Війна через Крим: експерт спрогнозував асиметричний удар НАТО по РФ у Чорному морі

28 серпня 2021, 04:40
Росія побоялася серйозних наслідків з британським есмінцем HMS Defender, каже Михайло Самусь.
HMS Defender
HMS Defender / Фото Reuters

Російські прикордонники в листопаді 2018 року наважилися на захоплення українських військових кораблів при спробі пройти через міжнародну частину Керченської протоки, однак у випадку з проходом британського есмінця HMS Defender у територіальних водах Криму діяли набагато обережніше.

Як заявив заступник директора Українського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь у коментарі Крим.Реалії, по українських кораблях завдали прямих вогневих ударів, а навколо британського корабля був лише шум, схожий на постріли.

"Потім було дуже багато слів, але не послідувало дій, оскільки вони-то якраз могли мати для Росії серйозні наслідки", - нагадав експерт.

Він вважає, що Великобританія могла б навіть не відповідати військовим шляхом, а винести питання нападу на її корабель на розгляд НАТО з вимогою виробити стратегію Альянсу в Чорному морі.

"Зараз її явно бракує, і Росія цим користується: у НАТО немає проактивної позиції, Альянс лише реагує на дії Москви. Якби він був рішуче налаштований з точки зору протистояння з Росією, Україна б вже давно отримала план для членства в НАТО, проте досі знаходяться країни, які вважають, що подібний крок лише привнесе додаткову напруженість у відносини Альянсу з Москвою", - додав Самусь.

Прохід HMS Defender біля берегів Криму

Нагадаємо, 23 червня росЗМІ повідомили, що біля берегів окупованого РФ Криму в Чорному морі співробітники прикордонної служби Федеральної Служби безпеки нібито зробили "попереджувальні" постріли в бік британського есмінця Defender.

ФСБшники відкривали вогонь біля мису Фіолент, оскільки есмінець "перетнув кордон РФ". Також з метою "попередження" за курсом Defender метнув бомби військовий літак Су-24М.

Пізніше в МЗС України і Міноборони Британії відреагували на заяву Росії про обстріл британського есмінця Defender. Росіяни, мабуть, стріляли "невидимими бомбами", так як британська сторона ніяких атак не зафіксувала.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти