"Хтось засмутився": через можливе прибуття F-16 в Україну РФ змінила тактику удару

1 серпня 2024, 09:27
293
Окупанти не стали запускати далекобійні ракети слідом за хвилями ударних безпілотників, як це було раніше.
Іван Киричевський, F-16
Українцям потрібно робити висновки про F-16 у практичному ключі, вважає Іван Киричевский / Колаж: Главред, фото: Facebook Іван Кири

На тлі новин про те, що в Україну прибули перші західні винищувачі F-16, експерт Defense Express Іван Киричевський звернув увагу на одну дивну річ під час масованої повітряної атаки країни-агресора РФ у ніч на 31 липня.

За його словами, окупанти не стали запускати далекобійні ракети слідом за хвилями ударних безпілотників, як це було раніше. Кількість запитань експерту про те, чому цього не сталося, створила для нього враження, що "ніби хтось засмутився".

"Дійсно, до цього моменту деякі західні ЗМІ встигли насипати мінорних нот на тему, що мовляв, прибуття F-16 в Україну "не дасть перелому на фронті", але тут треба пояснити логіку їхніх роздумів. Західні журналістики та аналітики одразу брали планку, що F-16 мають виконати щось на кшталт "шайтан-арба" (*"диявольського птаха"), сама поява якого в нашому небі мала б покрити ганьбою всю тактичну авіацію "ВКС РФ"; але оскільки об'єктивне співвідношення сил все одно поки що залишатиметься на користь росіян, то бачите, "кіна не буде", - написав Киричевський у Facebook.

відео дня

Аналітик Defense Express наголосив, що міжнародні медіа далі дозволяють собі "малопрофесійні роздуми" в стилі шоу по телебаченню, а от українцям необхідно робити висновки в практичному ключі.

Йдеться про платформи, які мають фізичний ресурс вищий, ніж у радянських літаків МіГ-29 і Су-27. F-16 потрібні українським захисникам для того, щоб було на чому літати і воювати, адже стара техніка не вічна.

"F-16 хоча б дозволять більш ефективно застосовувати те авіаційне озброєння, яке зараз на голови окупантам скидається в імпровізованому порядку з радянських літаків, тобто керовані авіабомби JDAM-ER і SDB, протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM (проти ворожих радарів). Я особисто думаю, що від цього ефект буде порівнянний з тим, як влітку 2023 року ЗСУ отримали від США касетні снаряди DPICM", - вважає Киричевський.

Відповідно, ефективність утилізації ЗС РФ під час ударів із повітря має зрости щонайменше на 15%. Хоч на F-16 і не можна причепити SCALP-EG і Storm Shadow, адже конструкція винищувача цього не передбачає, необхідно залишити простір для віри в диво. Приміром, варіант адаптації старих Су-24М під західні крилаті ракети також звучав як "нездорова фантасмагорія".

'Хтось засмутився': через можливе прибуття F-16 в Україну РФ змінила тактику удару
F-16 - основні характеристики / Инфографика: Главред

"Ну і про війну в повітрі - на відміну від Су-27 і МіГ-29, F-16 хоча б може стріляти ракетами "повітря-повітря" в режимі "постріл-забув", що повинно істотно спрощувати задачу збивати повітряні цілі ворога при захисті критичної інфраструктури в тилових районах, або ж покращує шанси на виживання при контакті з тактичною авіацією ворога", - резюмував Киричевський.

Постачання F-16 Україні - останні новини

31 липня джерела агентства Bloomberg повідомили, що в Україну прибула перша партія винищувачів F-16.

За даними The Telegraph, F-16 вже виконали перші бойові вильоти в повітряному просторі України. Але поки ні США, ні Україна офіційно прибуття довгоочікуваної авіації не підтверджують.

За даними ЗМІ, західна авіація використовувалася ЗСУ поки що лише в ролі підтримки сил ППО.

Газета The Times повідомила, що Україна отримала шість американських винищувачів F-16.

Джерело видання зазначило, що шість літаків було поставлено в Україну з Нідерландів, і ще кілька незабаром прибудуть із Данії.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти