Пенсії у зв'язку з втратою годувальника: хто має право та особливості нарахування

18 квітня 2023, 08:00оновлено 18 квітня 2023, 09:01
Главред розпитув у юристів, хто може отримати пенсію по втраті годувальника в Україні та коли можна на таку пенсію перейти.
пенсии в Украие
Хто має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника / Главред

Чимало пересічних українців, особливо в наш непростий воєнний час, коли гинуть люди, зараз цікавляться питанням оформлення пенсій з причини втрати годувальника. Главред вирішив більше зануритися в цю важливу тему і дізнався, хто має право на пенсію втратою годувальника і як її оформити.

Основи нормативно-правового регулювання призначення пенсії у разі втрати годувальника закріплено у Законі України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", в той час, як окремі особливості призначення зазначеного виду пенсій, наприклад, членам сімей загиблих військовослужбовців, визначаються Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Згідно зі Статтею 36 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається членам сім’ї померлого годувальника за одночасного існування таких умов:

відео дня
  • Особа, яка хоче отримувати пенсію, є непрацездатним членом сім’ї померлого годувальника;
  • Особа, яка хоче отримувати пенсію, була на утриманні померлого годувальника;
  • У годувальника на день смерті був страховий стаж, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності (залежить від віку особи).

Хто належить до непрацездатних членів сім’ї

Вичерпний перелік цих осіб наявний у вже згаданій статті 36, а саме чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку; діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років; чоловік (дружина), а в разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною померлого годувальника до досягнення нею 8 років.

"При досягненні дитиною 18 років, виплата пенсії у зв’язку з втратою годувальника припиняється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому вона досягла 18-річчя. Отже, у разі, якщо дитині виповнилося 18 років, проводити виплату пенсії їй слід особисто, крім випадків, коли над нею встановлено опіку (піклування). Пенсійну справу буде переоформлено на ім’я дитини та виплата пенсії буде провадитися особисто до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти -- до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні", -- коментує адвокат Павло Васильєв.

Хто вважається членом сім’ї, який перебував на утриманні годувальника

До членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, непрацездатні члени сім’ї, якщо вони були на повному утриманні померлого годувальника та одержували від нього допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Поза тим, є виняток, відповідно до якого батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування. Своєю чергою, дітям пенсія призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

"Є умови, за наявності яких призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника не потребує наявності у останнього страхового стажу. Зокрема, якщо годувальник помер внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, то пенсія призначається незалежно від тривалості його страхового стажу. Такий самий виняток становлять особи, зниклі безвісти у порядку, передбаченому Законом України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти", оскільки члени сім’ї таких осіб теж мають право на пенсію незалежно від стажу годувальника", -- зазначає адвокат Вікторія Тютюнникова.

Розміри такої пенсії будуть такими: на одного непрацездатного члена сім’ї – 50% пенсії за віком померлого годувальника, а на двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100% пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Як вважає Вікторія Тютюнникова, дуже важливо враховувати певні чіткі особливості. "По-перше, особі, яка має одночасно право на різні види пенсії, призначається лише одна за її вибором: або за віком, або по інвалідності, або у зв'язку з втратою годувальника. Тобто, не можна поєднувати дві або три пенсії із солідарної системи Пенсійного фонду України. По-друге, така пенсія призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника. Таким чином, краще звернутися за виплатою пенсії у зв’язку із втратою годувальника протягом року з його смерті", -- каже вона.

А Павло Васильєв наголошує на іншій дуже важливій особливості, яка практично є проблемою.

"Це коли годувальник загинув або зник у зв’язку в військовими діями або документи, які дають право на оформлення вказаного виду пенсій втрачено, знищено і є проблема у їх відновленні та виготовленні", -- додає він.

Нарахування з втрати годувальника, який був військовослужбовцем

Такі соціальні пенсії призначаються, якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби чи пізніше цього строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних у період проходження служби. Поза тим, сім’ї військовослужбовців, які пропали безвісти в період бойових дій, прирівнюються до сімей загиблих на фронті.

Право на таку пенсію мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, які перебували на їх утриманні. Поза тим, незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається непрацездатним дітям та непрацездатним батькам і дружині (чоловікові), якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування.

Цікавим є те, що перелік таких непрацездатних родичів є дуже великим.

Так, право на таку пенсію мають:

  • діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років. Але ці категорії не отримають пенсій, якщо у них є працездатні батьки,
  • батьки та дружина чи чоловік (якщо вони досягли віку, що дає їм право на таку пенсію),
  • дід і бабуся (якщо немає осіб, які в законний спосіб їх утримують),
  • дружина (чоловік) або один з батьків чи дід (бабуся), брат (сестра) незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) зайняті доглядом за дітьми, братами, сестрами чи онуками померлого годувальника.

"Якщо годувальник помер (загинув) при виконанні обов’язків військової служби, пенсія призначається у розмірі 70% його грошового забезпечення на кожного непрацездатного члена сім’ї. Якщо така родина померлого або загинувшого має дві або більше непрацездатних осіб, то тоді така пенсія буде у розмірі 50% грошового забезпечення померлого", -- зазначає Вікторія Тютюнникова.

Є одна особливість, якщо військовослужбовець помер не під час проходження служби або по відношенню до "військового" пенсіонера.

За словами Павла Васильєва, на неї мають право батьки та дружина (або чоловік) незалежно від тривалості страхового стажу, якщо вони досягли віку, що дає право на призначення пенсії за віком. Розмір такої пенсійної виплати встановлюється на рівні 30% грошового забезпечення померлого годувальника.

Пенсія вдові або вдівцеві чорнобильця

На пенсію у зв’язку з втратою годувальника мають право непрацездатні члени сім’ї, які перебували на утриманні померлого годувальника, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою. Тобто за загальним правилом потрібен причинно-наслідковий зв’язок між смертю особи та аварією на ЧАЕС. Водночас для отримання пенсії у зв’язку із втратою годувальника дружинами померлих ліквідаторів 1 категорії, причинний зв’язок смерті чоловіка з Чорнобильською катастрофою не потрібен.

"Умови, за яких дружина померлого годувальника вважається непрацездатним членом сім’ї наступні: вона є особою з інвалідністю або досягла пенсійного віку. Проте, вдова померлого годувальника незалежно від віку і працездатності має право на пенсію, якщо вона не працює і займається доглядом за дитиною померлого годувальника до досягнення дитиною 8 років", -- зазначає Вікторія Тютюнникова.

Павло Васильєв додає, що на таку пенсію можуть розраховувати чоловіки після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років та жінки, які досягли віку 50 років і мають стаж роботи не менше 20 років.

Мінімальний розмір пенсії становить на одного непрацездатного члена сім’ї 50% пенсії по інвалідності померлого годувальника.

Якщо говорити про проблеми, пов’язані із отримуванням такої пенсії, то це бюрократичні моменти щодо збирання усіх необхідних документів. Окрім того, порядок розрахунку суми пенсії у зв’язку із втратою годувальника є дещо ускладненим, проте це стосується не тільки дружини, а й інших непрацездатних членів сім’ї.

Нарахування пенсії для студентів навчальних закладів в Україні

Враховуючи положення статті 36 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" непрацездатними членами сім’ї, зокрема, вважаються діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

Студенти мають право на отримання зазначеного виду пенсії до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років. Але варто звернути увагу на наступні моменти.

Зокрема, право на отримання пенсії мають студенти денної форми навчання, тобто якщо студент переходить на заочну форму, то втрачає право на таку пенсію.

Якщо студент продовжує навчання після 23 років, то такої пенсії він буде позбавлений.

Для дітей-сиріт передбачено можливість отримувати таку пенсію незалежно від того, чи навчаються вони взагалі і незалежно від форми навчання відповідно.

Павло Васильєв додає, якщо годувальником навпаки був студент, який помер, то особливості нарахування в цьому випадку відсутні і воно проводиться згідно із загальними принципами даного виду пенсії.

Індексація пенсії з втрати годувальника

У березні 2023 року було проведено індексацію пенсій, в результаті якої підвищено пенсії наступним категоріям осіб.

По-перше, перерахували пенсії тим, хто її отримує відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", в тому числі і пенсії у зв’язку із втратою годувальника. При цьому, індексації підлягають пенсії, призначені до 1 січня 2020 року.

По-друге, перераховано також пенсії, призначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", в тому числі і пенсії у зв’язку із втратою годувальника. Пенсії відтепер підвищено на коефіцієнт збільшення 1,197.

По-третє, перераховано пенсії у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", розмір яких визначено виходячи з 5-кратного розміру мінімальної заробітної плати.

"Поза тим, розмір підвищення пенсії у результаті перерахунку не може перевищувати 1500 грн. Водночас, якщо у разі проведення індексації пенсії, сума збільшення не досягає 100 гривень, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає до 100 грн", -- додає Вікторія Тютюнникова.

Павло Васильєв у свою чергу підкреслив, що згідно із законодавством, пенсії щороку підвищуються відповідно до індексації грошових доходів населення, але не менш як на 2% заробітку, з якого обчислено пенсію. В усіх випадках зазначене підвищення не може бути меншим 2% мінімальної пенсії за віком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти