Ухилення від мобілізації: юристи розповіли, що загрожує "відмовникам"

31 січня 2023, 17:52
У разі злісного порушення правил, військкомат може звернутися в поліцію з проханням затримати ухилянта.
Порядок денний
Юристи розповіли, що світить відмовникам / Колаж фото УНІАН та уп

В Україні повістки військовозобов'язаним повинні вручатися особисто в руки. При цьому за законом співробітники військкоматів затримувати за відмову від вручення повістки права не мають.

"Можуть скласти акт про адміністративне правопорушення, за що передбачено штраф до 3400 гривень. Але на практиці люди кажуть, що були випадки затримання поліцією, людей відпускали тільки після того, як вони все-таки брали повістки", — розповів голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери" Ростислава Кравець.

У той же час у разі злісного порушення правил, військкомат може звернутися в поліцію з проханням затримати ухилянта і доставити примусово, йдеться в матеріалі.

Зазначається, що згідно із законодавством кримінальна відповідальність при цьому настає у двох випадках:

  • якщо людина отримала повістку з вимогою з'явитися для відправки до місця несення служби (не плутати з повістками про прибуття для звірки облікових даних або для медичного огляду) і не прийшла по ній (настає відповідальність за статтею 336 КК, яка передбачає позбавлення волі на 3-5 років);
  • якщо людина вже отримала попередження за неявку за повісткою (навіть самої "легкої" - по уточненню облікових даних), потім знову отримала повістку, але по ній не з'явився (він може потрапити під статтю 337 КК за ухилення від військового обліку).

Покарання за неявку до військкомату

Адміністративна відповідальність і штраф настає в разі, якщо людина повістку все ж взяла, але не з'явилася по ній у військкомат.

При цьому за відмову від повістки на медкомісію або неявку в зазначені терміни в центр комплектування передбачена адміністративна відповідальність і штраф.

Неявка до військкомату за повісткою передбачає штраф:

  • 310-810 гривень за перше порушення;
  • 850-1700 гривень - за повторне;
  • 1700-3400 - за порушення закону про мобілізацію (ухилення);
  • 3400-5100 гривень - за повторне.

Президент Володимир Зеленський 25 лютого підписав указ Про загальну військову мобілізацію на території України у зв'язку з повномасштабним військовим вторгненням країни-агресора Російської Федерації.

Призивають до лав Збройних сил України чоловіків від 18 до 60 років. В першу чергу тих, у кого є бойовий досвід.

Мобілізацію в Україні продовжили до 21 листопада. За документ, який вніс до Ради президент Зеленський, проголосували 288 нардепів.

8 листопада президент Володимир Зеленський вніс до Ради два проекти затвердження указу глави держави про продовження воєнного стану та мобілізацію в Україні на 90 днів.

Пізніше законопроекти № № 8189 і 8190 зареєстровані в українському парламенті. Згідно з цими документами, воєнний стан та мобілізація в Україні будуть продовжені фактично до кінця зими – 19 лютого.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти