У ДКАУ спростували заяву Уруського про готовність запуску українського супутника на орбіту

13 лютого 2021, 20:34
Олег Уруський розповів про підготовку запуску українського супутника на ракеті SpaceX.
космос_земля_сонце_планети
В Україні заговорили про запуск супутника в космос / 1zoom.ru

Україна веде переговори з космічною компанією SpaceX (CEO – Ілон Маск) про запуск на навколоземну орбіту українського супутника Січ 2-30 (2-1), повідомив міністр стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Уруський анонсував переговори з компанією SpaceX

"Ми інтенсивно працюємо з потенційною компанією, яка надає послуги з запуску. У нас є вікно запустити апарат в грудні за допомогою оператора SpaceX, з яким ми співпрацюємо", - підкреслив він в ефірі Першого ділового каналу.

Про те, чи можливий запуск на ракеті SpaceX стане відомо найближчим часом, додав Уруський.

відео дня

Міністр зазначив, що космічний апарат практично готовий. Він вимагає аналізу і технічних перевірок готовності до запуску. Останній супутник Україна запустила 10 років тому.

Запуск українського супутника: позиція ДКАУ

У свою чергу Державне космічне агентство України спростувало інформацію про готовність до запуску на орбіту українського супутника Січ 2-1. У ДКАУ підкреслили, що заява Уруського не відповідає дійсності.

"Маніпуляції і некомпетентність офіційних осіб щодо запуску супутника Січ 2-1 дискредитує не тільки перших осіб країни, а й космічну галузь в цілому. Це ставить під загрозу не тільки завершення робіт по супутнику, а й сіє сумніви в інституційній спроможності органів влади виконувати покладені на них функції, що однозначно не сприяє міжнародному іміджу України", — йдеться в повідомлення ДКАУ.

читайте такожКосмос як передчуття: в Україні створять Міністерство у справах космічної галузіВідзначається, що роботи зі створення супутника завершені на 85%, тоді як роботи зі створення Центру управління — тільки на 45%.

Крім того, в Держкосмосі заявили, що на початку грудня 2020 року проект січня 2-1 був у "замороженому стані, без фінансування і навіть пропозицій стосовно фінансування, без будь-яких домовленостей щодо запуску супутника і його експлуатації на орбіті".

Січ-2
Супутник Січ-2 / ДКАУ

Довідка: Січ 2-30 (2-1) - супутник дистанційного зондування Землі. Зараз ведуться переговори про сумісність українського супутника і ракети-носія SpaceX.

Нагадаємо, раніше керівник української компанії Space Logistics Дмитро Легеза оголосив про плани з будівництва на степових просторах Херсонської області повномасштабного космодрому. Стартова ціна проекту - від 50 млн доларів США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти