Мобілізація в Україні: які документи потрібно нести до військкомату

25 квітня 2024, 09:56
576
Військовозобов'язаним громадянам України відводиться 60 діб з моменту набуття чинності закону про мобілізацію - щоб вони прибули в ТЦК і оновили свої дані.
Мобілізація, воєнник
Закон про мобілізацію набуває чинності з 18 травня / колаж Главред, фото УНІАН

З моменту набрання чинності нового закону про мобілізацію (18 травня у військовозобов'язаних громадян є 60 діб - для того, щоб з'явитися в ТЦК і СП (у просторіччі - військкомати) і оновити облікові дані. Про це повідомляє портал Varta1.

Які документи необхідно надати до військкомату

Громадяни, які мають намір завітати до ТЦК, мають принести з собою оригінали та копії таких документів:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • військово-обліковий документ;
  • медичні документи;
  • водійське посвідчення (у разі наявності);
  • інформація про освіту;
  • документи про склад сім'ї, наявність дітей або такі, що підтверджують, що особа здійснює догляд за особами з інвалідністю (за наявності);
  • документи, що підтверджують право на відстрочку (за наявності).

Крім того, у документі йдеться про те, що, у разі відмови військовозобов'язаного протягом десятиденного терміну з'явитися до Територіального центру комплектування (ТЦК і СП), спершу його шукатиме поліція, а потім він постане перед судом. Водночас він зобов'язаний перебувати на військовому обліку, з якого знімають тільки тих громадян, яких було визнано непридатними військово-лікарською комісією, які померли або з інших причин, передбачених законодавством України.

відео дня

Зокрема, у Міноборони стверджують, що ухильникам обмежуватимуть право на керування транспортним засобом. Приміром, якщо військовозобов'язаний громадянин буде ігнорувати рекомендований лист із документом, який називається "вимога про виконання обов'язків", то представники ТЦК і СП звертаються до суду і суд може ухвалити рішення про обмеження його права на керування транспортним засобом.

Мобілізація в Україні

Нагадаємо, що 11 квітня Верховна Рада проголосувала за закон про мобілізацію. ВР України ухвалила в другому читанні скандальний законопроєкт про мобілізацію. Рішення підтримали 283 нардепи. Загалом народні депутати внесли 4294 поправок до запропонованого урядом законопроєкту про мобілізацію.

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію. Згідно з чинним законодавством, новий закон набуде чинності через місяць після підписання главою держави. Закон вводить базову військову підготовку і виключає строкову службу.

Закон про мобілізацію офіційно опубліковано. 17 квітня закон про мобілізацію, військовий облік та проходження військової служби було опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради. Відомо, що новий закон про мобілізацію набуде чинності 17 травня 2024 року.

Мобілізація в Україні: які документи потрібно нести до військкомату

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти