Одна з країн ЄС серйозно посилить правила для біженців з України

5 грудня 2023, 16:51
У Європейському Союзі продовжують посилювати пільгові умови для біженців.
Одна з країн ЄС серйозно посилить правила для біженців з України
Одна з країн ЄС серйозно посилить правила для біженців з України / колаж: Главред, фото: УНІАН

У Чехії тимчасовий захист українців буде продовжений до кінця березня 2025 року. Однак не все так гладко. Про нововведення у сфері пільг повідомили у чеському парламенті.

Які зміни очікуються в Чехії

Для українських біженців в Чехії зміниться термін надання безкоштовного житла, також буде дозволена депортація осіб зі статусом тимчасового захисту і можливість доплати тим, хто прийме рішення про дострокове повернення в Україну.

Даний законопроект вже прийняли в чеському парламенті, зараз він відправлений на розгляд в Сенаті і вступить в силу, якщо його підпише президент.

відео дня

Тимчасовий захист біженців і далі даватиме доступ до ринку праці, отримання освіти та медичного страхування. Однак для того, щоб все це отримати, доведеться проходити додаткову реєстрацію і отримати особливу візову наклейку. А ось для того, щоб таку наклейку вклеїли - необхідно буде надати довідку про проживання з офіційним підписом власника або орендодавця.

І, звичайно, безкоштовне житло. У парламенті прийняли рішення змінити правила для всіх - і для простих біженців і для вразливих категорій.

Згідно з новим законопроектом, з 1 вересня 2024 року термін безкоштовного проживання буде скорочений з безстрокового і 150 денного до 90 днів, після яких українці будуть зобов'язані покинути центри екстреного розміщення і при проживанні у приватних осіб перейти на Договірний режим оренди з оплатою з власних коштів.

Депортація та доплата за повернення в Україну

Для тих, кому рішенням суду призначать депортацію, буде заборонено залишатися на території Чехії. Рішення про депортацію буде необхідно виконати відразу після закінчення терміну тимчасового захисту.

Також в уряді Чехії планують ввести грошові виплати для тих українців, які повернуться в Україну раніше терміну закінчення тимчасового захисту. Однак розмір виплати поки не оголошується.

Біженці в Європі

Нагадаємо, з нового року в країнах Європи почнеться процес значного скорочення допомоги біженцям. У чотирьох європейських країнах в 2024 році почнуть скорочувати і припиняти допомогу українцям, які стали біженцями через вторгнення Росії в Україну.

Також, після тривалих дискусій між Берліном і Федеральними землями були узгоджені нові правила перебування біженців у Німеччині. Вже починаючи з січня 2024 року, федеральний центр буде щорічно виплачувати на кожного потенційного претендента статусу біженця 7500 євро, тому розміри фінансування будуть безпосередньо пов'язані з конкретною кількістю біженців, які отримують допомогу держави.

Однак при цьому, Рада ЄС на рівні міністрів внутрішніх справ домовилася продовжити механізм тимчасового захисту для українських біженців як мінімум до березня 2025 року. Про це повідомила прес-служба Ради ЄС. "Щоб забезпечити впевненість для понад 4 мільйонів українських біженців, які зараз проживають в ЄС, Рада погодилася продовжити тимчасовий захист для людей, які тікають від агресивної війни Росії проти України", - йдеться в повідомленні.

Також вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти