Журналіст Дмитро Хилюк - заручник російського терористичного режиму - Ганницький

5 травня 2023, 17:28
97
Як каже шеф-редактор УНІАН Михайло Ганницький, країна-агресора РФ зобов'язана прореагувати - після того, як історія Хілюка прозвучала з трибуни ООН.
Хилюк, Ганницький
Дмитро Хилюк та Михайло Ганницький / Колаж фото УНІАН

Офіційна реакція з боку влади країни-агресора Росії на ситуацію з викраденням журналіста УНІАН Дмитра Хілюка і подальше утримання його в полоні зобов'язана воспоследствовать ‒ після того, як ця історія була оприлюднена з трибуни ООН в Нью-Йорку. Про це в інтерв'ю Главреду заявив шеф-редактор УНІАН Михайло Ганницький.

"Ми сподіваємося, що після того, як історія стала публічною і прозвучала настільки голосно (і сподіваємося, що журналісти допоможуть зробити її ще більш помітною), що врешті-решт якась реакція з боку РФ з'явиться. Нам невідомо, якими були мотиви людей, які затримали Дмитра і надалі його утримують, чи є там взагалі якась логіка, чи його просто тримають як заручника для чогось, як і тисячі інших. Адже за інформацією українського омбудсмена понад 20 тисяч цивільних осіб були незаконно затримані і перебувають у полоні в Росії. Навіть з того села, звідки родом Дмитро, росіяни забрали кілька десятків людей без всяких осудних пояснень, для чого вони потрібні Росії", ‒ сказав він.

Ганницький каже, що Хилюк на даний момент є заручником російського терористичного режиму.

відео дня

"Враховуючи, що нинішній російський режим та й Росія в цілому є державою-терористом, ми можемо виходити з логіки, що терористи зазвичай беруть заручників, тому можемо розглядати Дмитра як заручника цього терористичного режиму", ‒ підсумувала вона.

Викрадення кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка

Журналіст інформаційного агентства УНІАН Дмитро Хилюк був викрадений військовослужбовцями країни-агресора РФ у селі Козаровичі Вишгородського району Київської області у березні 2022 року.

1 березня на своїй сторінці в Facebook Хилюк написав, що село, де він проживає, опинилося під окупацією, а населені пункти на лівому березі Ірпеня відрізані від столиці. Журналіст додав, що інтернет дуже слабкий. Саме на поганий зв'язок колеги журналіста спочатку списували тривалу відсутність контакту з ним. Однак згодом журналістське співтовариство дізналося про затримання Хілюка військовими РФ.

Організація "Медійна ініціатива з прав людини" повідомляла, що Дмитра тримали в будівлі одного з підприємств в Димері із зав'язаними скотчем руками і пов'язкою на очах.

23 квітня батько Дмитра показав журналістам, на що окупанти перетворили кімнату сина під час вторгнення на Київщину. Один зі снарядів під час бою в селі влучив у рідну домівку Хилюка. Тоді журналіст перебував разом зі своїми батьками вдома.

За словами шеф-редактора УНІАН Михайла Ганницького, в полоні Хілюка змушували рити окопи і траншеї. Про це кореспондент розповів особисто в приватному листуванні.

Тим часом країна-окупант і агресор РФ бреше, що не викрадала кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка. Однак міжнародна недержавна організація із захисту прав людини "Репортери без кордонів" зібрала свідчення, що доводять насильницьке зникнення журналіста.

За даними "Репортерів без кордонів", Хілюка заарештували 3 березня 2022 року в селі Козаровичі за 40 км на північ від Києва.

14 квітня 2022 року він власноруч написав листа своїм батькам з повідомленням: "Мої дорогі мама і тато, я живий. Я в доброму здоров'ї". Водночас, цей лист дійшов до адресатів лише у вересні. Відтоді жодної інформації про долю українського журналіста не надходило.

Хілюк ймовірно знаходиться в СІЗО № 2 в Новозибкові - невеликому місті на південному заході Росії, розташованому приблизно в 50 кілометрах від кордону з Україною.

На неодноразові звернення близьких Дмитра Хілюка Москва обмежувалася запереченнями або ухильними відповідями.

Зокрема, у листі від 19 січня 2023 року Міністерство оборони Російської Федерації заявило, що не зобов'язане надавати жодної інформації про українських затриманих окрім як Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ).

При цьому, за даними "Репортерів без кордонів", досі МКЧХ не мав доступу до сотень українських ув'язнених у СІЗО № 2 у Новозибкові. Ця заборона доступу до ув'язнених є порушенням статті 126 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Адвокату з РФ, який представляє інтереси Дмитра Хілюка і прибув до в'язниці в минулому році, також відмовили у зустрічі з українцем.

Слідчий комітет РФ у січні 2023 року заявив, що "не має інформації про кримінальне провадження" проти Хілюка. Зокрема, офіційно журналіст нібито не затриманий і не переслідується.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти