Дипломат спрогнозував, чи буде Захід гальмувати поставки F-16

25 вересня 2023, 01:35
Крім того, каже Олександр Хара, для використання F-16 українські військовослужбовці повинні організувати відповідну базу.
F16, Хара
Відправку F-16 Захід може гальмувати з політичних причин - Олександр Хара / колаж Главред, фото УНІАН і ua.depositphotos.com

Західні союзники можуть дещо пригальмувати відправку літаків F-16 для потреб ЗСУ - з політичних міркувань.

"Політично можуть пригальмувати, оскільки дозвіл на експорт потрібно отримувати у країни-виробника. І саме американці встановлюють рамки підтримки України іншими партнерами, тому можуть уповільнити передачу літаків з власних міркувань – щоб не ескалювати або при певній ситуації спонукати Росію до переговорів, хоча публічно і кажуть, що країна-агресор Росія не зацікавлена в переговорах, але при цьому повторюють мантру, що всі конфлікти завершуються дипломатією. Цей конфлікт точно не завершиться дипломатією, тому що ми маємо з РФ непримиренні протиріччя. Тому поки у сторін є ресурси, вони будуть направляти їх на вирішення своїх питань. Для нас це екзистенціально, а для Росії це питання престижу та інших речей. Якщо росіяни програють цю війну, нічого кардинального з Росією не станеться – вона не зникне з карти світу, на відміну від Путіна", ‒ сказав він.

Крім того, каже Хара, для використання F-16 українські військовослужбовці повинні організувати відповідну базу.

відео дня

"У будь-якому випадку думаю, що Кулеба називає такі терміни не тому, що йому наснилося, і, ймовірно, були відповідні розмови. За великим рахунком, як нам пояснюють, питання в навчанні пілотів і техніків, а також у створенні відповідної бази. Ці літаки десь повинні бути і обслуговуватися. Якщо, наприклад, з українськими літаками наші ВПС показують високий клас і можуть злітати з одного аеродрому або дороги і сідати на інших, а техніки будуть готові їх обслуговувати і підвозити озброєння і паливо, щось подібне треба розробити і для F-16, які трохи більш вибагливі до таких речей. Тобто ми повинні створити певну інфраструктуру, тобто мережу не аеродромів, а точок зльоту, тому що росіяни знають розташування наших аеродромів і можуть завдавати ударів по них. Ще одне питання, про яке мало говорять – це саме ракетне озброєння, яке буде на підвісі у цих літаків. Звичайно, у нас має бути накопичена певна кількість такого озброєння, щоб ці літаки не простоювали і не робили по одному пострілу в день. А це питання логістики з країн, які їх нам нададуть. Звичайно, чим швидше це станеться, тим краще, але є досить велика кількість питань, які потребують часу для вирішення", ‒ підсумував він.

Що таке F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (в перекладі "бойовий Сокіл", названий так на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс - американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління, пише Вікіпедія.

Розроблений в 1974 році компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію в 1978 році.

F-16, завдяки своїй універсальності і відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління і користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь.

Винищувач перебуває на озброєнні 25 країн, станом на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі.

Модернізований F-16 продовжує вироблятися на експорт.

Хто такий Олександр Хара

Олександр Хара - експерт з питань зовнішньої політики та політики безпеки, заступник голови правління БО "Інститут стратегічних Чорноморських досліджень".

Закінчив Донецьку державну академію (університет) управління (1998 р.), Дипломатичну академію при Міністерстві закордонних справ України (2000 р.), Королівський коледж оборонних досліджень, М. Лондон (2010 р.).

Магістр зовнішньої політики.

Обіймав низку посад у центральному апараті Міністерства закордонних справ України, зокрема у IV територіальному та II територіальному департаментах (2000-2002, 2005-2006 рр.), а також у посольстві України в Канаді (2002-2005 рр.).

Передача F-16 Україні

Як повідомляв Главред, 20 серпня президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна отримає 42 літаки F-16. Ці винищувачі зобов'язалися передати Нідерланди.

Однак пізніше прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте засумнівався в можливості передати Україні 42 винищувачі F-16.

Згодом стало відомо, що Данія передасть Україні 19 літаків F-16. Як зазначила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, перші 6 винищувачів з'являться в Україні вже до Нового року. Ще 8 літаків відправлять у 2024 році, а інші 5 – у 2025 році.

Після цього у РФ закотили істерику і пригрозили "новими жертвами". Посол Росії в Данії Володимир Барбін марить, що Данія, прикриваючись тезою, що Україна сама повинна визначати умови миру, "прагне не залишити Україні іншого вибору, крім продовження військового протиборства з Росією".

Нещодавно у Повітряних силах пояснили, як F-16 змінять хід війни. За словами Юрія Гната, F-16 здатні змінити хід подій. Вони здатні забезпечити Україні те, що сьогодні потрібно найбільше – перевага в повітрі на окупованих територіях.

Вас можуть зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти