Лукашенко пояснив плани Білорусі щодо ліквідації нейтрального статусу

12 лютого 2021, 14:20оновлено 14 лютого 2021, 17:00
Зміни щодо нейтралітету Білорусі можуть внести до нової Конституції.
Лукашенко
Лукашенко заявив, що у Білорусі розглянуть можливість відмови від нейтрального статусу у новій Конституції / Reuters

Білоруський президент Олександр Лукашенко доручив по завершенні Всебілоруських зборів провести обговорення і викласти можливі зміни до Конституції країни, пов'язані з відмовою держави від нейтрального статусу, повідомляє РИА Новости.

За його словами, під час заходу з боку військових і цивільних осіб з'явилися ініціативи про ліквідацію в новій Конституції нейтрального статусу Білорусі. Політик зазначив, що Мінськ насправді не проводить нейтральної політики, тим самим, можливо, порушуючи Основний закон. У зв'язку з цим виникає потреба обговорити ситуацію більш детально і з можливим подальшим внесенням таких пропозицій до Конституції.

"Різні люди підкреслювали - і військові, і невійськові - пропонуючи конституційно закріпити принцип, протилежний нейтралітету. Немає нейтралітету і, чесно кажучи, ми і не проводили курс, який був би жорстко пов'язаний з нейтралітетом, тим самим, можливо, порушуючи Конституцію...Життя змінювалося, і ми змушені були підлаштовуватися під це життя, вважаючи, що не можна постійно змінювати Конституцію. Тому, мабуть, треба нам обговорити це питання з фахівцями і викласти по-іншому ці вимоги", - сказав Лукашенко.читайте такожУ Білорусі розповіли про плани на перемовини Лукашенка і Путіна

Також він додав, що для реалізації відмови від нейтрального статусу Білорусі потрібно буде також прийняти концепцію національної безпеки.

У повідомленні підкреслюється, що міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей у четвер, 11 лютого, заявив, що прагнення республіки до нейтралітету, яке зафіксовано у Конституції, не відповідає сьогоднішнім реаліям. Тому існують пропозиції про перегляд цієї ситуації в контексті роботи над змінами до Основного закону.

Білорусь новини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти