Путінцев: З усіх відомих мені нових артистів, на жаль, зараз не можу назвати жодного прізвища, хто міг би представити Україну на Євробаченні наступного року і перемогти. Взяти участь можуть десятки, перемогти – не знаю.

Враховуючи, що старий кінь борозни не зіпсує, повинна поїхати вдруге Вєрка Сердючка. З таким вибором ми точно не будемо пасти задніх в турнірній таблиці і точно "порвемо". До того ж, стався ребрендинг Вєрки Сердючки: тепер Сердючка – це вже не "село і люди", а модний євроденс, причому дуже якісний.

Що стосується групи Kazka, слід ураховувати один важливий момент: трек – це ще не номер. Kazka – це студійна група. Бувають артисти, хіти яких роками розривають ефіри радіо і музичних телеканалів, однак, виходячи на сцену, вони втрачають суттєвий відсоток своєї харизми, яку ми чуємо в записі. Kazka – яскравий тому приклад.

На сцені Kazka не дотягує до того рівня популярності, який їй дала пісня "Плакала". Напевно, тому колектив не зміг перемогти в Х-факторі і жодного разу не переміг на Нацвідборі: він просто не витягує під час виступу – людей не чіпляє. При цьому трек офігенний, із точки зору музики і маркетингу, все зроблено правильно.

Тому гурту KAZKA краще більше працювати в студії і видавати багато контенту. При зовнішній харизматичності Саші Зарицької – щось не так, над цим потрібно працювати.

Надія Майна

Фото Віктора Ковальчука, УНІАН

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти