Вилікувався від уханьської зарази: чоловік розповів подробиці страшної хвороби

14 березня 2020, 09:30оновлено 14 березня 2020, 10:38
Чоловік, котрий хворів на коронавірус, розповів, як переміг хворобу.
Чоловік розповів, як переміг коронавірус / Reuters
Чоловік розповів, як переміг коронавірус / Reuters

25-річний викладач з Північного Уельсу, який живе і працює в Ухані, став першим британцем, який захворів на коронавірус. Чоловік вирішив поділитися, як йому вдалося перемогти хворобу, і як вона протікала.

До початку спалаху нового вірусу COVID-19 Коннор Рід майже рік пропрацював в одній зі шкіл Уханю.

За інформацією, чоловік захворів у листопаді 2019 року. Зараз він здоровий. Нещодавно Коннор поділився записами зі свого щоденника, в якому він детально описав початок і перебіг хвороби, симптоми коронавірусу, свої відчуття і свої способи боротьби з інфекцією.

Наводимо деякі важливі, на наш погляд, деталі.

"День 1 - понеділок, 25 листопада: У мене застуда. Я чхаю, перед очима плівка. Але все не так погано, щоб не йти на роботу. У новинах про віруси нічого не говорять. Так що приводів для занепокоєння немає. Думаю, це просто нежить.

День 2: У мене болить горло. Згадую, що моя мама робила в таких випадках, коли я був дитиною, наливаю собі чашку гарячої води з медом. Допомагає.

День 3: Я не палю і майже ніколи не п'ю. Але мені важливо швидше одужати, щоб ходити на роботу здоровим. З метою лікування я додав трохи віскі до медового напою. Вийшло щось на зразок грогу.

День 4: Минулої ночі спав як дитина. Китайський віскі, як виявилося, лікує всі хвороби. Вип'ю ще одну чашку грогу ввечері.

День 5: Застуда минула. Нічого особливого не було.

День 7: Занадто рано зрадів. Я почуваюся жахливо. Це вже не застуда. У мене все болить, голова гуде, очі горять, горло стягнуло. Інфекція спустилася нижче, і з'явився сухий кашель.

День 8: Сьогодні я не пішов на роботу. Попередив, що, можливо, залишуся вдома до кінця тижня. Навіть кістки болять. Складно уявити, що у мене вийде одужати найближчим часом. Боляче навіть з ліжка вставати. Я лежу на подушках, дивлюся телевізор і намагаюся менше кашляти - це боляче.

День 10: У мене все ще температура. Я випив чверть пляшки віскі, і все одно не відчуваю себе досить здоровим, щоб кудись йти. Не думаю, що грог чимось мені допомагає.

День 11: Раптово мені стало краще, принаймні, фізично. Грип відступив.

День 12: У мене стався рецидив. Коли я вже подумав, що видужую, хвороба накрила мене з новою силою. Мені тяжко дихати. Звичайне вставання з ліжка і похід в туалет закінчуються тим, що я задихаюся і падаю без сил. Я пітнію, у мене жар, запаморочення і сильний озноб.

День 13: Повернувся додому пізно ввечері. Доктор виписав антибіотики для лікування пневмонії, але я не хочу їх приймати - боюся, що тіло виробить резистентність до ліків і в разі, якщо я дійсно серйозно захворію, вони не спрацюють. Вирішую боротися з хворобою народними методами.

Щастя, що тепер я знаю, що це пневмонія. Мені всього 25 років, і у мене міцне здоров'я. Кажу собі, що приводів для занепокоєння немає. У мене є мазь для розтирання. Кладу трохи в окріп і дихаю паром, накрившись рушником. Віддаю перевагу "старій школі". Але антибіотики я відклав - на той випадок, якщо вони мені дійсно знадобляться.

читайте такожГлава МОЗ: В Україні від коронавірусу "помруть всі пенсіонери"

День 14: Кип'ячу воду. Додаю мазь. Накриваюся рушником. Дихаю годину. Повторюю ще раз.

День 18: З легень більше не чути звук ламких гілок.

День 19: Я відчуваю себе досить добре, щоб вийти на вулицю і купити ще трохи мазі. Ніс вже відчуває запах їжі, яку готують сусіди. І у мене вперше за два тижні з'явився апетит.

День 22: Хотів сьогодні вийти на роботу, але не вийшло. Пневмонія пройшла - але все болить так, ніби мене переїхав каток. У носі все горить, а барабанні перетинки ось-ось вибухнуть. Знаю, що так не можна, але я масажую слуховий прохід ватними паличками, щоб якось впоратися з болем.

День 24: Алілуя! Думаю, мені краще. Хто знав, що грип може бути таким жахливим?

День 36: Прийшло повідомлення від друга, яке змусило мене поспішити до магазину. Здається, китайська влада стурбована новим коронавірусом, який швидко захоплює місто. Ходять чутки про введення комендантської години і обмеження на пересування. Я знаю, що це означає - всі в паніці кинуться по крамницях. Потрібно купити найнеобхідніше до того, як все розкуплять.

День 37: Чутки підтвердилися. Всім сказали залишатися вдома. З того, що я чув: вірус схожий на різновид грипу, який може викликати пневмонію. Ну, це звучить знайомо.

День 52: Прийшло повідомлення з лікарні. Мені повідомили, що я хворів на уханьський коронавірус. Вважаю, мені повинно бути приємно, що я не можу знову його "підчепити" - тепер у мене імунітет. Але я все одно повинен носити маску, як і всі інші, коли виходжу з дому, інакше мене можуть заарештувати. Китайська влада дуже ретельно намагаються стримати поширення вірусу.

День 72 - вівторок, 4 лютого: Здається, газети вважають жахливим те, що я намагався вилікувати себе гарячим грогом. Намагаюся пояснити, що я поняття не мав про те, що хворий, але вони не хочуть цього чути. Заголовок в New York Post повідомляє: "Учитель з Великобританії стверджує, що він переміг коронавірус за допомогою гарячого віскі і меду". Хотів би я, щоб все було так просто", передає dailymail.

Що кажуть медики

Навіть у тих, хто повністю видужав від нової коронавірусної інфекції, може залишитися істотно знижена функція легень.

Це виявили медики з Управління лікарні Гонконгу після спостереження за першою хвилею пацієнтів, виписаних після інфікування COVID-19.

Лікарі протестували невелику групу людей - 12 осіб. У двох-трьох з них були помітні зміни в життєвій ємності легень.

"Вони задихаються, якщо прискорюють ходу", - сказав провідний експерт з інфекційних захворювань Овен Цанг. Медик додав, що після одужання може спостерігатися зменшення функції легень на 20-30%.

читайте такожЧерез коронавірус Польща пішла на жорсткі заходи: що відомоНагадаємо, раніше Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оприлюднила останнє зведення щодо смертоносного коронавірусу станом на 13 березня.

За інформацією, всього в світі підтверджено 132 758 випадків зараження, з них в Китаї - 80 991, де померли 3180 осіб.

За межами Китаю підтверджені 51 767 випадків в 122 країнах, померли 1775 осіб.

Всього коронавірус "убив" 5429 чоловік у всьому світі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти