Інтерв'ю Зеленського Такеру Карлсону - чому соцмережі обурюються

5 липня 2024, 13:00
2047
Республіканці у США неоднорідні й далеко не всі підтримують політику Трампа. Але можливості переконати людей, яким подобається Путін, у зворотному майже немає.
Такер Карлсон, Володимир Зеленський
Такер Карлсон заявив про можливість інтерв'ю з Володимиром Зеленським / Колаж Главред, фото - x.com/TuckerCarlson, Офіс президента

Скандально відомий американський журналіст Такер Карлсон заявив про те, що збирається опублікувати його інтерв'ю з президентом України Володимиром Зеленським. Це категорично спростували в Офісі президента, що зі свого боку стало предметом дискусії в соцмережах. Главред дізнався, чим відомий Такер Карлсон і чому відмову від інтерв'ю вважають небезпечною для України.

Інтерв'ю Зеленського Такеру Карлсону - що відомо

Про можливість інтерв'ю з президентом України американський пропагандист заявив 4 липня.

"Схоже, у нас буде інтерв'ю Зеленського. Ми намагалися протягом двох років, і особливо інтенсивно після інтерв'ю з Путіним у лютому. Мета полягає в тому, щоб надати американцям таку необхідну інформацію про конфлікт, який повністю змінює становище їхньої країни у світі. Ми сподіваємося, що воно скоро з'явиться", - написав Карлсон у соцмережі X.

відео дня
Такер Карлсон
Такер Карлсон заявив, що намагався отримати згоду на інтерв'ю із Зеленським протягом двох років / Скриншот

Пізніше спікер Зеленського Сергій Нікіфоров спростував слова журналіста.

"Пану Такеру Карлсону варто уважніше перевіряти свої джерела у ФСБ. У Президента України зовсім інший графік, і Такера Карлсона там немає", - написав Нікіфоров у Facebook.

Однак заяву Нікіфорова в соцмережах сприйняли по-різному. Частина користувачів вважає, що в ОП припустилися помилки, оскільки за допомогою інтерв'ю Україна, за їхніми словами, руйнує комунікацію з імовірним майбутнім президентом США Дональдом Трампом.

"Відмова від інтерв'ю Такеру - помилка. Ми нічого не втрачали. У гіршому випадку люди, і так налаштовані до нас вороже, залишилися б при своєму. У кращому - був шанс достукатися до виборця майже напевно майбутнього Президента США. Ми програли цей раунд без бою", - написав у Х аналітик Центру формування політики Олександр Нотевський.

Інша ж частина користувачів підтримала це рішення, оскільки вважає, що давати інтерв'ю Карлсону рівносильно інтерв'ю російським пропагандистам.

Хто такий Такер Карлсон

Такер Карлсон - відомий американський консервативний політичний оглядач. Протягом 7 років, з 2016 по 2023 рік він вів політичне ток-шоу на прореспубліканському телеканалі Fox News під назвою "Вечір з Такером Карлсоном" з аудиторією понад 5 мільйонів осіб. Після цього Такера звільнили - офіційно телекомпанія не називала причин, але є думка, що рішення ухвалив особисто голова корпорації Руперт Мердок через судовий позов, поданий у зв'язку з репортажем Карлсона про захоплення Капітолія прихильниками Трампа 6 січня 2021 року, а також через поширення в ефірі неправдивих заяв Трампа про його поразку на виборах 2020 року через фальсифікації.

Трамп
Трамп заявляв про можливе призначення Такера Карлсона своїм віцепрезидентом у разі перемоги на виборах у США / УНІАН

Після звільнення Карлсон продовжив свою кар'єру в соцмережі X і заснував потоковий сервіс "Tucker Carlson Network". Карлсона вважають одним із найвпливовіших прихильників кандидата в президенти США Дональда Трампа.

Карлсон виступає за різке скорочення нелегальної міграції, право на володіння зброєю і критикує проблеми глобальних кліматичних змін, руху Black Lives Matter та інших ліберальних ідей. Крім того, він противник абортів, фемінізму, ЛГБТ, а також виступає проти участі США в міжнародних конфліктах.

До слова, Трамп у листопаді 2023 року заявляв, що планує розглянути можливість обрання Карлсона своїм віцепрезидентом. А в ніч перших дебатів серед республіканців, які претендують на висунення в президенти, саме Карлсон провів велике інтерв'ю з Трампом.

Такер Карлсон - прихильник теорій змови. Свого часу він всерйоз стверджував, що уряд США таємно зберігає космічний корабель інопланетян, і поширював російські наративи про існування в Україні американських лабораторій з виробництва біологічної зброї та нібито заборону православної церкви в Україні. Також скандальний журналіст стверджував, що Каховську ГЕС зруйнували українці, а також звинуватив Вашингтон у причетності до підриву газопроводів "Північний потік".

Карлсон став першим західним журналістом, який взяв інтерв'ю у російського диктатора Володимира Путіна після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Пізніше він заявляв, що йому не сподобалася частина інтерв'ю, в якій Путін намагався "очорнити" Україну.

Також він випускав інтерв'ю з угорським прем'єром Віктором Орбаном, ідеологом "русского мира" Олександром Дугіним, сином Трампа Дональдом Трампом-молодшим.

Відмова ОП від інтерв'ю Такеру Карлсону - що кажуть експерти

На думку політолога, директора аналітичного центру "Третій сектор" Андрія Золотарьова, незважаючи на те, що Карлсон пішов з телебачення, він не втратив своєї аудиторії і може стати елементом кампанії майбутнього президентства Трампа.

Хто такий Андрій Золотарьов

Андрій Володимирович Золотарьов (нар. 15 травня 1965, Дніпропетровськ) - український політолог, керівник Центру "Третій сектор". Політконсультант Олександра Рябченка (1994), Володимира Литвина (1994), Юлії Тимошенко (1996-97), повідомляє Вікіпедія.

"З огляду на досвід минулих помилок, коли ми ставили на чинного президента США і опинялися в безглуздій ситуації, якщо навіть у плани ОП не входило давати інтерв'ю Карлсону, варто було краще промовчати, ніж говорити про його зв'язки з ФСБ. Цією можливістю варто було б скористатися, тому що це дуже хороший спосіб донести свої меседжі до американської аудиторії. Там починає даватися взнаки втома від невизначеності війни і того, скільки це коштуватиме США, адже американський виборець прагматичний", - вважає Золотарьов.

Водночас, за словами голови правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, з високою ймовірністю питання інтерв'ю Такеру Карлсону могло стати предметом суперечки в оточенні Зеленського.

Хто такий Володимир Фесенко

Фесенко Володимир (8 листопада 1958, Лозова, Харківська область) - український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента". Лауреат премії "Celebrity Awards 2020" у номінації "Політолог року", пише Вікіпедія.

"Карлсон ще після інтерв'ю з Путіним говорив про бажання взяти інтерв'ю в Зеленського. І, можливо, він виходив із такою пропозицією до ОПУ, але там, імовірно, так і не вирішили... Раз Нікіфоров так це озвучив, то, ймовірно, вже є офіційна позиція - хтось, можливо, і пообіцяв, що інтерв'ю відбудеться, але врешті-решт вирішили, що мінусів від нього буде більше, ніж плюсів", - зазначив Фесенко.

Також експерт звернув увагу, що республіканці в США неоднорідні й далеко не всі підтримують політику Трампа, і можливості переконати людей, яким подобається Путін, у зворотному майже немає.

"Це не політична позиція, у них конспірологічний стиль мислення - вони поважають тільки силу, у них відсутні ціннісні позиції і немає поваги до закону... Дискутувати потрібно з тими, хто готовий прислухатися до раціональних аргументів, вислухати позицію і зрозуміти її. Потрібно переконувати особисто Трампа, а не його аудиторію, адже йому наплювати на тих, хто його обожнює", - каже Фесенко "Главреду".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти