Поки Путін кермує Росією, про повернення Донбасу і Криму можна навіть не мріяти - експерт

26 червня 2021, 09:03оновлено 26 червня 2021, 16:00
Ілларіонов вважає, що наступник Путіна може виявитися таким, для якого окупація чужої території буде абсолютно неприйнятною.
Андрій Ілларіонов
Андрій Ілларіонов заявив, що при Путіні повернути Крим і Донбас неможливо / УНІАН

Замороження конфлікту на Донбасі є найкращим варіантом, переконаний економіст, старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні, президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов. За його словами, воно передбачає припинення обстрілів на лінії зіткнення і припинення загибелі людей. Якщо навіть неможливо домогтися більшого, то навіть це не так уже й погано.

"Що ж стосується повернення окупованих територій, то при нинішньому керівнику Росії це неможливо. Рано чи пізно у РФ зміниться влада. Можливо, не перший наступник Путіна, але якийсь інший виявиться таким, для якого окупація чужої території, що належить близькій державі-сусідові, буде абсолютно неприйнятною. Тоді нове керівництво Росії зробить все можливе, щоб вивести свої війська з окупованих територій і повернути їх Україні", - розповів Ілларіонов під час чату на Главреді.

Він зазначив, що це не відбудеться сьогодні або завтра, але рано чи пізно це станеться.

"Стратегічно мета полягає в тому, щоб мінімізувати людські втрати і повернути території. Саме така довгострокова стратегія виглядає найбільш розумною", - підкреслив він.

Також Ілларіонов вважає, що ключ від миру на Донбасі знаходиться в руках обох сторін, але різною мірою.

"Більшою мірою - у Кремлі, бо ініціатор цієї війни знаходиться саме там. Але другий ключ від миру знаходиться у Києві. Важливо те, наскільки Київ готовий до опору і захисту українських територій. Якщо Київ готовий чинити опір, то це суттєвий елемент у забезпеченні миру, тому що готовність до опору стримує агресора від нових атак. Тому роль самої України, української влади і всього українського суспільства не можна недооцінювати", - підсумував експерт.

Переговори щодо Донбасу - про що йшлося раніше:

  • Президент України Володимир Зеленський у травні заявляв, що Банкова вже веде переговори з Кремлем з питання організації зустрічі з главою РФ Володимиром Путіним.
  • Спікер Кремля Дмитро Пєсков стверджував, що Путін готовий до зустрічі з Зеленським. Однак на цей момент сторони не досягли конкретної домовленості з цього питання.
  • Глава делегації України в ТКГ Леонід Кравчук зробив прогноз, згідно з яким після візиту президента Зеленського до Вашингтона американці можуть підключитися до переговорів щодо Донбасу. Політик вважає, що така ситуація стане позитивним сигналом, оскільки Париж і Берлін діють недостатньо жорстко щодо Росії.
  • Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявляв, що США вже визначаються, в якому форматі Вашингтон приєднається до переговорів на Донбасі. Вже в липні-серпні, після зустрічі Зеленського та Байдена, з'явиться детальна інформація з цього питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти