Мільярдні збитки і транзит від РФ "на нулі": що чекає Україну після запуску СП-2

26 липня 2021, 09:00
США і Німеччина спільно вирішили не перешкоджати добудові Північного потоку-2. Главред дізнавався, що чекає Україну, коли газопровід буде добудований.
Північний потік-2
Північний потік - 2 / Getty Images

Днями Берлін і Вашингтон заявили про досягнення угоди по закінченню будівництва російського газопроводу Північний потік-2 (СП-2) по транзиту газу в Європу в обхід України. Чим завершиться будівництво і що буде з майбутнім транзиту газу до Європи через Україну?

Що сталося

Згідно з опублікованим документом угоди, обидві країни зобов'язуються нести відповідальність за агресію Росії проти України. Крім того, Німеччина пообіцяла активізувати свої зусилля в нормандському форматі, щоб забезпечити реалізацію Мінських угод.

Також США і Німеччина зобов'язуються працювати спільно для реагування на російську агресію і деструктивну діяльність РФ, в тому числі на російські спроби використовувати енергію як зброю.

відео дня

"Якщо Росія спробує використовувати енергію як зброю або вчинити подальші агресивні дії проти України, Німеччина буде діяти на національному рівні і закликати Європейський Союз до ефективних заходів, включаючи санкції, які будуть обмежувати можливості Росії з експорту в Європу в енергетичному секторі, в тому числі стосується газу, а також буде застосовувати ефективні заходи в інших економічно важливих сферах", - йдеться в документі.

читайте також"Хороший крок, але не без розбіжностей": Меркель оцінила угоду з США щодо Північного потоку-2Зокрема, Німеччина (більшою мірою) і США будуть заохочувати і підтримувати інвестиції в зелений фонд для України мінімум на 1 млрд.доларів США - спочатку Німеччина додасть до Фонду не менше 175 мільйонів доларів в якості гранту і буде працювати над збільшенням своїх внесків в найближчі роки, продовжуючи сприяти двостороннім енергетичним проектам з Україною в сферах відновлюваних джерел енергії та енергоефективності, а також підтримки поступової відмови від вугілля. Також Німеччина планує призначити спецпредставника для просування двосторонніх енергетичних проектів з Україною і виділить йому 70 млн доларів.

Окремо в документі обговорюється і можливість продовження транзиту російського газу по українській ГТС після 2024 року. Переговори з цього питання повинні початися якомога швидше, але не пізніше 1 вересня.

Реакція

Варто зазначити, що публікація цієї Угоди викликала достатньо критики як за кордоном, так і всередині України.

Зокрема, міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау вважають недостатніми пропозиції США та Німеччини для мінімізації загроз від Північного потоку-2.

"На жаль, актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки, який утворюється, не можуть вважатися достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює "Північний потік-2". Ми закликаємо Сполучені Штати Америки і Німеччину адекватно поставитися до кризи безпеки в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якого є Росія", - йдеться в спільній заяві міністрів.

читайте такожУкраїна не отримала гарантій: у Кабміні розповіли про угоду Німеччини та США щодо Північного потоку-2Розкритикував рішення Меркель і Байдена і глава Нафтогазу Юрій Вітренко

"Я не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу територією України, якщо вона його не видобуває, не подає газ з території Росії. Теоретично це могла б гарантувати Росія, але виникає питання-яка ціна цих гарантій, тому що Україна вже мала Будапештський меморандум, на який вона розраховувала як на гарантію безпеки. Будапештський меморандум номер 2 для нас не є чимось привабливим",-сказав він.

Через майже два дні після публікації рішення Німеччини і США, відреагували і в офісі президента. Правда, не особисто президент, а його новоспечений прес-секретар Сергій Нікіфоров.

"Для нас це не кінець розповіді, а тільки зав'язка. Нам потрібно і далі працювати з нашими партнерами на всіх рівнях: політичному, дипломатичному, інформаційному, а головне - юридичному, щоб домовитися про такі гарантії, які відбили Б У Росії бажання використовувати "Північний потік" як зброю", - сказав він у коментарі ЗМІ.

У свою чергу, в Росії угоду очікувано схвалили.

"Президент Росії відзначив послідовну прихильність німецької сторони реалізації даного проекту, що носить виключно комерційний характер і спрямованого на зміцнення енергобезпеки Німеччини і Євросоюзу", - йдеться в повідомленні на сайті Кремля за підсумками телефонної розмови Путіна і Меркель.

Плакати вже запізно

Директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України, експерт з питань енергетики Валентин Землянський зазначає, що, незважаючи на оптимізм української влади, варіантів для заморозки проекту вже не залишилося.

"СП - 2 в будь - якому випадку буде добудований-для Німеччини це ключовий проект, який робить її по суті найбільшим газовим хабом Європи. Тому природно, його будуть просувати, незалежно від того, скільки грошей в нього закладено. Будь-які регуляторні обмеження будуть вторинні, так як це вже було з обмеженнями по OPAL (сухопутного продовження СП-1). Тому питання добудови, у разі санкцій США, перейде більше в юридичну площину", - сказав Землянський.

Судно Pioneering Spirit веде укладання газопроводу Північний потік-2 у шведських територіальних водах
Очікується, що запуск Північного потоку-2 може відбутися вже в 2021 році / Nord Stream AG

На думку експертів, завершення будівництва не принесе Україні ніяких дивідендів. Оскільки Вашингтон, незалежно від результату переговорів, знайде спосіб домовитися як з Берліном, так і з Москвою, після чого Україна ризикує зовсім залишитися біля розбитого корита. Багато в чому-через невирішений конфлікт з РФ.

читайте такожСША знайшли оригінальне рішення проблеми СП-2"У будь-якому випадку буде знайдений політичний компроміс. Але для нас, як для жителів України, це відкриває нерадужні перспективи, так як Україна випадає з логіки європейського газового ринку. У тому випадку, якщо вдасться політично врегулювати політичні відносини між Київоім і Москвою, то Україна після добудови СП-2 може розраховувати на статус східноєвропейського газового хаба. В іншому випадку обсяги газу, які будуть заходити до нас, будуть мінімальні, так як європейцям буде економічно невигідно виконувати транзит газу через Україну, тому що газ по нашій території, з урахуванням транспортування, буде обходитися Європі дорожче, ніж при його постачанні по СП-2", - говорить Землянський і зазначає, що, при такому розкладі Україна може втратити щонайменше, половину від обсягів прибутку ГТС України, які в 2020 році склали більше 45 млрд гривень (ОК. $1,7 млрд).

Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з питань енергетики Михайло Гончар погоджується, що Україна, у разі закінчення будівництва втратить нинішні обсяги газу. Причому статися це може під надуманим приводом і з ініціативи РФ.

"Закінчення будівництва означатиме припинення транзиту через територію України. Під тим чи іншим приводом і незважаючи на підписаний з Газпромом контракт про транспортування газу на європейський ринок. Не потрібно плекати ілюзій-Газпром припинить цей транзит, аж до здійснення на території Росії технічного інциденту на газопроводі, після чого може бути прийнято рішення про його виведення з експлуатації. Тим більше, що схема вже обкатана - в 2006 році це вже робили з Литвою за "неправильну приватизацію" НПЗ на користь польської компанії і в 2009 - з Туркменістаном, звідки РФ став невигідний транзит газу", - зазначив Гончар.

Тому, як уточнює експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілля Куса, Україні тепер необхідно адаптуватися під нові реалії.

"Північний потік-2" - це лише одне, насправді, не найбільше питання, яке зараз вирішується у зв'язку з трансформацією зовнішньої політики США і Європи. Є куди більш важливі і надзвичайні питання, що стосуються Донбасу, Криму, антиросійських санкцій і регіональної безпеки, які теж найближчим часом будуть намагатися зрушити з місця.

Наприклад, замість того, щоб плакати через "Північний потік-2", вже зараз варто подумати, як використовувати гарантовані нам інвестиції і підтримку на Заході для розвитку енергетичної інфраструктури та її перебудови під нові проекти, такі як стратегія ЄС з водню. Роботу треба починати вже сьогодні, щоб не вийшло, як з СП-2", - вважає Куса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти