Україна переводить годинники на зимовий час: кому це вигідно

17 жовтня 2020, 01:34оновлено 22 жовтня 2020, 16:17
Переведення годинників на зимовий час Україна в 2020 році традиційно здійснює в жовтні.
Коли переводять годинники в Україні 2020 і як це змінить життя українців
Коли переводять годинники в Україні 2020 і як це змінить життя українців / 1zoom.ru

Переведення годинників на зимовий час 2020, а потім перехід на літній регулює постанова Кабміну. Про цей документ українці згадують двічі на рік – навесні і восени – коли Україна переводить годинник на зимовий час або повертається на літній.

Щороку в суспільстві мусується тема "Скасування переведення годинників в Україні", реєструються відповідні пропозиції (один раз її навіть встигла прийняти Рада) - але в результаті в Україні все одно переводять годинник на зимовий час, а потім повертають на літній.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.05.96 №509 встановлює, що на території України київський час змінюється двічі на рік – на зимовий і на літній. Щоразу годинна стрілка повертає:

  • вперед - в останню неділю березня (літній час);
  • назад - в останню неділю жовтня (о 4:00 – цього разу на зимовий час).

Тобто переведення годинників у жовтні 2020 відбудеться в ніч з суботи на неділю, вже 25-го числа.

А в останню неділю березня нового року Україна повернеться на літній час – о 3:00 ми переведемо годинник на одну годину вперед. Таким чином, переведення годинників на літній час 2021 Україна здійснить 28 березня.

читайте такожПерехід на зимовий час: все, що треба знати про стрілки годинника і точний час

Зміна часу в Україні: користь і шкода від переведення годинників

читайте такожКоли пошумлять серце і судини: календар магнітних бур на жовтень 2020Час прибуття і від'їзду в квитках завжди вказується з урахуванням переведення годинників. Тому поїзди восени затримуються в дорозі на годину, а навесні – навпаки, цю годину в дорозі наганяють. У той же час годинник переводить більшість країн Європи – тому переведення годинників дозволяє мандрівникам не плутатися при пересадках.

Вважається, що перехід на зимовий час дозволяє економити електрику. Це не зовсім вірно: навантаження просто "перерозподіляється" на офіси, магазини, школи... Однак зимовий час дійсно ближче до астрономічного (тобто людина в ідеалі прокидається, коли сонце вже встає, і лягає – після заходу). Це дозволяє не порушувати біологічні ритми, уникаючи головних болів і депресій.

Переведення часу 2020 йде на користь уболівальникам: вони зможуть дивитися футбольні матчі, які проходять в Європі, на годину раніше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти