Чужі: чому влада вирішила "злити" декількох міністрів

18 травня 2021, 11:30оновлено 18 травня 2021, 12:05
Зміна кількох міністрів може бути альтернативою відставки усього Кабміну, щоб зменшити негатив проти влади.
Кабмін
З Кабміну збираються звільняти кількох міністрів / УНІАН

Вже сьогодні, 18 травня, у Кабміні може відбутися низка кадрових ротацій. Поки офіційно піти просять тільки трьох міністрів Кабміну Дениса Шмигаля - Ігоря Петрашка, Владислава Криклія і Максима Степанова. Однак цими звільненнями може не обмежитися – крім них у відставку можуть піти ще щонайменше двоє міністрів.

Главред дізнавався у експертів, чому в Кабміні зосередилися на трьох конкретних прізвищах, чого чекати від нових міністрів у разі заміни і чи варто очікувати в майбутньому відставки всього уряду.

Купа претензій

Примітно, що чутки про можливі перестановки в уряді культивувалися в українському політикумі протягом декількох останніх місяців. Однак правдивими вони стали лише через тиждень після візиту в Україну Держсекретаря США Ентоні Блінкена. Чи було це простим збігом обставин, можна тільки здогадуватися. Однак після того, як права рука Байдена відвідав Київ, стало відомо про те, що двоє міністрів – глави Мінекономіки і Мінінфраструктури написали заяву про відставку за власним бажанням. У випадку з главою МОЗ офіційне подання про його відставку подав у Раду особисто прем'єр Шмигаль.

відео дня

Вакантні місця недовго були вільними. Як заявив глава фракції Слуги народу в парламенті Давид Арахамія, вже є три кандидати на заміну - замість Ігоря Петрашка очолити Мінекономіки може чинний керівник податкової служби України Олексій Любченко, Владислава Криклія замінить глава Укравтодору Олександр Кубраков, а Максима Степанова - головний санітарний лікар Віктор Ляшко. За словами Арахамії, усі три кандидати попередньо вже дали свою згоду. Але на цьому рокіровки у владі не закінчаться. Як розповів Главреду депутат СН Олександр Качура, у частини депутатів фракції, зокрема, мажоритарників та представників профільних комітетів, є претензії ще, щонайменше, до двох міністрів – голів Мінфіну Сергія Марченка та Мін'юсту Дениса Малюськи.

читайте такожСтепанов на порозі відставки записав відверте відео"У нас є така домовленість - якщо у певної кількості депутатів є претензія до міністра, то це питання обговорюється на фракції і тоді ухвалюється рішення. Я знаю, що до цих міністрів є претензії, але щодо них остаточного рішення поки немає – поки це тільки позиція частини фракції", - сказав Качура. І додав, що конкретні кандидатур на заміну Малюськи і Марченка теж ще не обговорювалися.

При цьому, за його словами, на даний момент мова йде лише про відставку кількох міністрів, а не всього Кабміну одразу.

"У нас, як у молодої демократії, часто змінюються уряди, але на даний момент це питання не розглядається. Зараз немає такого жорсткого невдоволення, як було з урядом Гончарука, коли було несприйняття більшої частиною фракції як окремих рішень Кабміну, так і його керівника", - зазначив Качура.

Альтернатива відставці Кабміну

Варто зазначити, що відставки міністрів у Кабміні назрівали вже давно. Зокрема, тільки главу МОЗ Степанова за останній місяць намагаються звільнити вже вдруге. Причин для його відставки зібралося предостатньо - починаючи від проблем з масками і засобами захисту на початку епідемії ковіду і завершуючи проваленою по всіх фронтах кампанією вакцинації.

У випадку з Криклієм і Петрашком проблем теж вистачало - перший "відзначився" скандалами навколо залізниці, підробкою ПЛР-тесту під час поїздки до Казахстану, впровадженням іспитів для моряків, а другий – скандалами з підвищенням ренти на залізну руду, зміною акцизу на тютюнові вироби, спробами розгойдати інфляцію і курс гривні і т. д.

На думку політолога Віктора Тарана, Степанова звільняють саме зараз, оскільки після Шмигаля він - один з ключових публічних подразників і тому доречно його позбутися.

читайте такожСправжня причина кадрових перестановок в Кабміні"По-перше, найближчим часом нових хвиль коронавірусної інфекції в Україні не передбачається. По-друге, останні кілька місяців Степанов заворушився, що вилилося в перші непогані результати. Але основні результати по поставкам вакцин і успіхам у вакцинації ми побачимо за кілька місяців. І цей успіх вже буде прив'язаний до нового міністра. А значить публічно частиною електорату це буде сприйматися, як правильне кадрове рішення Зеленського, який особисто втрутився і врятував ситуацію", - переконаний Таран.

Політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка Петро Олещук, погоджується з тим, що найбільш імовірна причина кадрових ротацій в уряді – банальне зменшення негативу у бік влади.

За його словами, точкова відставка трьох міністрів - це певна альтернатива відставці усього складу Кабміну. "Очевидно, було прийняте рішення про те, що відставка Кабміну недоцільна, тому вирішили обмежитися точковими замінами, які дозволили б зняти негатив і перезавантажити проблемні галузі", - вважає Олещук.

І додає, що при відставці всього Кабміну владі довелося б заново формувати новий склад. Насамперед, шукати нового прем'єра - кандидата, який виглядав би кваліфікованим для того, щоб пройти голосування в Раді, і одночасно не претендував би на власну політичну роль, що в нинішніх умовах дефіциту кадрів – завдання із зірочкою.

Міністри нові, справи старі

На думку політичного та економічного експерта Тараса Загороднього, цілком можливо, що натяки про кадрові ротації в Кабміні могли доносити до української влади через посольство США, але більш імовірно, що ключовими були саме внутрішньополітичні фактори.

"Теоретично американці були зацікавлені тільки в заміні міністра охорони здоров'я, бо їм цікаво, щоб там продовжувала "рулити" група Супрун. У цьому сенсі призначення Ляшка може бути таким собі реверансом американцям, оскільки Ляшко свого часу знищував службу епідеміології, і його призначення означатиме, що реформа охорони здоров'я в самому ідіотському її вигляді буде продовжена", - зазначив Загородній.

За словами експерта, заміна Криклія може бути пов'язана із внутрішніми конфліктами у владі. "Криклія пов'язували з Аваковим, а це занадто смачне міністерство, щоб там керували "чужі". Саме тому одна з гілок Банкової, зокрема Єрмак, просуває на його місце Кубракова як великого будівельника доріг та іншої інфраструктури" - говорить Загородній.

читайте такожДві причини, чому Зеленський досі не звільнив СтепановаЩо ж стосується Любченка, то його призначення дасть негативний сигнал бізнесу. "Голова податкової на чолі економічного блоку - це фактично підтвердження того, що бізнес ніхто не буде підтримувати", - переконаний експерт.

Солідарний з колегою і Петро Олещук - він переконаний, що прізвище міністра мало вплине на стан справ. А тому чекати будь-яких проривів - передчасно.

"Система показала себе так, що люди в Кабміні працюють в єдиній президентській системі і ті, кого призначають, не будуть йти проти неї. Тому що у поточній ситуації міністр не може претендувати на самостійну роль. Він може впливати на вирішення тактичних питань, проектів, виділення фінансування, але він точно не визначатиме серйозну політичну лінію – він, скоріше, просто виконавець", - зазначив Олещук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти