Експерти пояснили зростання рейтингів Порошенка і ОПЗЖ

11 лютого 2021, 21:27
Перші місця у старих і токсичних партій зараз тільки тому, що нові політсили поки не з'явилися.
Порошенко, Зеленський
Слуга народу Володимира Зеленського вперше поступилася першістю Євросолідарності Петра Порошенка у рейтингу партій / Reuters

Рейтинги партій, опубліковані у нещодавньому опитуванні КМІС (Київського міжнародного інституту соціології), згідно з якими Слуга народу вперше змістилася на третє місце, пропустивши вперед Європейську солідарність і ОПЗЖ, цілком можуть відображати реальну електоральну картину. Про це у коментарі Главреду розповів політтехнолог, директор зі стратегічного планування агентства Гайдай.Ком Сергій Гайдай.

"Поки цифри цілком реалістичні, але перші місця у старих і токсичних партій зараз тільки тому, що в анкеті опитування не було альтернатив", - сказав Гайдай.

Як пояснив експерт, оскільки наступні парламентські вибори можуть відбутися не раніше, ніж через три роки, за цей час однозначно з'являться політичні сили, які спокійно зможуть можуть переманити до себе виборців тих партій, які зараз очолюють рейтинг.

відео дня

"Нагадаю, що в 2014 році Народний фронт, який виник восени напередодні виборів, буквально за один місяць забрав у тодішнього проекту Порошенка, БПП, половину його рейтингу (якщо порівнювати показники з травнем того ж року). Такий же ефект можливий і зараз, оскільки ОПЗЖ буде втрачати відсотки через закриття телеканалів, як і Порошенко, який має найвищий антирейтинг (він досі перевищує 70%), а Слуга народу вже вмирає як проект, що не відбувся", - додав Гайдай.

читайте такожОбвалення рейтингу Слуги народу: які партії потрапляють в Раду-опитуванняСхожої думки дотримується і керівник політичних програм Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

"Мінімальний розрив між партіями свідчить про велику кількість тих, хто розчарувався, через що виникає той же ефект, що і перед президентськими виборами, коли всі чекають на нову політичну силу. Старі політики програбувалися і Слуг народу вже сприймають як таку ж "стару" силу", - зазначив Романенко і уточнив, що в цьому випадку куди важливіша кількість невизначених і тих, хто не підтримує жодну з політсил.

Нагадаємо, що раніше КМІС оприлюднив соціологію, згідно з якою, у разі парламентських виборів у лютому 2021 року партія Європейська Солідарність Петра Порошенка отримала б 12,2% серед усіх респондентів і 18,1% серед тих, хто визначився з вибором, опозиційна платформа – за життя – 11,4% і 16,8%, а Слуга народу – 10,5% і 15,5% відповідно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти