Олександр Ткаченко пояснив, чому не карають Кіркорова і Лорак

6 квітня 2021, 15:22
Міністр культури Олександр Ткаченко відповів на питання необхідності позбавлення Філіпа Кіркорова і Ані Лорак статусу "народних артистів" України.
Олександр Ткаченко
Олександр Ткаченко / УНІАН

Глава Мінкульту Олександр Ткаченко під час виступу на політичній програмі розкрив принципи, за якими карають артистів з Росії, і таким чином, пояснив, чому цей спосіб досі не підходить для Філіпа Кіркорова і Ані Лорак.

Олександр Ткаченко в програмі Перехресний допит зазначив, що Міністерство культури України лише оприлюднить рішення СБУ про заборони на в'їзд. Якщо СБУ не зафіксувала порушення, не підготувала необхідні документи і не "оформила" щасливчика, то Мінкульт не має права накладати покарання - в рамках закону.

"Якщо артист десь щось висловив, але не порушив закони, це його особиста точка зору, яку я не підтримую, засуджую, але ми теж вільна країна. Ми не можемо за кожне висловлювання вводити заборони або навпаки давати ордена", - говорить він.

відео дня

Так що, виконавці, які просто вирішили переїхати в Росію і там заробляти, не можуть бути покарані позбавленням статусів. Більш того, Ткаченко висловив особисту скептичну позицію з приводу подібних нагород артистів.

"Я досить скептично ставлюся до цього пострадянського феномену статусу "заслужених" і " народних". Це дійсно радянська традиція. В європейських країнах є почесні відзнаки президента і держави за внесок у розвиток культури. На жаль, у нас бажаючих стати "заслуженими" і "народними" не менше", - говорить він.

Він зазначив, що держава не може засуджувати артистів, які поїхали працювати в Росію, - адже це справа, право і свобода кожного. За його словами, в Україні помічений спад тенденції співпраці з росіянами.

"Але ми не можемо заборонити, з іншого боку, Ані Лорак, Світлані Лободі або ще комусь, кому подобається Москва, враховуючи все це, виступати в Москві. Це їхня справа. І вже громадськість, публічна позиція може говорити про те, будуть сприймати вони таке ставлення людей до того, що вони там виступають, чи ні", - сказав міністр.

Він також зазначив, що якщо почати процедуру позбавлення звання народного артиста України Кіркорова і Лорак, то це потягне за собою перегляд всіх інших присвоєних нагород різним артистам.

Раніше Олександр Ткаченко зазначив, що не бачить різниці між російським співаком і Ані Лорак.

Нагадаємо, Філіп Кіркоров підтримує агресивну політику Кремля, йому заборонили в'їзд до Литви через загрозу національній безпеці. Філіп Кіркоров зобов'язаний цьому своїми багаторазовими відвідинами анексованого Росією Криму а також свідомого заперечення територіальної цілісності і суверенітету України.

Ані Лорак після анексії Росією Криму поїхала жити і працювати в РФ. Вона все одно час від часу приїжджає до Києва на таємні концерти, а іноді Лорак і не приховує свої приїзди.

Агресія РФ в Криму і на Донбасі

У 2014 році Росія захопила український Крим, провела там "референдум" і оголосила півострів своєю територією.

У цьому ж році на сході України бойовики, яких підтримує РФ, захопили частину території Донецької та Луганської областей і створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти