Три сценарії: що говорять українські бійці на фронті про контрнаступ - ВВС

10 липня 2023, 10:07
2709
Журналіст Ендрю Хардінг ВВС поспілкувався українськими бійцями на фронті та британськими експертами про перспективи контрнаступу.
ЗСУ, танкісти
Частина бійців ЗСУ запевняють, що контрнаступ йде за планом - ВВС / колаж Главред, фото 17 ОТБр імені Костянтина Пестушка

У середовищі бійців ЗСУ є як мінімум три погляди на те, як буде розвиватиметься контрнаступ на позиції російських агресорів. Про це йдеться в репортажі кореспондента BBC Ендрю Хардінга.

Він каже, що деякі бійці ЗСУ на передовій песимістично налаштовані щодо перспектив перемоги України у війні на полях битв. Втім, інші запевняють, що контрнаступ йде за планом, а російські окупанти несуть великі втрати.

Песимісти вважають, що оборона росіян нагадує олово – тобто м'яку, але стійку речовину.

відео дня

"Росія дуже довго готувала свою оборону і має безліч бійців. Думаю, ця війна не вирішиться на полі бою. Вона закінчиться політичною угодою", - каже медик, якого Хардінг зустрів у польовому шпиталі неподалік майже знищеного міста Бахмут на Донеччині.

Інша, більш позитивно налаштована група бійців ЗСУ, вважає, що лінія фронту, найімовірніше, трісне і розколеться, як дерево. Але не впаде.

Через мінні поля українські сили йдуть вперед, атакуючи російських окупантів з несподіваних позицій. І повільно, але неухильно захоплюють великі ділянки території.

"Я реаліст, хоча деякі називають мене песимістом", — каже 36-річний боєць ЗСУ Артем.

Він переконаний, що контрнаступ не буде таким розгромним для російських окупантів, як це було в листопаді минулого року.

Найоптимістичніше налаштовані шанувальники третьої теорії. Її, до речі, дотримуються відомі західні військові аналітики (за типом Міка Райана), а також військові на кшталт головнокомандувача збройними силами Великобританії адмірала Ентоні Радакіна.

Вони вважають, що контрнаступ ЗСУ йде за наміченим курсом і що через кілька тижнів або місяців оборона російських окупантів розсиплеться як скло. Це повинно дозволить Україні захопити стратегічно важливу територію на півдні і підійти впритул (а в найвдалішому варіанті ‒ навіть трохи вглиб) Кримського півострова.

Відповідно, прихильники такого сценарію закликають до терпіння, а не до песимізму ‒ стверджуючи лише, що відсутність літаків не дозволяє Україні виконувати життєво важливу роботу (за типом знищення логістики і командних центрів росіян — з бажаною швидкістю).

Контрнаступ армії України

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов раніше заявив, що сили оборони України прикладають дуже серйозні зусилля для проведення контрнаступальної операції. Але, на його думку, для подальшого просування українських військ потрібно більше озброєнь.

Командувач Сухопутними військами Олександр Сирський сказав, що ЗСУ на Бахмутському напрямку повернули частину територій, які раніше були окуповані російськими військами. Армія продовжує розтрощувати ворожу техніку РФ.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що армія України фактично взяла в пастку окупантів Росії в Бахмуті. Українські війська просуваються на південному фланзі біля міста.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти