З'ясована причина найсильнішої тяги до алкоголю

20 серпня 2021, 04:11
У мозку людини є клітини, що відповідають за тягу до спиртного.
Алкоголь
Тяга до алкоголю криється в певних клітинах мозку / vokrugsveta.ua

Алкоголізм - важке і серйозне захворювання, яке дуже важко подолати. Однак біологи зробили крок вперед і визначили раніше невідомий нейронний механізм, який здатний допомогти в боротьбі з цією недугою.

Дослідники з Університету Лінчепінга виявили в головному мозку людини групу нервових клітин, яка, так би мовити, підбиває його до вживання такого напою. Ці клітини відповідають за прийняття людиною рішення про вживання алкоголю, незважаючи на те, що організм розуміє наслідки такого рішення, пише News Medical.

Не секрет, що більшість людей, які вживають алкоголь, можуть себе контролювати. А ось деяким дуже важко зупинитися.

відео дня

Шведські фахівці провели нейробіологічні дослідження на щурах і виявили тварин, які схильні до компульсивного споживання алкоголю. Після цього вчені проаналізували особливості їх нейронних сигналів.

"На початку експерименту щурам показали, що вони можуть отримати невелику кількість алкоголю, натиснувши на важіль. Однак через деякий час умови змінилися: після натискання разом зі спиртом гризуни отримували удар струмом. Більшість щурів кинули натискати на важіль, але приблизно третина тварин продовжувала робити це, незважаючи на дискомфорт. Щоб ідентифікувати групу нервових клітин, що беруть участь у прийнятті рішення про компульсивне вживання алкоголю, був використаний спеціальний молекулярний маркер", - йдеться в дослідженні.

Таким чином експерти виявили, що в мигдалеподібному тілі мозку щурів є мережа нервових клітин, які активізуються безпосередньо перед натисканням на важіль.

У той же час, коли дослідники відключали дані клітини, здатність утримуватися від вживання алкоголю у щурів відновлювалася.

Це означає, що мигдалеподібне тіло є саме тим центром мозку, який контролює реакції страху і бере участь в механізмах навчання, пов'язаними зі страхом покарання. Тепер вчені довели, що ця ж область мозку відповідає за поведінку, пов'язану з алкогольною залежністю.

Нагадаємо, раніше британські вчені оцінили ризик розвитку інфаркту, інсульту, стенокардії та смерті від зупинки серця у людей з серцево-судинними захворюваннями в залежності від дози щодня споживаного ними алкоголю. У тих, хто випиває пів бокала вина в день, ризики навіть нижчі, ніж у непитущих, а у тих, хто споживає келих вина або пляшку пива на день - приблизно такі ж.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти