Справа Тищенка. Чи послідує СІЗО після домашнього арешту

26 червня 2024, 15:25
185
Тищенка не можуть позбавити мандата за законом, проте поточна ситуація навколо нього вже стала показовою.
Микола Тищенко, суд
Миколу Тищенка відправили під цілодобовий домашній арешт на 60 днів / УНІАН

У вівторок, 25 червня, скандальному депутату Миколі Тищенку обирали запобіжний захід у Печерському суді, після чого відправили його під цілодобовий домашній арешт на 60 днів. Главред зібрав усе, що відомо про справу нардепа.

Скандал із Тищенком у Дніпрі - що відомо

Претензії у правоохоронців до Тищенка виникли після бійки між охороною нардепа і колишнім військовослужбовцем спеціального підрозділу "Кракен" Дмитром Павловим, який гуляв із дружиною і новонародженою дитиною. Інцидент стався 20 червня. На опублікованих відео (на одному з яких можна розгледіти і Тищенка) було видно, як троє чоловіків у військовій формі в центрі Дніпра жорстко скрутили чоловіка. Причиною тому, судячи з відео, яке облетіло Мережу, стало те, що нардеп гуляв містом у військовій формі, не будучи водночас ні чинним військовим, ні ветераном.

Після розголосу Микола Тищенко записав відео, в якому заявив, що приїхав до Дніпра нібито перевірити інформацію щодо діяльності "ботоферм" і кол-центрів, а Павлов, який, за словами Тищенка, "є начальником безпеки ботоферми", та "разом зі своїми хлопцями підійшов до місця, де проводилися слідчі дії, і спровокував поліцейського". Мовляв, Павлов нібито чинив опір. Водночас Тищенко сказав, що в нього "немає охорони", і не зміг пояснити, що за люди його супроводжували.

відео дня

Як пізніше повідомили в Нацполіції, правоохоронці встановили особи всіх нападників, а за результатами службового розслідування звільнили співробітника Київської поліції Богдана Писаренка, який був із Тищенком під час нападу на військового.

На ситуацію відреагував голова ОП Андрій Єрмак, який назвав поведінку нардепа "абсолютно ганебною".

"Я давно вже не сприймаю його вчинків і не розумію їх. Тому не підтримую з ним жодних стосунків. Якщо хтось забув, що кожен має нести за свої неадекватні дії відповідальність, незалежно від посад чи прізвищ, раджу про це згадати. Така поведінка Тищенка несумісна зі статусом народного депутата", - наголосив Єрмак.

Хто такий Микола Тищенко?

Микола Тищенко (також відомий як "Коля Котлета") - український політик, рестортор, телеведучий. Народний депутат України IX скликання від 219-го виборчого округу. Заступник голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури.

Колишній заступник голови депутатської фракції "Слуга народу". Звільнений з посади заступника голови фракції "Слуга народу" і виключений з партії.

Займається ресторанним бізнесом із 1998 року. Є власником мережі столичних ресторанів "Наша карта" ("Велюр", "Рішельє", "Сейф", "Тургенєв", "Вулик", суші-бар "Пухнастий", "Olmeca Plage", "Три виделки"), заснованої 2007 року. Співзасновник ГО "Гільдія рестораторів і підприємств громадського харчування".

Неодноразовий учасник політичних скандалів.

Обшуки в Тищенка - багато "готівки" і два розбиті телефони

Після сутички до Миколи Тищенка прийшли працівники Держбюро розслідувань і вручили йому підозру за фактом незаконного позбавлення волі людини.

Тоді ж у депутата провели обшуки, під час яких знайшли чимало готівки та дорогий годинник, а сам депутат розбив два мобільні телефони, щоб не віддавати їх слідчим як докази. У результаті офіс Генпрокурора погодив клопотання про обрання народному депутату запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Тищенко прибув до Печерського суду із запізненням на 12 хвилин. Нардеп не з першого разу відповідав на запитання медіа, а одразу перейшов до теми ботоферм, висвітлення війни і навіть вирубки лісу, через що йому постійно ставили уточнювальні запитання.

На запитання журналістів про те, чому він розбив смартфон під час обшуків, Тищенко спочатку запитав, коли в Києві посадили перші каштани, а потім додав, що інформація про розбитий телефон може бути недостовірною, і взагалі це - таємниця слідства. Насамкінець депутат попросив журналістів залишатися в "рамках України".

Під час засідання суду Тищенко навіть пообіцяв скласти мандат, щойно держава закриє всі "ботоферми".

"Коли ви закриєте всі ботоферми, всі корупційні складові з розкрадання наших надр, у нашій лісовій галузі... , водночас я за мандат не тримаюся. Але поки ми не переможемо цю гідру, ми будемо працювати", - сказав депутат.

Микола Тищенко, суд
Микола Тищенко в Печерському суді / УНІАН

Коли Тищенку розповіли про петицію на сайті ОП із закликом позбавити його мандата, депутат (після короткої паузи) театрально розплакався.

Водночас, як повідомив перший заступник голови комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР, нардеп Сергій Євтушок у коментарі Радіо Свобода, Тищенка наразі не можуть позбавити депутатських повноважень.

"Микола Тищенко обирався за одномандатним виборчим округом і є мажоритарником, так би мовити. Механізмів відкликання депутата з посади не існує. На жаль, напевно. Ми дискутуємо на цю тему вже дуже довго - і в минулому скликанні, і в цьому. Але громадяни України не можуть відкликати народного депутата України, щоб він склав свої повноваження", - сказав Євтушок.

Домашній арешт Тищенка - чи можуть посадити нардепа

Напередодні рішення суду про цілодобовий домашній арешт Тищенко зажадав повернути йому гроші, вилучені під час обшуків, мотивуючи тим, що це нібито була його остання готівка і йому нема на що жити. Однак незабаром після оголошення рішення суду в Мережі поширили відео, на якому Тищенка помітили в готелі Hyatt через дорогу від Печерського суду. На кадрах видно, як депутат під звуки повітряної тривоги сидів у ресторані.

Згодом на Тищенка все ж таки одягли електронний браслет, після чого він вирушив додому в один із житлових комплексів у Печерському районі Києва.

Як розповів Главреду політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов, Тищенку навряд чи загрожує більш серйозне покарання, ніж домашній арешт.

"Сидіти в чотирьох стінах для людини, схильної до "важкого люксу", - уже це саме по собі болісно... Для супротивників Зеленського Тищенко - дуже зручна мішень, щоб на його тлі показати, які кадри перебувають у владі. А для влади - слушна нагода показати, що і до "своїх" ставляться однаково, за всією суворістю закону", - каже Золотарьов. І додає, що нинішня санкція суду вже згубна для Тищенка - без мандата він не залишиться, але він став лиходієм у лавах "слуг".

Хто такий Андрій Золотарьов

Андрій Володимирович Золотарьов (нар. 15 травня 1965, Дніпропетровськ) - український політолог, керівник Центру "Третій сектор". Політконсультант Олександра Рябченка (1994), Володимира Литвина (1994), Юлії Тимошенко (1996-97), повідомляє Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти