Кого не можуть призвати на службу під час мобілізації і як оформлюють бронь

9 лютого 2023, 05:30
Чи можуть призвати на війну, якщо не служив, залежить від того, чи є у людини підстави для отримання відстрочки і висновків військово-лікарської комісії.
Мобілізація, військкомат
Працівники критичних підприємств можуть опинитися у списках тих, хто звільняється від мобілізації в Україні 2023 / Колаж УНІАН

В Україні подовжили воєнний стан і загальну мобілізацію ще на три місяці у зв'язку з продовженням війни з агресором Росією. Призов до сил оборони йде своєю чергою. Війська поповнюють чоловіки віком від 18 до 60 років. Призвати можуть, в тому числі, і обмежено придатних – однак, як стверджують в ЗСУ, вони будуть проходити службу не на фронті, а в частинах забезпечення. Хто не підлягає мобілізації у воєнний час, Україна визначає в рамках чинного законодавства.

Хто не підлягає мобілізації в Україні у воєнний час

Законом встановлено, хто звільняється від мобілізації в Україні.

Йдеться про громадян, які з деяких причин мають право або на відстрочку, або на повне звільнення від військової служби:

відео дня

Особи, які працюють в органах державної влади, а також на підприємствах і в організаціях критичної інфраструктури.

Серед них і ті, хто не підлягає мобілізації в Україні 2023 року за станом здоров'я та визнані непридатними до несення військової служби.

Громадяни призовного віку, які зайняті постійним доглядом за особами, які потребують такої турботи.

Чоловіки та жінки (батьки), які виховують дітей

Багатодітні чоловіки і жінки, які виховують трьох і більше неповнолітніх дітей

Батьки-одинаки, одинокі матері, які виховують самостійно неповнолітню дитину

Чоловіки та жінки, які є опікунами та прийомними батьками дитини

Батьки, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю підгрупи А

Батьки, які виховують дитину з інвалідністю 3-4 групи

Батьки, які виховують повнолітню (18-23 роки) людину з інвалідністю 1-2 групи

Жінки і чоловіки, родичі яких загинули або зникли безвісти під час участі в бойових діях

Чоловіки і жінки, у яких є неповнолітня дитина, а один з подружжя проходить службу в армії

Студенти, які навчаються в професійних технічних училищах, студенти вузів, асистенти-стажисти, а також аспіранти і докторанти, які здобувають освіту на денній або дуальній основі.

Депутати Верховної Ради України, АР Крим, державні службовці, співробітники правоохоронних та антикорупційних органів.

Мобілізація тих, хто не служив в армії

Часто можна чути, що є певні черги мобілізації, коли призивають спочатку громадян, у яких є військовий досвід, і тільки в останню чергу проводиться призов тих, хто не служив. Однак на практиці ситуація може відрізнятися.

У регіонах, де потрібно добрати необхідну кількість призовників, можуть мобілізувати і чоловіків, які не проходили строкову службу в армії або не брали участь в ООС на Донбасі. Причому призвати їх можуть не в останню чергу.

Чоловіка старше 27 років, який не проходив "строковку", можуть мобілізувати. Згідно із законом такі особи повинні пройти навчання і отримати необхідні військові навички. Однак у ситуації, коли війна, терміни навчання можуть бути скороченими.

Кому дають бронь від мобілізації

Кабінет міністрів України постановою від 27 січня 2023 року встановив новий порядок бронювання військовозобов'язаних осіб від мобілізації. Підприємства можуть забронювати до 50% військовозобов'язаних співробітників на термін до 6 місяців. Причому таке право отримали і ті підприємства, які не виконують завдання для ЗСУ, а й критично важливий для економіки бізнес.

На практиці це повинно виглядати наступним чином: компанія складає список незамінних співробітників, Міністерство економіки ухвалює рішення щодо броні, а військовозобов'язаному видається виписка про відстрочку від мобілізації.

Як це має відбуватися

Критично важливі для економіки країни підприємства подають список з обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов'язаних осіб до Міністерства у відповідній сфері або місцевої військово-цивільної адміністрації.

Проводиться перевірка, обґрунтуваність списку, дотримання вимог щодо кількості осіб, які підлягають бронюванню, після чого список відправляють на погодження Генеральному штабу ЗСУ (Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки)

Генеральний штаб ЗСУ, або ж СБУ або Служба зовнішньої розвідки, надають ці дані Міністерству економіки.

Міністерство економіки після перевірки списку ухвалює рішення щодо броні для військовозобов'язаних.

Мінекономіки відправляє своє рішення про бронювання військовозобов'язаних тим органам, які до цього надали списки – Генштабу ЗСУ, СБУ, СЗР.

Генштаб (СБУ або СЗР) в 3-денний термін доводить рішення до Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (військкоматів) або підрозділів СБУ і СЗР.

Військовозобов'язаний повинен отримати виписку з рішення – вона і буде документом, який підтвердить надання відстрочки і відповідну бронь.

Органи місцевого самоврядування, державної влади, підприємства, організації та установи в 5-денний термін з дня видачі такого документа військовозобов'язаному відправляють ТЦК повідомлення про бронювання громадянина, якого зараховують на спеціальний військовий облік.

ТЦК на підставі отриманих документів ставить такого громадянина на облік.

Органи влади, підприємства, установи та організації кожен квартал роблять звіт про чисельність заброньованих громадян на перше число місяця, який йде наступним за звітним кварталом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти