"Все в рамках закону": у понеділок в Україні почнуть усувати від роботи невакцинованих вчителів

7 листопада 2021, 22:09оновлено 8 листопада 2021, 06:54
Зарплата при цьому не буде зберігатися, а період усунення не зараховуватиметься до стажу.
Школа
З Понеділка нещеплених чиновників і педагогів відсторонять від роботи / УНІАН

Нещеплені – на вихід. Вже з понеділка, 8 листопада, педагогів, які не вакцинувалися від коронавірусу, будуть усувати від роботи. Про це нагадав міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

"Згідно з чинним законодавством, вони (невакциновані вчителі – ред) будуть відсторонені. Для цього директор навчального закладу видає внутрішній наказ, згідно з яким усуваються на період карантину люди, які не мають хоча б одного щеплення проти коронавірусної хвороби. Це все в межах чинного законодавства", – сказав він в ефірі телеканалу "1+1" в неділю ввечері.

Зарплата при цьому не буде зберігатися, а період усунення не зараховуватиметься до стажу/ Вдома відсторонені працівники сидітимуть, поки не вакцинуються. При цьому в МОЗ не втомлюються наголошувати, що звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього немає правових підстав.

Вакцинація від COVID-19: для кого щеплення обов'язкове

У вересні уряд підтримало ініціативу МОЗ про введення обов'язкової вакцинації від COVID-19 для вчителів та чиновників. У відомстві запевняють, що обов'язкова вакцинація є законною і не суперечить правам людини.

Роботодавці будуть зобов'язані відсторонювати від роботи людей, які відмовилися від щеплення проти COVID-19, але зобов'язані вакцинуватися відповідно до майбутнього наказу Міністерства охорони здоров'я. В іншому випадку він буде нести відповідальність.

При цьому список професій, що підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19, будуть поступово розширять. Йдеться про включення до переліку працівників сфери соціальних послуг, установ захисту прав дітей, реабілітаційних установ, а також підприємств критичної інфраструктури.

Кого не зможуть відсторонити

  • Працівники, які мають протипоказання до щеплення, не можуть бути відсторонені від роботи, якщо не отримають її.
  • Якщо протипоказання до вакцинації у людини тимчасове, у довідки буде обмежений термін дії ㅡ від трьох місяців або більше.
  • Також роботодавці не зможуть відсторонити від роботи людей, які отримали тільки першу дозу вакцини, оскільки в цій ситуації мова не йде про ухилення або відмову від вакцинації.
  • Крім того, люди, які перехворіли COVID-19, можуть одержати відповідні сертифікати та скористатися ними. Зараз в Мінцифрі завершують роботу над такими сертифікатами в"Дії".

Днями міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко анонсував появу в Україні нового ліки прямої дії від коронавірусу. Він зазначив, що розробники рекомендують використовувати препарат при появі перших симптомів COVID-19.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти