"Знищення мігрантів і диверсантів": у Мережі з'явилася фейкова заява ЗСУ

14 листопада 2021, 17:20
Українські військові не мають наміру відкривати вогонь по мігрантах, які перебувають на кордоні Білорусі з Польщею.
ВСУ
Так званої "61-ї окремої піхотної єгерської бригади" у структурі ЗСУ не існує - Центр стратегічних комунікацій / УНІАН

Заява, в якій йшлося про те, що українські військові нібито мають намір "знищити" мігрантів і диверсантів, які можуть спробувати потрапити на територію України з білорусько-польського кордону, виявилося фейковим. У Центрі стратегічних комунікацій при Міністерстві культури підкреслили, що "61-ї окремої піхотної єгерської бригади" не існує, а сторінка в Facebook не є справжньою. Реальна 61-а окрема піхотна бригада ЗСУ подібних заяв не поширювала.

"Знищення мігрантів і диверсантів"

Історія почалася з того, що пізно ввечері, 13 листопада, на сторінці так званої "61-ї окремої піхотної єгерської бригади" в Facebook з'явилася інформація про те, що не жоден нелегальний мігрант або ж особи, які маскуються під мігрантів, не зможуть потрапити на територію України. Військові застосують серйозних заходів у відповідь.

'Знищення мігрантів і диверсантів': у Мережі з'явилася фейкова заява ЗСУ

читайте також"Нехай беруть до себе – додому або у Бундестаг": Данілов жорстко відповів ФРН на ініціативу щодо мігрантів

"Повідомляємо вам, що на цей час підрозділи 61 ОПЕБр виконують свої завдання вздовж ділянки державного кордону з республікою Білорусь і жоден так званий мігрант, а також інші особи, які можуть маскуватися під мігрантів, не потраплять на територію України. Вони просто будуть знищені нашими підрозділами", - було сказано в повідомленні.

Крім того, вказувалося, що наразі "військові" не можуть розповісти журналістам, які конкретно заходи реалізуються на прикордонній з білоруською державою ділянці.

"На жаль, на цей час пресслужба 61 ОПЕБр не може вам (представникам ЗМІ) дати відповіді на ваші численні запити щодо дій підрозділів нашої бригади біля кордону з республікою Білорусь", - підкреслили "військовослужбовці".

Дивіться відео ТСН - у ФРН запропонували відправити мігрантів з кордону Польщі в Україну і отримали відповідь від РНБО

"Спростування" фейкової заяви

У неділю вдень, 14 листопада, на тій же фейковій сторінці в Facebook з'явилося повідомлення, що заява про "знищення підрозділами" мігрантів і диверсантів була неправильно витлумачена ЗМІ. Вказувалося про відсутність намірів у "військових" застосовувати зброю проти мігрантів.

'Знищення мігрантів і диверсантів': у Мережі з'явилася фейкова заява ЗСУ

"Деякі видання невірно подали і поширили повідомлення від 13 листопада 2021 року. Військовослужбовці 61 опєбр жодним чином не будуть застосовувати зброю проти мігрантів. Разом з тим, під виглядом мігрантів можуть проникати диверсійно-розвідувальні групи противника і саме для боротьби з ними призначена наша військова частина", - зазначалося в повідомленні.

Заява "бригади ЗСУ" – фейк

У Центрі стратегічних комунікацій при Міністерстві культури пізніше заявили, що заява так званої "61-ї окремої піхотної єгерської бригади" – це фейк. Подібного підрозділу немає в структурі Збройних сил України, а реальна 61-а окрема піхотна бригада корпусу резерву таких заяв не робила.

"Такого підрозділу як "61 окрема піхотна єгерська бригада" не існує в природі. Простіше кажучи, він фейковий. У складі ЗС України є тільки "61 окрема піхотна бригада корпусу резерву", яка жодних заяв не робила", - підкреслили в центрі на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

'Знищення мігрантів і диверсантів': у Мережі з'явилася фейкова заява ЗСУ

Центр закликав журналістів не використовувати подібну інформацію, яка не відповідає офіційній політиці Києва і використовується пропагандою Росії в своїх цілях.

Нелегальні мігранти біля кордону України

Український посол у Польщі Андрій Дещиця раніше допустив можливість появи нелегальних мігрантів біля кордону України у тому випадку, якщо їм не вдасться прорватися через кордони Польщі.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також припустив, що нелегальні мігранти можуть спробувати потрапити на територію України.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна готова до адекватної реакції у тому випадку, якщо мігранти підуть в атаку на кордон. За його словами, у Києва достатньо сил для протидії подібним загрозам.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти