Стало відомо про загрозу імпічменту президенту Вірменії

28 лютого 2021, 17:26
Дії президента Армена Саркісяна завдають шкоди національній безпеці Вірменії, вважає Ваагн Овакімян.
Армен Саркісян
Для імпічменту президенту Саркісяну парламенту потрібно зібрати мінімум 86 голосів / пресслужба президента Вірменії

Відмову президента Вірменії Армена Саркісяна відправити у відставку главу Генштабу Оника Гаспаряна за клопотанням прем'єрміністра Нікола Пашиняна можна трактувати як довільні дії, які завдають шкоди безпеці держави. Таким чином, з'являються підстави для оголошення президенту імпічменту, заявив депутат від правлячої партії вірменського парламенту Мій крок Ваагн Овакімян на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, відмова звільняти главу Гештаба Гаспаряна свідчить про те, що дії Саркісяна спрямовані на дестабілізацію ситуації в країні і нанесення шкоди державній безпеці. У подібній ситуації виникають умови для відсторонення президента від його посади.

"Кроки Армена Саркісяна, зроблені ним останнім часом, схоже, спрямовані на те, щоб викликати згадані негативні наслідки. Таким чином, можна констатувати наявність серйозних підстав для ініціювання процесу імпічменту Армена Саркісяна на підставі грубого порушення Конституції", - підкреслив Овакімян.читайте такожДипломат пояснив, чому Пашинян не втримається при владі у Вірменії

Імпічмент президенту Вірменії

  • Згідно з Конституцією Вірменії, глава держави може бути відсторонений від своєї посади в тому випадку, якщо він вчинив державну зраду, тяжкий злочин або припустив грубе конституційне порушення
  • Для того, щоб з'явилися підстави для імпічменту президенту, Національні збори (Вірменський парламент) більшістю голосів від загальної кількості депутатів ухвалюють рішення, після чого звертається до Конституційного суду
  • Далі Національні збори ухвалюють постанову про відсторонення президента на підставі висновку Конституційного суду. Для цього потрібно мінімум 2/3 голосів від загальної кількості парламентаріїв
  • Щоб президенту було оголошено імпічмент, отже, потрібно двічі зібрати 2/3 голосів депутатів
  • Наразі у провладній фракції мій крок 83 депутати. Для імпічменту Армену Саркісяну потрібно мінімум 86 голосів

Ситуація у Вірменії

  • Генштаб Вірменії 25 лютого закликав до відставки уряду Нікола Пашиняна. Це сталося після того, як було звільнено заступника голови Генштабу Тирана Хачатряна, який розкритикував заяву Пашиняна про неефективність російських ракетних комплексів Іскандер на війні у Карабасі. Пашинян назвав ситуацію спробою військового перевороту. У Вірменії почалися протести за відставку уряду.
  • Того ж дня Пашинян заявив про відставку глави Генштабу Оника Гаспаряна, яку мав затвердити президент. Однак глава держави Армен Саркісян відхилив клопотання прем'єрміністра, назвавши його неконституційним.
  • Пашинян повторно подав клопотання Саркісяну з метою звільнення глави Генштабу Гаспаряна. Наразі Саркісян повинен протягом 3 днів або оскаржити пропозицію у Конституційному суді, або підписати документ.
  • Політична криза у Вірменії вибухнула з листопада минулого року, коли було підписано угоду про закінчення війни у Нагірному Карабасі. Єреван програв військову кампанію Азербайджану і втратив контроль над Карабахом. Через це у Вірменії періодично проходять протести з вимогою відставки Пашиняна і його уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти