Експерт підрахував, у скільки обійдеться українцям скасування літнього часу

14 березня 2021, 11:39
Патріотизмом в нашій країні можна прикрити будь-яке злодійство, вважає Олександр Скубченко.
тарифи на электроэнергию_электроэнергия_свет_электричество_цены на свет_лампочка
Світло по всій країні включатиметься на одну годину раніше / Wikipedia

Глава Житлового союзу України Олександр Скубченко вважає, що скасування переходу на літній час не принесе українцям ніякої користі. Крім того, влетить у копієчку.

Як розповів експерт Главреду, якщо скасувати літній час, то це означатиме скорочення світлового дня на одну годину.

"Відповідно, світло по всій країні включатиметься на одну годину раніше і плюс потрібна буде додаткова година на освітлення. Нехитрі підрахунки показують, що 17 мільйонів домогосподарств в країні тільки на освітлення витратять близько 2 мільярдів гривень за півроку. Якщо сюди ж додати зовнішнє освітлення в містах і на трасах, то набереться ще більша сума", - зазначив Скубченко.

Він нагадав, що Міненерго раніше звітувало про те, що промисловість України стала споживати менше електроенергії.

"Відповідно, потрібно збільшувати цей показник за рахунок освітлення. Тому всі ці розмови про скасування переведення годинників як відходу подалі від Москви - повна маячня. Патріотизмом в нашій країні можна прикрити будь-яке злодійство, але тут немає жодного здорового глузду і, тим більше, користі для людей", - вважає глава Житлового союзу.

Скубченко додав, що єдине, для чого це робиться – щоби відібрати гроші на погашення надвисокого тарифу для зеленої енергетики, вагома частина доходів від якої йде до бізнесмена Ріната Ахметова.

"Тож, все справедливо: людям — тарифи, Ахметову — палаци", - резюмував Скубченко.

Нагадаємо, раніше член наглядової ради Укрзалізниці Сергій Лещенко повідомив, що наприкінці 2020 року Рінат Ахметов купив для свого сина віллу в передмісті швейцарської Женеви. Вартість покупки - 60 мільйонів франків або 2 мільярди гривень.

читайте такожЛікар пояснив, який час кращий для людини - зимовий або літній

Переведення годинників на літній і зимовий час

  • Традицію переводити годинник на літній час заснувала Велика Британія в 1908 році.
  • Україна у складі тодішнього СРСР почала здійснювати перехід на зимовий час з 1981 року.
  • Росія скасувала сезонне переведення годинників у 2011 році, залишивши літній час. Однак в 2014 році змінила рішення і на постійній основі перейшла на зимовий час.
  • У країнах Євросоюзу перехід на літній час і назад є обов'язковим з 2001 року. В цілому, на сьогодні на літній і зимовий час переходять понад 110 країн світу.
  • У 2021 році перехід на літній час відбудеться в ніч з 27 на 28 березня о 3 годині ночі, годинник потрібно буде перевести на годину вперед.
  • Експерти кажуть, що готуватися до зміни часу варто за тиждень до переходу на зимовий час.
  • Україна хоче змінити правила переведення годинників на літній і зимовий час. 3 березня Рада поки що попередньо – у першому читанні - ухвалила законопроект, який пропонує скасувати переведення годинників на літній час.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти