StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Не тікають з городу: куди зникають колорадські жуки взимку - чому їх не видно

14 червня 2024, 18:57оновлено 15 червня, 13:21
184
Колорадські жуки зникають взимку, впадаючи в стан діапаузи (зимової сплячки). Главред з'ясував, куди зникають колорадські жуки взимку.
Не тікають з городу: куди зникають колорадські жуки взимку - чому їх не видно
Куди зникають колорадські жуки взимку - як зимують колорадські жуки / Колаж Главред, фото: pixabay, pexels

Колорадські жуки восени починають підготовку до таємничого зникнення з городу для того, щоб потім на ньому з'явитись із настанням тепла. Про те, коли зникають взимку колорадські жуки розповіла керівник відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Держпродспоживслужби Івано-Фраківської області Галина Данилюк.

Якщо вам цікаво діхнатись більше про те, як ефективно позбутись від колорадських жуків, рекомендуємо наш матеріал: Колорадські жуки зникнуть самі і без хімії: чим потрібно покропити картоплю.

Як і де зимує колорадських жук

Вона пояснює, що колорадські жуки зимують в ґрунті на глибині від 10 до 30 сантиметрів, а іноді до 50 сантиметрів.

відео дня

"Навесні вони прокидаються, що залежить від температури ґрунту та кількості опадів. Після дощів і при теплій сонячній погоді при температурі вище 15 градусів за Цельсієм жуки активно виходять на поверхню", - зазначила вона у коментарі для "Суспільного".

Ось детальніший опис цього процесу:

  • Підготовка до зими: восени, коли температура починає знижуватися, колорадські жуки перестають харчуватися і починають шукати місце для зимівлі.
  • Закопування в ґрунт: вони закопуються в ґрунт на глибину від 10 до 30 сантиметрів, де температура залишається відносно стабільною і не падає настільки низько, як на поверхні.
  • Стан діапаузи: в ґрунті жуки впадають у стан діапаузи, коли їхній метаболізм значно сповільнюється, і вони перебувають у стані спокою до весни.
  • Пробудження навесні: з підвищенням температури ґрунту навесні, колорадські жуки пробуджуються і починають виходити на поверхню, щоб знайти нові рослини для харчування і продовжити свій життєвий цикл.

Таким чином, колорадські жуки зникають взимку, переховуючись у ґрунті та перебуваючи у стані діапаузи до настання сприятливих умов.

Яким чином колорадські жуки переживають зиму

Нове дослідження Західного університету Онтаріо (Канада) виявило, що картопляні жуки можуть руйнувати і відновлювати м'язи на вимогу, що дозволяє їм зберігати енергію протягом зими.

У дослідженні, опублікованому в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, команда фізіологів із Західного університету показала, що колорадські жуки, які впадають у сплячку, руйнують мітохондрії у власних літальних м'язах, готуючись до суворого зимового клімату.

Мітохондрії, які часто називають силовими установками клітини, зазвичай постачають енергію для польоту та метаболізму. У людських м'язах мітохондрії руйнуються, коли вони не використовуються (наприклад, у космонавтів, які проводять тривалий час у невагомості), і потребують фізичних навантажень, щоб стимулювати їхнє відновлення.

Однак, на відміну від людей, ці жуки спонтанно відновлюють свої мітохондрії на вимогу і готують свої м'язи до польоту навесні.

"Ми знаємо, що багато тварин намагаються заощадити енергію і знизити швидкість метаболізму взимку, відключаючи свої мітохондрії. Тож це здавалося простим експериментом, щоб показати, що низький рівень метаболізму, який ми виміряли у цих зимуючих жуків, був пов'язаний зі зміною у функціонуванні мітохондрій, - говорить Брент Сінклер, професор Західної науки, який очолював дослідження.

Але коли колишня аспірантка Західного університету Джекі Лебензон виміряла швидкість метаболізму мітохондрій в лабораторії, вона нічого не знайшла.

Водночас, коли вони подивилися на жуків наприкінці зими, всі мітохондрії повернулися, навіть якщо жуки не розминали м'язи.

"Ця здатність просто відрощувати мітохондрії в обсязі цілого м'яза є абсолютно новою і пояснює, як жуки здатні зберігати енергію всю зиму, але бути готовими до польоту і спаровування відразу навесні", - сказав Лебензон.

Що відомо про Університет Західного Онтаріо

Університет Західного Онтаріо (Western University, UWO) — публічний науково-дослідний вищий навчальний заклад в однойменній провінції, в місті Лондон, Канада. В складі асоціації U15 (15 найкращих науково-дослідних вишів Канади). ВНЗ представлений 12 факультетами з понад 400 спеціалізаціями, де навчаються 42 000 студентів на програмах бакалаврату, магістратури та докторантури. На території центрального кампусу 31% усіх будівель – житлові приміщення. 28% навчальні та дослідні корпуси. Решта будівель - лабораторії, бібліотеки, спортивні секції, музеї, художні галереї та клуби за інтересами.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти