Війна РФ проти України і тиск Байдена на Київ щодо Донбасу: Ілларіонов назвав сценарій Кремля

9 січня 2022, 05:28
Адміністрація Байдена проводить політику щодо Києва, яка відповідає інтересам Кремля, вважає Андрій Ілларіонов.
Андрій Ілларіонов
Путін не зацікавлений у повномасштабній війні з Україною в ситуації, коли США чинять тиск на Київ щодо Донбасу - Ілларіонов / УНІАН

Росії не потрібна повномасштабна війна проти України, оскільки президент США Джо Байден і американська адміністрація чинять тиск на Київ з метою ухвалення українською державою Мінських угод за сценарієм Кремля. Кремлю не знадобляться військові дії у разі запуску "Мінська-2" щодо Донбасу, оскільки Москва встановить контроль над країною. Про це заявив економіст, старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні Андрій Ілларіонов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що Кремлю для встановлення контролю над Києвом може не знадобитися війна, тому що адміністрація Байдена, яка чинить тиск на українську державу щодо реалізації Мінських угод, діє у фарватері інтересів Росії.

читайте такожУгода Байдена та Путіна в обмін на мир у Європі: Ілларіонов розкрив небезпечний для України сценарійЕксперт акцентував увагу на тому, що якщо відбудеться запуск "Мінська", буде інтеграція окремих районів Донецької та Луганської областей в політичне і правове поле України з метою блокади європейської та євроатлантичної інтеграції держави і суверенітету.

"У цій ситуації, коли у Путіна на руках реальна можливість, як він думає, коли він відтепер отримав в союзники Байдена, і коли Байден працює на Путіна більше, краще, більш енергійно, ніж хто-небудь працював на Путіна, питання - навіщо Путіну тоді пряма війна? Він може досягти того що хоче, користуючись таким підручним. Байден і вся адміністрація Байдена чинять тиск на Україну, щоб Україна прийняла Мінські угоди - щоб інтегрувати ОРДЛО в політичне і правове поле України, щоб ОРДЛО отримало право вето на напрям розвитку України, на західний вектор розвитку, на євроатлантичну інтеграцію, на всі реальні кроки, які забезпечують реальну самостійність і незалежність України", - пояснив Ілларіонов.

Також він додав, що на базі такої схеми Кремлю вдасться встановити контроль над зовнішньополітичним розвитком України. З цієї причини Москві не знадобиться велика війна.

"Це не "малою кров'ю", а взагалі без крові. За нього каштани з вогню тягає Байден. Якщо він здійснює будь-які великі військові провокації - не дрібні перестрілки, які йдуть майже регулярно, а великі провокації - то будь - яка велика провокація зриває настільки акуратно побудовану схему", - підкреслив Андрій Ілларіонов.

Перемовини Байдена та Путіна

Телефонна розмова президента США Джо Байдена з главою РФ Володимиром Путіним відбулася 30 грудня минулого року. Під час бесіди, ініціатором якої став Путін, сторони обговорили питання "гарантій безпеки" Москві та Україні.

У Білому домі оголосили, що Байден попередив Путіна про серйозні дії Заходу у відповідь на випадок, якщо Москва зважиться на нову військову агресію проти Києва.

Згідно з версією Кремля, перемовини Байдена та Путіна були змістовними. Російський президент сказав американському главі держави про те, що Москва має намір досягти результату щодо "гарантій безпеки" і планує "захищати" свої інтереси.

Також Путін казав Байдену, що у разі нових санкцій США проти Росії за напад на Україну російсько-американські відносини будуть розірвані.

Сторони планують продовжити перемовини у новому році.

Помічник президента Росії Юрій Ушаков відзначив, що Байден запевнив Путіна у відсутності у Вашингтона планів щодо розміщення озброєнь на території України.

Крім того, за його словами, Байден декілька разів заявляв про неприпустимість початку ядерної війни і неприйнятність руху російських військ біля кордонів української держави.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти