StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Найефективніший спосіб боротьби: як швидко вивести капустянку з городу

11 травня 2024, 13:02
637
Капустянка здатна позбавити врожаю дуже швидко. Але є дуже ефективний спосіб боротьби зі шкідливою комахою.

Як швидко вивести капустянку з городу
Як швидко вивести капустянку з городу / Колаж: Главред, фото:pixabay.com

Капустянка - це один із найвідоміших шкідників на городі. Вона може завдати непоправної шкоди моркві, редису, капусті, картоплі та іншим коренеплодам, тому боротися з нею необхідно.

Ця комаха починає шкодити вже з квітня, коли ґрунт на глибині близько 30 сантиметрів, де капустянка зазвичай зимує, прогріється до трьох-п'яти градусів. Жук прокидається після зимівлі, піднімається у верхні шари ґрунту, робить собі гніздо та відкладає там понад 250 яєць. Коли комаха підростає, то починає знищувати кореневу систему рослин.

До речі, якщо вас замучили колорадські жуки і ви ніяк не можете їх позбутися, читайте матеріал: Самі себе зберуть: як позбутися колорадського жука за допомогою пастки.

Що таке капустянка

Капустянка (ведмедка) - шкідник сільськогосподарських культур. Капустянки живуть, харчуючись підземними частинами рослин.

Назву ведмедка жук отримав за коричневе забарвлення і деяку ведмежу незграбність рухів. Також його називають капустянкою - за пристрасть до капусти.

Верхня частина тіла дорослих комах забарвлена в бурий колір, а нижня - у світло-коричневий або оливковий. Передні кінцівки ідеально пристосовані для риття ходів під землею. Личинка капустянки зовні схожа на дорослу комаху та відрізняється лише розмірами та відсутністю крил.

До речі, капустянки приносять не лише шкоду, а й користь. Вони розпушують ґрунт, покращуючи доступ кисню до кореневих систем сільськогосподарських рослин.

Що не любить капустянка

Капустянки віддають перевагу добре удобреному гноєм ґрунту. При цьому вони не переносять затоплення, запах гасу і деяких інших речовин.

Як швидко вивести капустянку з городу: пастка з меду

Для боротьби з капустянкою використовують пастки з меду. Внутрішні стінки літрової банки потрібно намазати медом і закопати ємність по всій висоті в ґрунт на городі так, щоб горлечко банки залишалося на поверхні відкритим.

Щоб приманка не приваблювала мух, бджіл, зверху її накривають листом жерсті або картонною коробкою.

Потрапивши в банку, капустянка не зможе з неї вибратися. Періодично банку потрібно спустошувати від комах і додавати свіжу приманку.

Якщо ви виявили на городі ходи жука, то в нору можна крапнути трохи рослинної олії та залити мильною водою (10 грамів господарського мила або 50 грамів прального порошку на відро води).

Після цих маніпуляцій потрібно почекати, коли шкідник вилізе з нірки.

Який найефективніший засіб від капустянки

Автор Youtube-каналу "Корисні поради агронома" розповів, як швидко вивести капустянку з городу. За його словами, цим способом він користується роками, і він ніколи його не підводить.

Youtube-канал "Корисні поради агронома"

На Youtube-канал "Корисні поради агронома" підписані 174 тисячі підписників.

Веде його Микола Петрович. Усе його життя було пов'язане із сільським господарством. За часів СРСР був головним агрономом в одному з найбільших колгоспів у Криму. Позиціонує себе як "практик, який пов'язав усе своє життя із землею".

Також працював старшим інспектором з карантину рослин на кордоні України з Росією.

На своєму каналі Микола Петрович розповідає про секрети вирощування городніх і садових культур, кімнатних квітів тощо.

Микола Петрович розповів, що застосовував для боротьби з капустянкою й інші способи, зокрема заливав нори гасом, застосовував пастки, закопував гній, як приманку, щоб перед зимою розкопати його, і тоді капустянки, які зібралися на зимівлю, замерзнуть. Однак подібні способи трудомісткі та займають багато часу.

Досвідчений городник розповів про спосіб, який завжди працює на "ура". І це - отруєне зерно.

"Для приготування отруєної приманки з пшениці для капустянки беремо півлітрову баночку пшениці, висипаємо її в чисту ємність і наливаємо таку ж баночку води. Цього буде достатньо для того, щоб пшениця набухла", - розповів Микола Петрович.

Пшеницю потрібно проварити 3-5 хвилин, щоб убити зародок. Це робиться для того, щоб пшениця не дала сходів на городі.

Важливо, щоб пшениця не розварилася, інакше потім вона буде пліснявіти.

Далі пшеницю потрібно висипати в каструлю й остудити.

Після того, як пшениця охолола, вносимо інсектицид. Наприклад, "Регент". Микола Петрович радить додати дві ампули і ретельно перемішати. Інсектицид не має запаху, але добре працює проти капустянки.

Мішати пшеницю потрібно досить довго, щоб отрута розподілилася по кожному зернятку. Пшениця має настоятися дві-три години.

Безпосередньо перед застосуванням необхідно додати дві ложки домашньої соняшникової олії і добре перемішати. Олія має бути обов'язково домашньою, оскільки саме запах приваблюватиме капустянку. Крім того, пшениця не псуватиметься і зможе лежати місяцями.

Принада вноситься в землю під час перекопування або прополки. Її потрібно заглибити в ґрунт на кілька сантиметрів. Півлітрової баночки має вистачити на півтори сотки землі.

Дивіться відео - Як позбутися капустянки раз і назавжди:

Раніше Главред писав про гуманний спосіб вигнати мишей з дому назавжди.

Крім того, американський професор, викладач садівництва університету штату Мічиган Гері Л. Хайліг розповів, як знищити всі яйця колорадського жука.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти