Путін має намір до вересня приєднати Білорусь і заплатить за це Лукашенку 3,5 $ млрд - журналіст

14 лютого 2021, 18:47
У Путіна сподіваються, що приєднання Білорусі підніме рейтинги Єдиної Росії напередодні виборів до Держдуми, стверджує Іван Яковина.
Путін Лукашенко
Режим Лукашенка без підтримки Росії вже давно б звалився - журналіст / Reuters

Наприкінці лютого глава Білорусі Олександр Лукашенко відправиться до Сочі, де він зустрінеться з російським президентом Володимиром Путіним. Сторони повинні підписати угоду, в рамках якої білоруському правлячому режиму буде виділено 3,5$ млрд доларів у вигляді кредиту. Умовою стане приєднання республіки до Росії, яке у Кремлі мають намір формально оформити до вересня 2021 року, коли відбудуться вибори до Держдуми, заявив в ефірі телеканалу Україна 24 журналіст Іван Яковина.

За його словами, без нового кредиту, який повинна надати Росія за підсумками перемовин Лукашенка і Путіна у Сочі, Лукашенко не зможе утримувати білоруських силовиків. Росія фактично продовжить фінансування правлячого режиму Білорусі, який без російських грошей вже припинив би своє існування.

"Без цих грошей Лукашенко не зможе утримувати останню свою опору в суспільстві - репресивний апарат. ОМОН, прокуратура, КДБ і військові дуже багато їдять і споживають, але практично нічого не виробляють. Без іноземної допомоги садистський і неефективний режим Лукашенка вже давно б звалився просто від нестачі грошей. Його підтримка на плаву оплачується Володимиром Путіним", - стверджує журналіст.читайте такожУ Білорусі розкрили, чи буде Лукашенко просити грошей у Путіна

Однак, як вважає Яковина, за новий кредит у розмірі 3,5 мільярда доларів Лукашенко повинен буде забезпечити здачу Росії Білорусі. Восени поточного року відбудуться складні для Кремля вибори до Держдуми, на яких провладній партії потрібно буде отримати 2/3 голосів. Через низькі рейтинги правлячої політичної сили влада спробує запустити сценарій "Великої перемоги", щоб забезпечити на парламентських виборах потрібний результат.

"У економіці все погано, наука і мистецтво навіть не розглядаються. Але всі пам'ятають, як злетіли рейтинги влади після захоплення Криму. Наразі ту ж долю Кремль готує і для Білорусі", - вважає журналіст.

Згідно зі сценарієм Кремля, стверджує Яковина, формальне приєднання Білорусі до Росії має відбутися до вересня. Білоруси навряд чи погодяться з таким розвитком подій, проте вирішальну роль зіграє Лукашенко, якому Москва забезпечить довічне правління "Білоруським федеральним округом".читайте такожЛукашенко готує собі запасний аеродром

"Путін і його люди хочуть до вересня оформити хоча б формальне входження Білорусі до складу Росії, щоб оголосити росіянам про повернення білорусів до "рідної гавані". Оскільки самі білоруси на це не погодяться, замість них угоду збирається підписати Лукашенко. Лукашенко продасть Білорусь за 3,5 млрд доларів, за полк ОМОНу і за ярлик на управління білоруським федеральним округом Росії до кінця своїх днів", - підкреслив Іван Яковина.

Співпраця Росії та Білорусі

  • Російське видання Коммерсант з посиланням на свої джерела у Кремлі 11 лютого повідомило про підготовку зустрічі глави Білорусі Олександра Лукашенка з російським президентом Володимиром Путіним, яка повинна відбутися вже в лютому. Лукашенко має намір попросити Москву про кредит у розмірі 3,5 мільярдів доларів. Причому, як стверджують журналісти, сторони вже практично домовилися про це.
  • 11 лютого під час свого виступу на Всебілоруських народних зборах Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь не планує переглядати формат Союзної держави Росією. Наразі механізм угоди передбачає збереження суверенітету Мінська і Москви, тому Білорусь влаштовують такі домовленості. При цьому він висловив готовність вести перемовини про інтеграцію з РФ.
  • Пізніше глава МЗС Білорусі Володимир Макей заявив, що Путін і Лукашенко проведуть перемовини в лютому, на яких обговорюватимуться питання подальшої інтеграції двох держав.
  • 12 лютого Лукашенко доручив по завершенні Всебілоруських народних зборів вивчити можливість щодо внесення змін до Конституції, пов'язаних з відмовою республіки Білорусь від нейтрального статусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти