Війська РФ обстріляли Південноукраїнську АЕС: ракета вибухнула біля ядерних реакторів

19 вересня 2022, 09:12оновлено 19 вересня 2022, 11:11
Одна з ракет, які випустили російські окупанти, впала небезпечно близько до реактора – за 300 метрів.
Южноукраинская АЭС, российская ракета
Війська РФ обстріляли Південноукраїнську АЕС/ УНІАН

Російські загарбники у ніч на понеділок, 19 вересня, обстріляли Південноукраїнську атомну електростанцію. Одна з ракет впала і вибухнула за 300 метрів від ядерних реакторів.

Ударна хвиля пошкодила будівлі. Про це повідомляє "Енергоатом" на своєму каналі у Telegram.

"Потужний вибух стався всього за 300 м від реакторів ПАЕС. Ударною хвилею пошкоджено будівлі АЕС, розбито понад 100 вікон. Відключився один з гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південоукраїнського енергокомплексу. Відключилися також три високовольтні лінії електропередачі", – йдеться у повідомленні.

В "Енергоатомі" зазначили, що зараз енергоблоки ПАЕС працюють у штатному режимі. Ніхто з персоналу атомної електростанції не постраждав.

"Акти ядерного тероризму ра**истів загрожують усьому світові. Їх треба негайно зупинити, аби не допустити нової катастрофи", – наголосили в "Енергоатомі".

Зеленський відреагував на обстріл ПАЕС

Президент України Володимир Зеленський відреагував на обстріл Південноукраїнської АЕС окупантами. Він наголосив, що Росія такими своїми діями наражає на небезпеку увесь світ.

"Окупанти знову захотіли постріляти, але забули, що таке атомна станція. Росія наражає на небезпеку весь світ. Маємо зупинити її, поки не пізно", – наголосив президент у Telegram.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Раніше Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) представило звіт за підсумками інспекції на Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі. Зокрема, там йдеться про те, що на Запорізькій АЕС цілий ряд пошкоджень. Для запобігання аварії потрібно вжити заходів такі як негайне встановлення зони ядерної безпеки, заявили в МАГАТЕ.

В ООН назвали два кроки для запобігання ядерній катастрофі на ЗАЕС. Для того, щоб запобігти ядерній катастрофі на Запорізькій АЕС, слід негайно створити демілітаризований периметр, а також припинити будь-які військові дії в напрямку станції або з неї.

Раніше повідомлялося, що Запорізька АЕС була повністю відключена від енергомережі. Шостий енергоблок перебуватиме у холодному стані. Відключити енергоблок довелося через обстріли окупантів.

17 вересня стало відомо, що ЗАЕС відновила живлення від української електромережі. Усі 6 реакторів атомної електростанції перебувають у стані холодної зупинки, проте для них потрібна електроенергія, щоб підтримувати необхідні функції безпеки.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти