ЄС підготувався до можливої зупинки постачання газу Росією в Європу - Боррель

31 січня 2022, 06:38
Євросоюз готується до можливої зупинки або скорочення постачання газу в Європу. Ведуться переговори із США, Катаром і Азербайджаном з питання постачання газу.
Жозеп Боррель
Жозеп Боррель / Фото Reuters

Євросоюз налагоджує співпрацю з США, Катаром і Азербайджаном для диференціації постачання природного газу. Це робиться на випадок зупинки Росією постачання блакитного палива в ЄС, написав глава європейської дипломатії Жозеп Боррель у своєму блозі.

"Ми готові на випадок, якщо дипломатія зазнає невдачі, і ми розглядаємо всі варіанти. Це включає в себе підвищення нашої стійкості, зокрема шляхом роботи з такими партнерами, як США, Катар і Азербайджан, з питання постачання газу в разі, якщо Росія вирішить скоротити або зупинити постачання", — написав Боррель.

За словами Борреля, в Євросоюзі просунулися переговори щодо особливо ефективних санкцій на випадок атаки Росією України. Обумовлені заходи "завдадуть серйозної шкоди російській економіці та фінансовій системі".

відео дня

"Ми також розглядаємо заходи експортного контролю, які мали б більш довгостроковий ефект, оскільки обмежують Росію в продуктах, необхідних їй для реалізації її стратегічних амбіцій", - зазначив Боррель.

Він також підкреслив, що дипломатична присутність Євросоюзу в Києві залишається без змін.

"Сьогодні ми переживаємо найнебезпечніший момент періоду після закінчення "холодної війни". Водночас ми повинні уникати подальшого розкручування спіралі ескалації та слідувати закликам президента Зеленського уникати будь — якої "паніки", - зазначив Боррель.

"Росія веде війну нервів - тому ми повинні зберегти свої. У цьому протистоянні ми робимо все можливе, щоби дипломатія працювала, використовуючи всі можливі шляхи", - резюмував глава європейської дипломатії.

Як повідомляв Главред, раніше єврокомісар Жозеп Боррель заявив про те, що робота газопроводу Північний потік-2 залежить від ситуації в Україні. Він пояснив, що якщо ситуація не загостриться, то поставки газу почнуться, коли німецький і європейський регулятори дадуть позитивну оцінку газопроводу.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти