У Казахстані "кинули" Москву: Астана заперечила участь ОДКБ у війні Росії проти України

3 жовтня 2022, 16:19
Участь ОДКБ у війні проти України "не входить в зону відповідальності організації", сказав Айбек Смадіяров.
Путін ОДКБ
У Казахстані сказали, що блок Росії ОДКБ не воюватиме у війні Москви проти України / Колаж Кремль, odkb-csto.org

Військово-політичний блок Росії ОДКБ не збирається брати участь у війні проти України. Бойові дії не входять в зону компетенції організації, яка відповідає за території тільки тих країн, які є її учасниками. Про це заявив представник міністерства закордонних справ Казахстану Айбек Смадіяров.

Як повідомляє Informburo, казахстанський дипломат сказав про те, що війна Росії і України "не входить в зону відповідальності організації".

За його словами, Казахстан формує свою політичну позицію виходячи з принципів територіальної цілісності держав, їх суверенітету і мирного існування на базі правових документів ООН.

Компетенція ОДКБ поширюється тільки на країни, які входять до організації.

"В цілому зона відповідальності ОДКБ чітко окреслена міжнародно визнаними територіями держав-членів організацій, і колективна безпека забезпечується в межах цих територій. Таким чином, питання участі ОДКБ в зоні російсько-українського конфлікту на не стоїть на порядку денному", - підкреслив Айбек Смадіяров.

ОДКБ і війна проти України

Країни російського блоку ОДКБ не вступають у війну Росії проти України і фактично не підтримують російську військову агресію проти Києва. На травневому саміті організації в підсумковій заяві про війну не було сказано жодного слова.

Глава комітету Держдуми РФ з оборони Андрій Картаполов пізніше погрожував, що ОДКБ може ввести свої війська на окуповані території України.

Однак історія закінчилася нічим.

У вересні три країни-учасниці ОДКБ – Киргизстан, Узбекистан і Казахстан – після оголошення часткової мобілізації в Росії, нагадали, що згідно з національним законодавством країн, участь їх громадян у війні на території інших держав загрожує їм кримінальною відповідальністю.

Дивіться відео ТСН - підробка НАТО ОДКБ тріщить по швах

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти