На яких умовах Україні слід зглянутися на Донбас і Крим – Ніцой

2 квітня 2020, 16:02оновлено 2 квітня 2020, 16:35
Ніцой поділилася своїм сценарієм деокупації Донбасу та Криму.
На яких умовах Україні слід зглянутися на Донбас і Крим – Ніцой
На яких умовах Україні слід зглянутися на Донбас і Крим – Ніцой

Письменниця, педагог, громадський діяч Лариса Ніцой уважає, що Україна має погоджуватися на повернення Донецька, Луганська та Криму до складу нашої країни лише за виконання вельми жорстких умов.

При цьому вона погоджується з думкою тих експертів, які вважать, що Донецьк, Луганськ і Крим повернуться в Україну нескоро – хіба що їх приєднають насильно.

"Добровільно нині окуповані території приєднаються до України тоді, коли ми станемо процвітаючою країною, і вони захочуть повернутися назад. Проте ми ще 25 разів подумаємо, чи приймати їх. І, зрештою, звісно, ми їх приймемо, бо це – наші споконвічні землі, то чому своє не забрати собі. Але! На певних умовах. Ми вчинимо так, як діяла Німеччина після війни", – розповіла Ніцой під час чату на Главреді.

відео дня

читайте такожЯк Москва використовує ситуацію з коронавірусом на ДонбасіЗа її словами, певний період на цих територіях після повернення під юрисдикцію України не повинно бути виборів. Тамтешня освіта повинна бути повністю переформатована під українську. Державною мовою там має бути українська. А всі люди, що проживають на нині окупованих територіях, не зможуть автоматично стати громадянами України – вони повинні здобути українське громадянство. І здобувати його вони мають на таких умовах, які і всі інші люди у світі, підкреслила педагог.

"Я вважаю, що у нас дуже поганий закон про громадянство, слабкий. Українським громадянином може стати хто завгодно. От мене нещодавно віз водій таксі єгиптянин, який українською мовою не володіє. Громадянином України він став не так давно – одружився на українці і переїхав сюди жити. Я у нього поцікавилася, як він отримав громадянство, чи перевіряли його володіння українською мовою. На що він мені відповів російською: "Вони мені ставили прості запитання українською мовою, а я казав "так" чи "ні". Я їх розумів". Оце так у іноземця перевірили знання української мови! В результаті українською він так і не розмовляє, а послуговується в Україні тільки російською", – навела вона приклад зі свого життя.

При цьому Ніцой упевнена, що так не може бути: для здобуття громадянства люди мають складати екзамени на знання історії та мови. Вона підкреслила, що така практика існує в усіх країнах, бо вони бережуть своє громадянство, і охочий його здобути має напружитися.

"І у нас треба зробити так, щоб люди, які претендують на українське громадянство, напружувалися. Це буде стосуватися й мешканців Донецька, Луганська та Криму. Тільки на таких умовах їх можна приймати назад, в Україну", – резюмувала Ніцой.

Раніше Ніцой розповіла про страшну проблему дітей на Донбасі та в Криму. За її словами, на окупованих територіях дітям втовкмачують в голови "совок".

Агресія Росії на Донбасі

У 2014-му на сході України бойовики створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР", в тому ж році на Донбас вторглися російські війська. РФ підтримує бойовиків, але не визнає, що пішла на агресію проти України.

У квітні 2014 року на сході нашої країни стартувала антитерористична операція, в кінці квітня 2018-го замість АТО почалася операція Об'єднаних сил.

Анексія Криму

У березні 2014 року в Криму під дулами російських військових пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за приєднання до РФ. Пізніше Росія анексувала Крим. В Україні влада визнала 20 лютого 2014 року датою початку захоплення півострова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти