"Путін загруз на українському фронті": Золотарьов оцінив загрозу від РФ для країн Балтії

9 серпня 2024, 01:33
122
У російського диктатора Путіна є бажання прощупати на міцність 5 ст. Статуту Альянсу.
Андрій Золотарьов, карта
Андрій Золотарьов оцінив загрозу з боку РФ для країн Балтії / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, УНІАН, МО РФ

Політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов вважає, що якби з Україною у Росії все вийшло, то країни Балтії були б наступними жертвами агресії.

"Можливо, була б "Нарвська народна республіка" або що-небудь у районі Сувалкського коридору. Але поки Україна не зламалася, поки Путін загруз на українському фронті, нічого серйозного там не станеться", - сказав Золотарьов під час чату на Главреді.

Водночас політолог вважає, що в російського диктатора Путіна є бажання промацати на міцність 5 ст. Статуту Альянсу.

"Нагадаю, вже були прецеденти, наприклад, коли Індія повертала Гоа. Це була Португальська колонія, конституційно вона була закріплена як територія Португалії. Але, тим не менш, індійська армія і флот військовим шляхом здійснили майже безкровну операцію із захоплення Гоа. І жодних рухів тіла з боку НАТО не було", - нагадав він.

"Або інший приклад - коли у Нідерландів був конфлікт з Індонезією, НАТО навіть не почухалося. Так само було, коли ледь не зіткнулися два члени НАТО - Греція і Туреччина - під час Кіпрської кризи", - додав Золотарьов.

На думку політолога, багато хто абсолютизує НАТО, але всередині Альянсу дуже великі проблеми.

"Єдине питання - чи не стануть країни Балтії тим полігоном, де буде випробовуватися НАТО на міцність. Втім, поки тримається Україна, країни Балтії та Польща можуть спати спокійно", - резюмував він.

Дивіться відео повної бесіди з Андрієм Золотарьовим про переговори з Росією, вибори у США та перспективи завершення війни:

Ризик нападу РФ на країни Балтії

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов вважає, що нині зберігається лише потенційна загроза для Латвії, Литви та Естонії з боку агресора Росії. Реальною вона може стати лише в тому разі, якщо Україна програє війну.

Високопоставлений командир у Збройних силах Естонії Маті Тікерпуу повідомив, що армія зможе протистояти нападу Росії протягом двох тижнів до того, як надійде підтримка НАТО.

Країна-агресор Росія найімовірніше не нападатиме на країни Балтії, вважає економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ. Суто технічно у російських загарбників могло б вистачити сил на те, щоб ці країни окупувати, але для РФ це насправді не має ні економічного, ні геополітичного сенсу. Ба більше, Росія не зможе вести війну на два фронти.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти