Планета б'є рекорди: березень став найспекотнішим за всю історію спостережень

9 квітня 2024, 14:07оновлено 14 квітня, 17:15
Середня температура повітря у березні 2024 року становила 14,14 градусів.
погода, солнце
Найтепліший березень за всю історію спостережень зафіксували на планеті / фото: pixabay

На планеті був найтепліший березень за всю історію спостережень. Середня температура становила 14,14 градусів. Про це повідомляє кліматичне агентство Європейського Союзу Copernicus.

Якщо вам подобаються такі матеріали, то пропонуємо прочитати: Україну накрив антициклон: якою буде погода найближчими днями.

Слід зазначити, що цей показник перевищив попередній рекорд на десяту частину градуса, який було зафіксовано у 2016 році. Крім того, було на 1,68 градуса тепліше, ніж наприкінці 1800-х. Саме тоді температура на планеті почала стрімко зростати через спалювання викопного палива.

відео дня

Слід зазначити, що планета постійно б'є теплові рекорди, починаючи з червня минулого року. Це відбувається через морські теплі хвилі, які охоплюють значні території Світового океану. Водночас вчені кажуть, що це рекордне підвищення температури повітря було несподіваним через сильний Ель-Ніньо - прогрівання центральної частини Тихого океану.

"Його поєднання з неприродними морськими тепловими хвилями зробило ці рекорди такими приголомшливими", - сказала науковиця.

У березні середня температура поверхні Світового океану становила 21,07 градуса за Цельсієм, що є найвищим місячним значенням за всю історію спостережень і трохи вище, ніж у лютому.

Кліматологи вважають, що підвищення температури також відбулось через викиди вуглекислого газу та метану.

"Траєкторія не зміниться доти, поки концентрація парникових газів в атмосфері не припинить зростати. Це означає, що ми повинні припинити спалювати викопне паливо, зупинити вирубання лісів і якомога швидше вирощувати нашу їжу більш стійкими способами", - йдеться у повідомленні.

Погода в Україні – останні новини

Главред публікував календар магнітних бур на квітень. Найпотужніша буря буде на початку квітня і затягнеться вона на 6 днів.

2 квітня Київ та інші регіони накрила жорстка пилова буря із Сахари. Вона значно посилилась через штормовий вітер. У багатьох містах України погіршилась видимість, а вітер "переносив" не лише пилюку, а й зривав частини даху, валив дерева та "підіймав" сміття.

Синоптики розказали про те, що у Європі знову почала бушувати пилова буря. В Україні почали боятися, що країну атакує нова пилова буря із Сахари. Однак повідомляється, що до 10 квітня її не слід очікувати, бо ситуація в країні стабілізувалась.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти