Продавали граніт на пам'ятники окупантам: СБУ на Житомирщині затримала ділків

29 березня 2024, 14:02
На Житомирщині налагодили постачання граніту до РФ - значну частину цього граніту там використовували для виготовлення пам'ятників убитим російським окупантам.
Житомирщина, пам'ятники
Після початку повномасштабної війни Росії з Україною комерсант продовжив торгувати з Росією за схемою "перерваного транзиту" / колаж Главред, фото СБУ

Служба безпеки України затримала в Житомирській області двох комерсантів, які налагодили оптові поставки граніту на підприємства в країну-агресор РФ. Про це в коментарі "Суспільному" розповіла речниця Главку СБУ по Житомирщині Ірина Мартинюк.

За її словами, основними клієнтами були компанії, якими володіють члени путінської партії "Единая Россия". Значну частину нелегального граніту використовували для виробництва пам'ятників загиблим у війні проти України російським окупантам.

За її словами, один із місцевих підприємців ще до початку повномасштабного вторгнення постачав камінь у РФ. Після початку повномасштабної війни Росії з Україною він продовжив торгувати з Росією за схемою "перерваного транзиту".

відео дня

"Підприємець нелегально виїхав до однієї із сусідніх країн Євросоюзу, де зареєстрував власну іноземну фірму, яка купувала в Україні граніт, прикриваючись бізнес-проєктами на території ЄС. Але насправді граніт після його отримання з України продавали в Росію. До своєї оборудки чоловік залучив двох спільників із Житомирщини, які підшукували підприємства, купували в них граніт і відправляли його за кордон. Цих двох чоловіків затримали в Україні", - розповіла Мартинюк.

Житомирщина, пам'ятники

Під час обшуків у будинку та офісах затриманих співробітники СБУ виявили значні суми готівки, документи та інші докази злочинної діяльності.

Наразі всім трьом повідомили про підозру за частиною 2 статті 28 та частиною 1 статті 111-2 Кримінального кодексу України "Пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб".

За словами Мартинюк, спільникам підприємця підозри оголосили очно, а самому комерсанту - заочно, оскільки він давно втік за кордон.

У разі доведення провини чоловікам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Що за відомство СБУ?

Служба безпеки України (СБУ; укр. Служба безпеки України, СБУ) - правоохоронний орган спеціального призначення, що забезпечує державну безпеку України. Підпорядкована Президенту України, повідомляє "Вікіпедія".

Нагадаємо, торік у Закарпатській області співробітники поліції виявили, задокументували та припинили роботу заводу, який таємно виготовляв форму для російських спортсменів .

власник підприємства - громадянин Італії, італійський бренд якого під назвою "Vist" і створював зимові лижні куртки для національної збірної російської федерації з лижного спорту. Цей бренд ще 1997 року заснували колишні спортсмени Італійської збірної з гірськолижного спорту.

Замовником форми з безліччю символіки країни-агресора є організація RUSSIA SKI TEAM. На куртках зображено і герб, і прапор РФ.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти