Весна в Україну прийде раптово - кліматолог

4 лютого 2022, 07:53
Через зміни клімату українцям потрібно готуватися до нетипової погоди.  Відбудеться різкий стрибок від холодів до високих температур.
погода, весна
Кліматолог попередила про різке настання весни / Фото pixabay.com

Весна 2022 в Україні настане різко, без плавного переходу. Такий прогноз погоди озвучила провідний науковий співробітник Інституту геофізики ім. С.І. Суботіна НАН України Світлана Бойченко.

За її словами, Кклімат змінюється, а тому найближчим часом українці спостерігатимуть нетипову для нашої країни погоду, передає Радіо НВ.

Бойченко зазначила, що весна в Україні зараз починається раніше, ніж це було, наприклад, у другій половині або в середині XX століття. Спеціаліст пов'язує зміни із загальносвітовими тенденціями.

відео дня

Кліматолог спрогнозувала, що весна цього року почнеться раптово, без переходів і мінливості, тобто "різко та одразу".

Бойченко додала, що Україна поступово переходить в новий, не властивий для неї клімат, що в свою чергу, спровокує збільшення кількості опадів вже влітку цього року.

"По-перше, потепління буде продовжуватися, і тенденція зараз характерна для літніх таких спекотних періодів, які будуть перемежовуватися з більш традиційними. І плюс червень також відрізнятиметься певною повторюваністю аномально високих температур, що раніше не було характерно", - розповіла кліматолог.

Вона додала, що опади не будуть схожі на тривалі тропічні дощі, але будуть сильними, тому можливі негативні наслідки.

"Атмосферні опади останнім часом у нас випадають у вигляді злив. Це не тихі циклонічні дощі впродовж трьох, п'яти, семи днів, а раптові зливи, коли за короткий час випадає норма, і навіть дві-три місячні норми опадів. І це проблема, тому що екосистема не встигає засвоїти цю вологу. І крім того, ці зливи і опади призводять до підтоплення і повеней", - додала кліматолог.

читайте такожЛіто буде спекотним і триватиме до жовтня: синоптик озвучив прогноз погоди в Україні на 2022 рік

Як повідомляв Главред, 2 лютого бабак Тимко ІІІ, який живе на біологічній станції Харківського національного університету імені Каразіна, традиційно дав прогноз на найближчу весну.

Коли його дістали з будиночка в День бабака, то Тимко не побачив своєї тіні. Берегиня бабака Надія Токарська пояснила, що весна буде досить нестабільною - на нас чекають температурні гойдалки. Весна прийде за розкладом, але буде досить прохолодною.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти