Кліматолог пояснила, яких нових бід чекати Карпатам

16 жовтня 2020, 01:34
Повені в Карпатах - не єдина загроза регіону через вирубку лісів, зазначила експерт.
Повені в Україні: чому паводки в Карпатах стають все страшнішими
Повені в Україні: чому паводки в Карпатах стають все страшнішими / goloskarpat.info

Паводки на Закарпатті з кожним роком будуть лише посилюватися, прогнозує кліматолог, географ-метеоролог, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Всьому виною - вирубка лісів. Це одна з найважливіших проблем, на яку владі потрібно звернути увагу вже зараз.

"Зокрема, це призводить до зменшення кількості опадів, а ті незначні опади, які випадають, дуже швидко досягають підніжжя гори, тому що дерева є свого роду захисним шаром, який акумулює вологу і зменшує швидкість переміщення водних потоків до підніжжя", - пояснила експерт під час чату на Главреді.

В Україні ж значна частина лісів була вивезена, нагадала вона.

читайте такожСмертельні пожежі на Луганщині: хто спровокував вогняне пекло"Причому, коли їх вивозили, зробили колесами дуже потужні шляхи. А це стало додатковим фактором для збільшення паводконебзпечності цього регіону. В результаті навіть невеликі дощі створюють там великі проблеми: потужні паводки і селеві потоки, а взимку також виникає ризик сходження лавин. Йдеться саме про карпатський регіон", - уточнила Балабух.

При цьому вона назвала ще одну небезпеку, яка загрожує Карпатам через вирубку лісів.

"Це зростання пожежної небезпеки. При рубці лісу багато що залишається на місці вирубки. Часто одні дерева зрубують, а інші залишаються, як сухостій - це стає додатковим джерелом для виникнення і поширення вогню", – додала кліматолог.

Паводки в Україні 2020 – що було раніше

  • Нагадаємо, в період з 22 по 24 червня в Івано-Франківській, Чернівецькій, Тернопільській, Львівській та Закарпатській областях сталися повені з масштабними збитками та жертвами.
  • Як повідомлялося, інтенсивні опади призвели до ускладнення паводкової обстановки в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській та Тернопільській областях. Найбільше від повеней постраждала Івано-Франківська область, де загинули три людини, було підтоплено понад 200 населених пунктів, зруйновано 150 км автодоріг та 90 мостів.
  • Зазначимо, еколог і директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко висловив думку, що регулярні паводки - небезпечна тенденція, оскільки уряд нічого не робить для заборони рубки лісів у Карпатах і нічого не робитиме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти