Залякування України і сценарій РФ щодо Донбасу: Ілларіонов заявив про підтримку у Байдена планів Путіна

8 грудня 2021, 07:10
Путін і Байден під час червневого саміту у Женеві досягли домовленостей щодо ситуації з Мінськими угодами, вважає Андрій Ілларіонов.
Андрій Ілларіонов
Україну лякають військовим наступом Росії для того, щоб Київ реалізував "Мінськ" за сценарієм Кремля - Ілларіонов / УНІАН

Заява американської преси про те, що в адміністрації США обговорюють можливість евакуації своїх громадян з України у разі військового вторгнення Росії, яка з'явилася перед діалогом президентів Джо Байдена і Володимира Путіна, можна розцінити як провокацію. Метою появи такої інформації є спроба залякати Київ і домогтися реалізації Мінських угод за сценарієм Кремля. Байден і Путін ще на саміті у Женеві досягли домовленостей щодо Донбасу. Про це заявив старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні Андрій Ілларіонов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що відомості щодо можливої евакуації своїх громадян з України на випадок наступу Росії, які з'явилися перед перемовинами Байдена і Путіна в адміністрації США, можна трактувати як провокацію. Біля російсько-українського кордону наразі немає ситуації, яка свідчила б про ймовірну військову операцію Москви проти Києва.

читайте також"Автономія" Донбасу і план Путіна щодо "Мінську": Ілларіонов зробив заяву про війська РФ в Україні"Сьогодні, до самого факту перемовин Байдена з Путіним, адміністрація США повідомила, що готується до евакуації американців з території України в разі нападу російських військ. Це не підтримка, а, я б сказав, провокація, підстав у якої немає ніяких... В даний час уздовж українських кордонів немає російських військ, достатніх для великомасштабного наступу. Всі військові експерти в один голос кажуть, що немає ніяких ознак того, що найближчим часом, мова йде про кілька тижнів як мінімум, відбудеться якесь серйозне велике вторгнення російських військ. Більш того, багато хто говорить про те, що такого вторгнення не буде взагалі", - додав експерт.

За його словами, проти Києва запустили масштабну кампанію з дезінформації, спрямовану на створення атмосфери страху. Українців намагаються залякати можливим військовим наступом Росії для того, щоб держава пішла на реалізацію Мінських угод.

Крім того, Ілларіонов стверджує, що в ході червневого саміту США і Росії в Женеві Байден і Путін досягли певних домовленостей по "Мінську", які були підтверджені візитами до Москви заступник держсекретаря Нуланд і директора ЦРУ Бернса.

Дивіться відео ТСН - Зеленський розповів про ситуацію з планами РФ щодо військового вторгнення в Україну

"Ця пропозиція була підтверджена під час візиту Нуланд до Москви, під час візиту директора ЦРУ Бернса до Москви, під час візиту українських керівників до Вашингтона на початку листопада. І буквально кілька днів тому було підтверджено під час розмов держсекретаря Блінкена і міністра закордонних справ України Кулеби в Стокгольмі. Після чого і Блінкен, і Кулеба виступили з повідомленнями про те, що Мінські угоди - це єдиний формат, єдина підстава, яка забезпечить мирне існування", - додав експерт.читайте такожБайден і Путін уклали угоду по Україні: Ілларіонов попередив Київ про небезпеку

За його словами, суть "угоди" полягає в чиненні тиску на українське суспільство, яке, згідно із задумом, має погодитися на прийняття Мінських угод за сценарієм Кремля. Йдеться, в тому числі, про вибори в ОРДЛО, зміною законів і внесення до Конституції правок, спрямованих на надання окремим районам Донбасу право на вето в питаннях зовнішньополітичного розвитку України.

"Все, чому ми є свідками останні півтора місяці-це свідчення безпрецедентної дезінформаційної кампанії, в якій бере участь адміністрація Байдена, адміністрація Путіна, і ряд представників Офісу президента України", - підкреслив Андрій Ілларіонов.

Війська Росії біля кордонів України

Американські видання The Washington Post і Politico раніше опублікували матеріали, в яких йшлося про стягування військових підрозділів Росії до кордонів України. Для підтвердження своїх аргументів вони показали супутникові фотознімки пересування російських військ.

Посол України у ФРН Андрій Мельник заявляв, що Київ вкрай серйозно стурбований ситуацією з військами Росії біля своїх кордонів. За його словами, обстановка нагадує 2014 рік, коли росіяни окупували АР Крим і Донбас.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков говорив, що маневри військ Росії біля кордонів України продиктовані нібито "провокаційними діями" Північноатлантичного альянсу біля українських кордонів і закликали до переговорів Москви і Вашингтона на вищому політичному рівні.

При цьому Пєсков заявив, що Україна, мовляв, може отримати гарантії безпеки від Росії в разі реалізації Мінських домовленостей по Донбасу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти