Два громадянства і 650 тисяч паспортів РФ на Донбасі: експерт пояснив проблему ситуації в Україні

19 вересня 2021, 05:28
У багатьох людей є паспорти Польщі, Угорщини, Румунії, Ізраїлю та Росії, вважає Андрій Золотарьов.
Паспорт
Суперечки щодо трактування статті в Конституції про подвійне громадянство досі йдуть - політтехнолог / УНІАН

На території України законодавством не передбачено покарання за друге громадянство. І навіть якщо така санкція буде впроваджена, запустити її не вдасться. На Донбасі вже приблизно 650 тисяч українців отримали паспорт Росії, а у безлічі є також громадянство Польщі, Ізраїлю, Угорщини та Румунії. Юристи сперечаються про трактування в Конституції, проте жодного покарання за подвійне громадянство немає. Про це заявив політтехнолог Андрій Золотарьов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що на практиці сотні тисяч або навіть мільйони українців вже отримали друге громадянство. Це неминуча практика, враховуючи світові тенденції. Тут слід акцентувати увагу на отриманні паспортів Угорщини, Румунії, Польщі, Ізраїлю та Росії. На Донбасі й зовсім близько 650 тисяч українців стали володарями російського громадянства.

"Справа у тому, що це вже реальність, сотні тисяч наших громадян, може, мільйони, де-факто мають подвійне громадянство. Це нормально - з урахуванням мобільності, глобалізації сучасного світу це неминуче. Тому треба звернути увагу на те, що, перш за все, маса людей має подвійне громадянство з Польщею, Угорщиною, Румунією, Ізраїлем і Росією. Ми бачимо ситуацію на Донбасі, де приблизно 650 тис. громадян отримали другий паспорт, російський", - сказав Золотарьов.

За його словами, у питанні подвійного громадянства існує правова колізія, тому що юристи продовжують сперечатися про те, як правильно трактувати 4 статтю Конституції країни про єдине громадянство на території української держави.читайте також"Я – за, але є складнощі": Зеленський пояснив, чому в українців не може бути два громадянства

Втім, уточнив експерт, проблема не є новою - для тих же депутатів вона була актуальною ще десять років тому. Можна ухвалити спеціальну норму, що забороняє друге громадянство, проте вона навряд чи працюватиме. Найімовірніше, що в найближчому майбутньому ситуація з вирішенням цього питання не зміниться.

"По суті, жодних санкцій за подвійне громадянство немає. А багато депутатів ще років 10 тому мали і три громадянства, це не було великою рідкістю, тим більше що деякі працювали в Україні "вахтовим методом", у них діти там, у Лондоні або на Лазурному березі. Де-юре можна ухвалити заборонену норму, але працювати вона не буде. Питання у тому, що для багатьох чиновників посада – це інструмент для заробляння грошей, і вони готують запасні аеродроми. Питання до влади: кого саджати у ті чи інші крісла, це питання кадрового відбору, політичної відповідальності. Думаю, швидше за все, все залишиться як є, оскільки не можна в одному випадку легалізувати подвійне громадянство, в іншому – заборонити", - підкреслив політтехнолог Андрій Золотарьов.

Подвійне громадянство в Україні

Навесні глава МЗС Дмитро Кулеба казав, що офіційний Київ планує дозволити подвійне громадянство в Україні з країнами Євросоюзу.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 14 вересня заявив, що він підтримує впровадження подвійного громадянства в Україні. Однак це питання не стосується другого громадянства з країною, яка є агресором.

Народний депутат Олег Дунда розповів, що у законопроекті про подвійне громадянство в Україні пропонується на тимчасовій основі позбавити політичних прав осіб, які є також громадянами Росії. Їм мають намір заборонити обиратися, бути обраними та займати державні посади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти