Кадирова відсторонили від Путіна, він намагається відновити позиції - Маломуж

15 березня 2023, 13:15
Охолодження стосунків між главою Чечні та кремлівським диктатором відбулося після того, як Кадиров і Пригожин не виконали завдання із захоплення Донбасу.
Рамзан Кадиров, Володимир Путін
Рамзан Кадиров потрапив у немилість і намагається відновити свої позиції / скріншот

Глава Чечні Рамзан Кадиров потрапив у немилість, російські спецслужби і Міноборони РФ почали його дискредитувати в очах російського диктатора Володимира Путіна, показуючи, що перспектив для його військ немає. Як розповів в інтерв'ю Главреду ексглава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж, Кадиров задіяв всі сили, щоб відновити попередній формат стосунків. З цим пов'язана його ініціатива з вербування бойовиків на окупованих територіях, а також обіцянка щодо недопущення диверсій на території Росії з боку українських спецслужб, і, тим більше, партизанського руху. Цим він прагне продемонструвати свою необхідність у цьому форматі війни.

За словами Маломужа, охолодження стосунків між главою Чечні та кремлівським диктатором відбулося після того, як Кадиров і Пригожин не виконали завдання щодо захоплення Луганської та Донецької областей.

"Їм було поставлено завдання щодо захоплення ключових міст, зокрема, Бахмута. І ні Кадиров, як би він не демонстрував своєї активності, ні Пригожин не змогли цього виконати (...) Кадиров говорив, що саме у нього буде вирішальна роль. Тобто його солдати повинні були брати участь і у веденні бойових дій, і в забезпеченні підтримки Збройних сил РФ, а саме гарантії того, що вони не будуть відступати, у формі загороджувальних загонів і забезпеченні режиму контролю на окупованих територіях. Фактично в усіх напрямках, починаючи від неефективного наступу під час захоплення аеропорту в Гостомелі та завершуючи неможливістю реалізувати вказівки Путіна щодо захоплення хоча б частини Донецької та Луганської областей, Кадиров зазнав невдачі", - пояснив генерал.

На фоні цього програшу всі військові РФ зробили щодо Кадирова демарші, через що він почав проявляти ще більше агресії. Тобто він не підпорядковується ні ФСБ, ні військовим адміністраціям, які утворили росіяни. І цей факт об'єднав зусилля і спецслужб, і Міноборони Росії проти Кадирова.

"Тому вони, нарівні з Пригожиним, почали його повністю дискредитувати в очах Путіна, наводячи конкретні факти його невдач, наприклад, втечі його солдатів на деяких напрямках бойових дій. Тобто вони показували Путіну, що Кадиров займався піаром, записував ролики для тік-току, але фактично перспектив для його військ немає. Кадировці - не бійці. Вони демонстрували, що Україна пропаде і буде їх жахатися, а виявилося, що вони гинуть так само, як і інші бойовики. Не кажучи вже про те, що підлеглі Кадирова ведуть терористичну діяльність проти "своїх". Тому силовий блок більш потужно натиснув на Путіна, і ми бачимо, що Кадирова на цьому тлі починають відтісняти", - додав Маломуж.

За словами генерала, раніше глава Чечні на всіх заходах сидів попереду як один з визначальних керівників РФ, а потім його перестали туди запрошувати.

"Тобто Кадирова відсторонили від Путіна і фізично, і політично, від чого глава Чечні дуже страждав і тому задіяв всі сили, щоб відновити попередній формат стосунків (...) і в якійсь мірі йому це вдалося. Тому тепер Кадиров використав ситуацію з весіллям сина і висловив особисте прохання провести зустріч з Путіним, де міг донести різні матеріали на конкурентів (військових, представників спецслужб). З іншого боку, Путіну теж важливо почути певну інформацію від Кадирова, тому що у нього є можливість отримувати підтверджені дані з підготовки можливих негативних заходів проти Путіна", - додав Маломуж.

Хто такий Микола Маломуж

Микола Григорович Маломуж (23 вересня 1955, Звенигородський район, Черкаська область) – український державний діяч, голова Служби зовнішньої розвідки України з 2005 по 2010 роки, генерал армії України. Голова Всеукраїнської Координаційної ради офіцерів та військовослужбовців, пише Вікіпедія.

Як повідомляв Главред, 3 березня Рамзан Кадиров з'явився на публіці. При цьому у нього на руці був помічений медичний прилад. Глава Чечні брав участь у зустрічі з ватажком бойовиків "ДНР" Денисом Пушиліним.

13 березня Кадиров зустрівся з Путіним. Він заявив кремлівському диктатору, що його люди сумлінно виконують накази і "прагнуть діяти до переможного кінця". Путін у відповідь відзначив роль чеченських бойовиків і подякував Кадирову.

Раніше колишній віце-президент "ЮКОСа" Леонід Невзлін заявляв, що главу Чечні Рамзана Кадирова могли отруїти. У нього почалися серйозні проблеми з нирками, що може бути симптомом отруєння. На лікування Кадиров навіть поїхав в Об'єднані Арабські Емірати, а коли приїжджає в Чечню, то з ним туди їде лікар з ОАЕ.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти