StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як знищити всі яйця колорадського жука: професор із США назвав найкращий метод

10 травня 2024, 19:34оновлено 11 травня, 15:55
3873
Для боротьби з личинками колорадського жука можна використовувати різноманітні методи. Професор із США назвав найефективніший метод боротьби з шкідниками.
Як знищити всі яйця колорадського жука: професор із США назвав найкращий метод
Що вбиває яйця колорадського жука - найефективніша отрута проти жуків / Колаж Главред, фото: скріншот із відео YouTube, ua.depositphotos.com

Колорадський жук є основним шкідником картоплі. Без втручання він може знищити весь ваш урожай, повністю знебарвивши рослини. Дорослі особини з'являються, як тільки рослини починають рости. Про те як позбутись від колорадських жуків на городі розповів у своєму відео для YouTube американський професор, викладач садівництва університету штату Мічиган Гері Л. Хайліг.

До речі, раніше ми розповідали, що каструля має значення: у якому посуді виходить найсмачніша картопля.

Скільки яєць може відкласти самка колорадського жука

За його словами, після спарювання самки починають відкладати яйця протягом 7-10 днів.

"Яйця відкладаються групами по 20-35 штук. Вони яскраво-помаранчевого кольору і зазвичай знаходяться на нижньому боці листя. Кожна самка може відкласти від 400 до 600 яєць. Залежно від погоди, яйця вилуплюються протягом 4-10 днів, і відразу ж личинка починає харчуватися листям", - каже він

Фермер наголошує, що рослини можуть витримати до 25% дефоліації, перш ніж це вплине на врожайність.

Дивіться відео про те, який найефективніший спосіб боротьби з колорадськими жуками:

Як позбутись від яєць колорадських жуків без хімії

Фермер зазначає, що першим способом є очищення листків картоплі вручну і переміщення дорослих особин колорадського жука у банку з мильним розчином до того, як вони почнуть відкладати яйця.

"Робити це потрібно щодня, поки ви бачите дорослих особин", - радить він.

Другий спосіб полягає в тому, щоб у травні та червні шукати та розчавлювати помаранчеві кладки яєць.

Як позбутись від колорадських жуків за допомогою хімії - найкращий засіб для боротьби з колорадськими жуками

Колорадський жук відомий тим, що розвиває стійкість до широкого спектру інсектицидів.

"Два органічні пестициди, до яких жуки не мають стійкості, включають азадірахтин, який є активним інгредієнтом усіх інсектицидів на основі німу, та спіносад - природну речовину, що виробляється бактерією Saropolisporaspinosa", - розповів він. Ого.

За його словами спіносад діє приблизно від 10 до 14 днів.

"Нім - на кілька днів менше. Але обидва ці препарати найкраще працюють, коли ви застосовуєте їх, поки личинка ще маленька", - резюмував він.

Хто такий Гері Л. Хайліг

Гері Л. Хайліг - колишній викладач садівництва Мічиганського державного університету. Вийшов на пенсію після 34 років роботи. Працював співробітником у теплицях для викладання садівництва. На кафедрі садівництва та був викладачем садівництва в окрузі Інгем.

Чим посипати картоплю, щоб не було колорадського жука

Авторка YouTube каналу "Городниця з Одеси" розповіла про свій перевірений спосіб, який добре допомагає в боротьбі з колорадським жуком.

Підсипання картоплі древесною золою

"По-перше, це звичайна древесна зола та квасоля. Як я роблю? Беру золу в розрахунку 10 кг на 1 сотку, у лунку з картоплею, при посадці кладу щедро золи та квасолину. Замість квасолі можна використовувати тютюн, ярий часник, цибулю, а також календулу. Можна висівати її в картопляних міжряддях", - розповідає садівниця.

За її словами, ця добавка піде на користь картоплі і відлякає колорадського жука. Вона радить для досягнення ідеального результату необхідно вносити золу у ранковий час або відразу після опадів. Картопля повинна бути волога.

Підсипання картоплі тирсою

Ще одна дієва порада і засіб відлякати колорадського жука від картопляних посадок – це використовувати соснову або березову тирсу.

"Вона буде потрібна для кущів картоплі. Я роблю так. Один раз на місяць землю між кущами картоплі посипаю свіжою тирсою. Через місяць процедуру повторюю. Тож, древесна зола, соснова або березова тирса та бобові допомагають мені позбутися колорадського жука. Рекомендую цей засіб і вам", - резюмувала авторка відео.

Що відомо про YouTube канал "Городниця з Одеси"

"Городниця з Одеси" - це YouTube канал про сад і город та особистий досвід блогерки Лариси з Одещини у сфері землеробства і дачних справ. На аудиторію у понад 25 тисяч жінка ділиться порадами про вирощування полуниці, огірків, томатів і всього, що сама саджає на своєму городі, на дачі та в селі в приватному будинку.

Чим небезпечний колорадський жук

Колорадський жук є небезпечним шкідником для картоплі та деяких інших рослин родини пасльонових. Ось чому він вважається небезпечним:

  • Пошкодження рослин: личинки та дорослі жуки живляться листям картоплі, помідорів, баклажанів та інших рослин, що може призвести до втрат врожаю та зниження якості продукції.
  • Швидке розмноження: колорадські жуки мають високий репродуктивний потенціал і можуть швидко розмножуватися, що ускладнює контроль над популяцією шкідника.
  • Стійкість до інсектицидів: деякі популяції колорадського жука можуть стати стійкими до хімічних засобів захисту, що робить їх більш важкими для боротьби.
  • Поширення хвороб: колорадський жук може бути вектором для ряду хвороб, які можуть поширюватися серед рослин.
  • Поширення: цей шкідник є поширеним у багатьох регіонах світу, що робить його потенційно небезпечним для вирощування сільськогосподарських культур.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти