Росія готує ракетний удар по Придністров’ю, розсилають СМС з попередженням – українська розвідка

26 квітня 2022, 19:22оновлено 26 квітня 2022, 20:12
В РФ готують собі "алібі" і збираються звинуватити в ракетних обстрілах "ПМР" Україну. Для цього вони розсилають повідомлення з попередженнями нібито від ЗСУ.
Росія готує ракетний удар по Придністров’ю, розсилають СМС з попередженням – українська розвідка
Росія готує ракетний удар по Придністров’ю – українська розвідка/ УНІАН

Росія готується вдарити ракетами по території невизнаної "Придністровської молдавської республіки". А щоб одразу відвести від себе підозру, країна-агресорка підготувала провокацію проти України – росіяни відправляють жителям "ПМР" повідомлення нібито від ЗСУ та українських спецслужб, у яких попереджають про ракетні та артилерійські атаки.

У фейковому повідомленні жителів Придністров’я закликають евакуюватися. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Текст фейкового повідомлення, яке отримують жителі "ПМР", має такий зміст:

"Служба Безпеки України наполегливо рекомендує провести евакуацію цивільного населення в більш безпечні регіони. Запевняємо, Збройні Сили України не бажають зла мирним жителям, однак люди, що залишилися в містах, будуть сприйняті в якості диверсійних груп і будуть ліквідовані без попередження. Рівно о 19:00 буде проведено ракетний та артилерійський обстріл об’єктів на території республіки".

Росія готує ракетний удар по Придністров’ю, розсилають СМС з попередженням – українська розвідка
Жителі "ПМР" отримують повідомлення такого змісту/ Ілюстрація: ГУР Міноборони України

При цьому в українській розвідці наголошують, що такі повідомлення активно висвітлюються російськими пропагандистськими інформаційними ресурсами.

В ГУР Міноборони заявили, що Україна не має жодного стосунку до цієї та подібних провокацій.

"Подібні фейки та інциденти, які імовірно стануться на території "ПМР", є нічим іншим, як черговою провокацією російських спецслужб проти України та Молдови", – наголосили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Вибухи в Тирасполі

Нагадаємо, 25 квітня близько 17:45 у столиці невизнаної "Придністровської молдавської республіки" – місті Тирасполь – прогриміла серія вибухів. Вони сталися у приміщенні, де розташовані офіси місцевого "Міністерства державної безпеки" і філії російської "Федеральної Служби безпеки" в ПМР".

читайте такожВіталій Портников. Придністров'я втягують у війнуПісля цього в ГУР Міноборони України заявили, що ці вибухи – спланована провокація російських спецслужб. Це підтверджується, зокрема, тим, що для керівництва Придністров'я вони не стали несподіванкою – ті ще за декілька днів до них готувалися.

Реакція Молдови на вибухи в Тирасполі

Після вибухів у Тирасполі в Молдові заявили, що такі події – це привід для створення напруженості в регіоні. У зв’язку з цими подіями Служба безпеки країни скликала термінове засідання.

Що відбувається у Придністров’ї

Вибухи в Придністров’ї продовжилися і 26 квітня. Вранці цього дня в "ПМР" у селищі Маяк Григоріопольського району прогриміли два вибухи – перший о 6:40, другий о 7:05. Відомо, що з ладу виведені дві найпотужніші антени, які ретранслювали радіо РФ.

Після серії вибухів у невизнаній "Придністровській молдавській республіці" ввели "червоний рівень терористичної небезпеки". При цьому керівництво "ПМР" заявило, що в Придністров'ї зафіксовано вже три теракти: проти будівлі "МДБ", військової частини в селі Паркіни і вишки радіотелецентру.

В РНБО України відреагували на провокації в "ПМР"

У Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України прокоментували ситуацію в Придністров’ї. Там заявили, що такі провокації можуть мати три причини:

  • РФ хоче відкрити додатковий фронт в Одеській області, щоб змусити ЗСУ перекинути свої війська в цьому напрямку, послаблюючи позиції у Миколаївській області;
  • Окупанти можуть намагатися виправдати свої агресивні дії проти Української держави;
  • Відвернення уваги від ситуації у Маріуполі, де знайшли ще одні братські могили.

Також в українському Генштабі заявили, що російські війська в окупованому РФ Придністров'ї приведені у стан повної бойової готовності. Силові структури перевели на посилений режим несення військової служби.

Реакція МЗС України на ситуацію в Придністров’ї

У Міністерстві закордонних справ України 26 квітня заявили, що стурбовані загостренням безпекової ситуації у Придністров’ї. У відомстві зазначили, що хвиля атак на "ПМР" співпала у часі з із заявами військового командування РФ про намір загарбати увесь південь України і встановити сухопутний коридор із Придністровським регіоном Молдови.

Росія готує ракетний удар по Придністров’ю, розсилають СМС з попередженням – українська розвідка

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти