Три дози Pfizer нейтралізують "Омікрон" учетверо гірше, ніж "Дельту" - ізраїльські вчені

12 грудня 2021, 09:24оновлено 12 грудня 2021, 15:27
Дослідники з'ясували, що пацієнти, яким не робили третє щеплення, не мали ніякої здатності нейтралізувати новий COVID-штам.
коронавірус Омікрон
В Ізраїлі заявили, що три дози Pfizer нейтралізують "Омікрон" учетверо гірше, ніж "Дельту" / Reuters

Ізраїльські науковці дійшли висновку, що три дози вакцини проти коронавірусу, розробленої американською фармкомпанією Pfizer у співпраці з німецькою корпорацією BioNTech, нейтралізують новий штам "Омікрон" учетверо гірше, ніж "Дельту".

Як повідомляє The Jerusalem Post з посиланням на дослідження, проведене медичним центром Шиба у співпраці з Центральною вірусологічною лабораторією ізраїльського Міністерства охорони здоров'я, участь у випробуванні взяли 40 співробітників медцентру, 20 з яких ревакцинувалися протягом останнього місяця. Решта учасників випробування зробили всього два щеплення 5-6 місяців тому.

Дослідники з'ясували, що пацієнти, яким не робили третє щеплення, не мали жодної здатності нейтралізувати новий COVID-штам, проте могли боротися з "Lельтою" і навіть з штамом з Уханя.

"Ніякої здатності до нейтралізації не було, і це дуже тривожно", — заявив директор відділення епідеміології інфекційних захворювань Гілі Регев-Йохай. За його словами, такі люди можуть відчувати серйозніший перебіг захворювання.

У зв'язку з цим в Міністерстві охорони здоров'я Ізраїлю розглядають питання про те, щоб рекомендувати людям робити додаткове щеплення через три місяці після первинного курсу вакцинації.

"Люди, які отримали ревакцинацію, краще захищені, ніж ті, хто отримав тільки другу дозу, і, звичайно, більше, ніж нещеплені", - підкреслили фахівці з Ізраїлю.

Відзначається, що в Ізраїлі тільки одна людина з "Омікроном" знаходиться у важкому стані, вакцинацію від коронавірусу вона не робила.

Нагадаємо, перші повідомлення про зараження новою мутацією коронавірусу з'явилися 23 листопада. Випадки захворювання підтвердилися у провінції Гаутенг ПАР у 77 пацієнтів. Також вірус зафіксовано у 4 осіб у Ботсвані. Один хворий прилетів з Південної Африки в Гонконг, де і був встановлений діагноз.

Головний інфекціоніст США Ентоні Фаучі заявив, що новий штам коронавірусу Омікрон швидко поширюється світом. Однак, за попередніми даними, цей штам COVID-19 може бути менш небезпечний, ніж Дельта.

10 грудня у ВООЗ заявили, що Омікрон може негативно вплинути на пандемію. Однак ситуація ускладнюється тим, що фахівці фіксують збільшення заразності вірусу. Також у ВООЗ зазначили, що робити висновки про його легкий або, навпаки, тяжкий перебіг ще дуже рано.

Більшість з 43 випадків варіанту коронавірусу Омікрон, виявлених у США, діагностували у повністю вакцинованих громадян, а третина з них отримала бустерну дозу, повідомили в Центрі контролю і профілактики захворювань США (CDC).

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти